Drygt 200 personer hade lockats av inbjudan till ProSkandias höstmöte i Stockholm på temat Negativa räntor. Två stjärnförvaltare – Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning, och Peter Malmqvist, finansanalytiker och ansvarig för Aktiespararnas analysguide – gav sin syn på dagens situation. Och den var inte så uppmuntrande, snarast förvirrade, det var stjärnförvaltarna enig om.
På bilden syns fr v ProSkandias nye ordförande Hans G Svensson, Lars-Göran Orrevall, Peter Malmqvist och ledamoten Sophie Nachemson-Ekwall. Läs vad Hans G Svensson sa här.
Missade du medlemsmötet? Se Orrevalls och Malmqvist föredrag i efterhand på ProSkandias Youtube-kanal.
Lars-Göran Orrevall började med att peka på de tre risker som påverkar förvaltningsstrategin idag. En är hållbarheten, som tvingar Skandia att klimattesta alla placeringar. Det andra är den risken för en annalkande lågkonjunktur.
”På kort sikt är det en utmaning för oss – tillgångar tar stryk och då måste vi vara lite försiktigare. Men vi har en bra portfölj och mycket tillgångar utanför börsen”, lovade Lars-Göran Orrevall.
Men den stora frågan är just den negativa räntan. Räntan har varit fallande i 30 år, vilket är lika länge som Orrevall själv arbetat i räntemarknaden. Men det är först på slutet som frågan om negativ ränta kommit upp, och blivit ett problem.
– En annan utmaning är de negativa räntorna. Det som hänt ska ju egentligen inte kunna inträffa! Vi ser kraftigt fallande obligationsräntor nästan överallt i västvärlden. 40 procent av alla statsobligationer har negativ ränta idag. Det är nu bara de anglosaxiska länderna som har positiv ränta och detta är ett bekymmer. Man frågar sig varför även långvariga räntor kan bli negativa – det är en dramatisk utveckling och vi känner inte igen oss, sade Orrevall och illustrerade resonemanget med en bild på Alice i Underlandet.
– Konsekvensen för Skandia är att om räntorna blir för låga tvingas vi sänka garantierna, sade han.
Varför faller då obligationsräntorna?
– Att inflationen är låg och konjunkturen viker är inte hela förklaringen, menade Orrevall. Centralbankerna har gått från normala räntor på 3-4 procent till ”stimulans” och obligationsmarknaden anar sig till en kommande recession. En teori säger att vi måste ha negativa realräntor för att få tillväxt i världen, en annan teori pekar på att vi sparar för mycket. Om sparandeöverskottet är för stort måste räntan ner, förklarade Orrevall och gav Kina som exempel, där kineserna nu spenderar mer pengar än tidigare, t ex på resor.
– När Riksbanken sänkte reporäntan 2009 så att inlåningsräntan blev negativ öppnade man Pandoras ask, menade Lars-Göran Orrevall. Då var det ett teoretiskt experiment, men det gick och har fått oanade konsekvenser. Det känns nu som att de negativa räntorna kommer att ligga kvar i många år. En jobbig situation för oss kapitalförvaltare.
Jämfört med många andra pensionsbolag ligger dock Skandia bra till. Skandia är välkonsoliderat och har goda möjligheter att investera långsiktigt utanför börsen – i fastighetsinvesteringar och infrastruktur, och olika finansiella instrument.
Lars-Göran Orrevall beskrev också Skandias strategi för hållbarhet genom ansvarsfulla investeringar.
-Vi har gått från att exkludera (tobaksaktier på 90-talet till exempel) till att påverka och integrera. Det är ett arbete som gett påtagliga resultat i rätt riktning, avslutade han.
Peter Malmqvist tog därefter över och berättade om börsen, vinsterna och konjunkturen. – För det 100 största företagen på Stockholms-börsen har tillväxten i vinster varit mycket hög sedan 2018 – det har gått kanonbra i Sverige. Alla svenskar som äger fastigheter och aktier har fått det fantastiskt bra.
– Vi här i rummet borde tacka Stefan Ingves. Ändå gör vi inte det, och känner oss missbelåtna med minusräntan, sade Peter Malmqvist, och pekade vidare på de dubbeltydiga signaler som nu styr investeringarna och kapitalmarknaderna.
– Priset på euron är halleluja för alla exporterande svenska bolag. Och eftersom den svenska inflationen är lägre än i USA har kronan blivit en lånevaluta: vi lånar i minusränta och placerar i den amerikanska marknaden, berättade han och fortsatte:
– Ingen här tror på höga räntor. Centralbankerna vill att vi ska ut och shoppa – men vi köper aktier, fastigheter och långa obligationer. Det blir inte den köpkraft som Centralbankerna vill ha! Istället skapas det en obligationsbubbla – och den kommer att spricka! varnade Malmqvist.
– Och vad gäller Trumps handelskrig med Kina, tro inte att detta inte har någon betydelse! betonade Peter Malmqvist. – Det tar lite tid innan det märks, men det är ett läckande skepp på väg mot undergång!
Många frågor kom till de båda talarna under den efterföljande frågestunden, som leddes av ProSkandias nye ordförande Hans G Svensson och ledamoten Sophie Nachemson-Ekwall. Vad är nästa bubbla och hur känner man igen den? – En bubbla är något alla ser men alla förnekar, svarade Malmqvist och Orrevall replikerade: – Obligationer och räntenivån är det mest felvärderade idag.
Hur påverkas då dagens unga av negativa räntor? – De blir fattiga! var Malmqvists dramatiska svar. De får en chock när de inser att de behöver spara 30-35 procent av lönen för att få en vettig pension!
Men varför läcker systemet, går inte informationen fram till Riksbanken? – Ingves gör det han kan göra inom sitt mandat. Det krävs finanspolitiska åtgärder – men alla är fast i ett system, som ingen tycker är bra, blev den bistra slutsatsen från dagens talare.
Christina Edler