Skandias Aktieägarförening skall i enlighet med sina stadgar medverka till en god utveckling av Skandia och tillvarata de mindre aktieägarnas intressen.
Aktieägarföreningen fungerar genom att förtroenderådet bevakar vad som händer i Skandia genom enskilda eller samfällda kanaler och aktioner.
En viktig del av aktieägarföreningens verksamhet har varit deltagande i Skandias nomineringskommitté, som har bolagsstämmans uppdrag att föreslå styrelseledamöter, revisorer och arvoden. I år har Aktiespararna med stöd av de ca 27.000 fullmakter man fått in från Skandias aktieägare begärt och fått uppdrag att representera de mindre aktieägarna i kommittén.
Old Mutuals uppköpserbjudande
Under det gångna året har som bekant Skandias framtid varit i fokus genom de aktioner för att köpa upp Skandia, som den sydafrikanska finanskoncernen Old Mutual drivit. Förtroenderådet uttalade tidigt sin negativa syn på en försäljning av bolaget. Skandias styrelse var inte enig om ett ställningstagande till de förslag som Old Mutual ryktesvägen avsåg att presentera Skandias aktieägare. I detta läge och innan Skandias styrelse uttalat något ställningstagande tillskrev Skandias Aktieägarförening samtliga styrelseledamöter i Skandia och uppmanade Skandias styrelse att inte rekommendera Old Mutuals bud till Skandias aktieägare. En oenig styrelse tog också ett sådant beslut, budet blev därmed fientligt och bolagets ordförande Bernt Magnusson avgick några dagar senare.
Då Old Mutuals bud så småningom offentliggjorde sitt uppköpserbjudande rekommenderade föreningen medlemmarna och alla andra aktieägare att inte anta Old Mutuals erbjudande om köp av Skandiaaktier. Nio skäl för aktieägarnas ställningstagande angavs.
Kontakter
Förtroenderådet har framfört och tagit emot synpunkter vid möten med Skandias ordföranden Bernt Magnusson och Lennart Jeansson, bolagets VD Hans-Erik Andersson, Skandia Livs ordförande Bo Eklöf, Old Mutuals VD Jim Sutcliffe och också haft kontakter med enskilda styrelseledamöter och ledande personer i Skandia. Vid mötet med Jim Sutcliffe krävde föreningen att OM skulle dra tillbaka sitt uppköpserbjudande. Kontakter har också tagits med personer utanför Skandiasfären med intressen i den process som pågått.
Extern information
För att få uppmärksamhet kring föreningens ställningstaganden har ett antal pressmeddelanden och artiklar producerats. TT har gjort utskick baserade på sådan information och ett antal tidningar har noterat vår inställning, artiklar har tagits in i Göteborgsposten och Dagens Industri, i samband med möten lokalt har både GP och Sydsvenskan haft artiklar på framträdande plats. Intervjuer har sänts både i Ekonomiekot och TV8.
Mötesverksamhet
Aktieägarföreningen kommunicerar med sina medlemmar genom utskick och genom att arrangera aktieägarträffar, men också genom direktkontakt och numera också genom egen hemsida,www.skandiasaktieagarforening.se, som lanserades under hösten. På hemsidan finns en rad uppgifter om föreningen, pressinformation, medlemsinformation, artiklar, kontaktvägar till förtroenderådet mm. Direktkontakterna med föreningens medlemmar har detta år varit omfattande.
Vid föreningsstämman den 12 april valdes Ulf Mikaelsson till ny ordförande. Till ordinarie ledamöter valdes Lars-Inge Berg, Folke Höjmar, Göran Melchior och Johannes Norrby samt till suppleant Kerstin Gezelius . Till revisor valdes Göthe Halzius och till revisorssuppleant Inge Johanson. Till valberedning utsågs Per Haukaas, sammankallande, Rune Ek och Olli Aronsson. Årsavgiften fastställdes oförändrat till 100 kronor per medlem. Avgående ordförande Per Löfqvist och ledamoten Arne Settergren samt suppleanten Tom Beyer avtackades för sina insatser för föreningen.
Förtroenderådet har under året haft 11 sammanträden.
Utöver årsmötet den 12 april i Stockholm, då också Skandias VD Hans-Erik Andersson deltog, hölls öppna medlemsmöten i Malmö den 6 sept, i Göteborg den 19 sept och i Stockholm den 3 nov. Vid dessa deltog i Göteborg Skandias VD Hans-Erik Andersson och i Stockholm Skandias styrelseordförande Lennart Jeansson och IR-chef Harry Vos.
Ekonomi
De medlemsavgifter som redovisas avser 2005. Ett stort antal årsavgifter för 2006 har betalats in före bokslutstidpunkten beroende på olyckligt formulerade kallelser till föreningsmötena till vilka också icke-medlemmar inbjöds och erbjudits medlemskap. Sådana årsavgifter har skuldförts i bokslutet och uppgår till 73 800 kronor.
Resultatet för verksamhetsåret blev ett överskott, 24 881 kronor (förra året 60 983 kronor). Förtroenderådet föreslår årsmötet att årets överskott balanseras i ny räkning. Föreningens eget kapital per 2005-12-31 uppgår då till 126 618 kronor. Balansomslutningen i bokslutet är 209 558 kronor. Se bilagd uppställning.
Föreningens framtida inriktning
Under hösten har en diskussion om föreningens framtida inriktning initierats. En vidgad roll för föreningen med särskild uppmärksamhet på behovet av bevakning av försäkringstagarnas intressen i det ömsesidiga Skandia Liv övervägs och kommer att tas upp vid föreningens årsmöte 2006.
Stockholm i februari 2006
Ulf Mikaelsson Lars-Inge Berg Folke Höjmar
Göran Melchior Joannes Norrby Kerstin Gezelius
Revisionsberättelse för Skandias Aktieägarförening
Jag har granskat årsberättelsen, räkenskaperna samt förtroenderådets förvaltning för 2005. Granskningen har utförts enligt god revisionssed. Jag tillstyrker,
- att resultaträkningen och balansräkningen fastställs
- att överskottet behandlas enligt förslaget i förvaltningsberättelsen samt
- att förtroenderådets ledamöter beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
Stockholm den februari 2006
Göthe Halzius
Vald revisor i Skandias Aktieägarförening