Skandias Aktieägarförening skall i enlighet med sina stadgar medverka till en god utveckling av Skandia och tillvarata de mindre aktieägarnas intressen.
Aktieägarföreningen fungerar genom att förtroenderådet bevakar vad som händer i Skandia genom enskilda eller samfällda kanaler och aktioner.
Samfällda aktioner sker bl a vid stämmor och enskilda genom påverkan av förtroenderådet eller dess enskilda medlemmar i direkt kontakt med Skandias styrelse eller med Skandias ledning. En viktig del är att genom dessa kontakter få information om Skandia och Skandias framtid, som inte filtrerats genom pressen. Föreningen ordnar även öppna möten för medlemmarna, för att dessa skall få direkt information från Skandias ledning och möjlighet att ställa frågor till ledningen.
En viktig del av aktieägarföreningens verksamhet är deltagande i Skandias nomineringskommitté, som har bolagsstämmans uppdrag att föreslå styrelseledamöter, revisorer och arvoden. Arbetet i kommittén ger oss mindre aktieägare en möjlighet att på lika villkor med de största aktieägarna framföra uppfattningar om bolagets styrning och styrelsesammansättning. Genom nomineringskommittén kan de mindre aktieägarna vara med och till del styra Skandias framtidsinriktning. Skandias aktieägarförenings representant i kommittén har under året varit Per Löfqvist.
Aktieägarföreningen kommunicerar oftast med sina medlemmar genom utskick och genom att arrangera aktieägarträffar, men också genom direktkontakt.
Medlemsantalet har under senaste verksamhetsår (2004) uppgått till ca 2.100 medlemmar, av vilka ca 600 släpande.
Förutom sammanträden (9 stycken) har förtroenderådet och dess enskilda medlemmar haft löpande kontakter med Skandias ledning samt korresponderat i olika frågor. Öppna medlemsmöten avhölls i Sundsvall (10.3) med Cecilia DaunWennborg, i Göteborg (23.3) med Hans-Eric Andersson och i Stockholm (27.11) med Hans-Eric Andersson. Under våren avhölls två årsmöten (14.4 och 26.5) då det hade gått fel med utsändningen av kallelser till det första. Vid både tillfällena hade vi Skandias ordförande (det första) och Skandias vice ordförande (det andra), Björn Björnsson, som talare.
Året började med att Skandias hela styrelse ställde sina platser till förfogande, varför en extra stämma avhölls den 28 januari. Nomineringskommittén som börjat sitt arbete redan i december 2003 med siktet inställt på den 15 april fick en hastig påminnelse om sitt uppdrag. Efter extrastämman vidtog omedelbart en ny omgång för att föreslå styrelseledamöter till den ordinarie stämman den 15 april. Resultatet har fått beröm och inför årets stämma (2005) föreslås alla till omval.
Föreningsstämman 2004 omvalde Per Löfqvist till ordförande. Till ordinarie ledamöter valdes Johannes Norrby, Lars-Inge Berg, Arne Settergren och Folke Höjmar samt Tom Beyer och Kerstin Gezelius till suppleanter. Till revisor valdes Göran Melchior och till revisorssuppleant Göte Halzius. Till valberedning utsågs Per Haukaas (sammankallande), Rune Eek och Olli Aronsson. Årsavgiften för 2005 fastställdes till 100 kronor per medlem.
De medlemsavgifter som redovisas avser år 2004. Avisering av medlemsavgifter för år 2005 skedde första gången i november 2004. De årsavgifter som betalats in före bokslutstidpunkten 041231 uppgående till 86 800 kronor har skuldförts. I medlemsavgifter har det för år 2004 kommit in 151 500, dvs. för 1 515 (förra året 1 296) medlemmar.
De dubbelbetalningar som förekommit under året har skuldförts. De dubbelbetalningar som fanns i balansräkningen vid årets början har enligt styrelsens beslut räknats som bidrag för år 2004.
Resultatet för verksamhetsåret blev ett överskott, 60 943 kronor (f å underskott 72 132 kronor). Förtroenderådet föreslår årsmötet att årets överskott balanseras i ny räkning. Föreningens egna kapital per 2004-12-31 uppgår då till 101 737 kronor.
Balansomslutningen i bokslutet är 196 237 kronor.
Se också bilagda uppställning.
Under våren 2005 hittills har hemsidan tagit ett steg framåt och styrelsen har uttalat sig positivt angående den föreslagna uppgörelsen med Lars Ramqvist, som är den minst negativa för bolaget och aktieägarna.
Stockholm i februari 2005