Årsberättelse 2011 för Försäkringstagarföreningen ProSkandia
Viktiga händelser
Den utan jämförelse viktigaste händelsen i ProSkandias historia var meddelandet den
16 december 2011 att Skandia Liv hade gjort en överenskommelse med Old Mutual om att köpa Försäkringsaktiebolaget Skandia och ombilda Skandia Liv till ett rent ömsesidigt livförsäkringsbolag och hela Skandia till en kundägd försäkringskoncern.
Förutsatt att affären godkänns av Old Mutuals bolagsstämma i mars har de ursprungliga målen för föreningens arbete avseende Skandia Liv uppnåtts:
• Skandia Liv ombildas till ett kundägt och ömsesidigt livförsäkringsbolag
• Försäkringstagarrepresentationen kommer att utökas i linje med våra önskemål
• De verkliga ägarna – försäkringstagarna – får nu också formellt makten över bolaget
• Skandia Livs bolagsstämmor öppnas för försäkringstagarna
ProSkandia är i allt väsentligt positiv till affärsupplägget. För den som vill läsa mer om vårt sätt att resonera och kommentera rekommenderas ProSkandias hemsida www.proskandia.se. Där finns en fyllig information med svar på de flesta frågor som genererats i eftermälet till affären.
I samband med affärens offentliggörande betonades att initiativet till att ta kontakt med Old Mutual med syfte att pejla intresset för en affär kom från de oberoende ledamöterna i Skandia Livs styrelse. Bland dessa oberoende ledamöter och den ende av försäkringstagarna utsedde ledamoten är ProSkandias vice ordförande Leif Victorin. ProSkandias viljeinriktning för Skandia Liv har härigenom fått komma till tals.
När ProSkandias ursprungliga mål uppnåtts står föreningen inför en ny viktig uppgift. Den nya kundägda Skandiakoncernen får inte bli ”herrelös” och ”tjänstemannastyrd”. Det kräver engagemang från oss försäkringstagare. I den nu förestående ombildningsfasen, som beräknas ta ett till två år, kommer ProSkandia därför att verka för att det kundägda Skandia som bildas får en effektiv s k governance-struktur. Det innebär bl.a. att försäkringstagarna, på ett för dem och för bolaget effektivt sätt, kommer till tals när det gäller kommande stämmor / fullmäktige och styrelseval. Det är av stor vikt för oss försäkringstagare att ProSkandia blir framgångrikt i denna nya målsättning.
Mötesverksamhet och information
• Vid ProSkandias årsstämma den 23 mars 2011 avgick Sonja Wettersten ur styrelsen.
Katja Elväng, Sverker Lundkvist och Evert Gummesson nyvaldes till styrelsen. Övriga styrelseledamöter omvaldes. Efter stämman höll Skandia Livs chef för kapitalförvaltningen, Hans Sterte, en mycket uppskattad information om Skandia Livs placeringspolicy.
• ProSkandia har under 2011 haft åtta styrelsemöten. Vid oktobermötet deltog samtliga våra lokala representanter och medarbetare i en gemensam lunch med Skandia Livs vd, Bengt-Åke Fagerman, som informerade om Skandia Liv.
• Medlemsmöten har hållits i Göteborg, Sundsvall och Stockholm. I Göteborg och Sundsvall informerade ProSkandias ordförande Leif Hansson och föreningens vice ordförande Leif Victorin om ProSkandias verksamhet och mål samt problemen med Skandia Livs egenskap av att vara ett ömsesidigt drivet livförsäkringsaktiebolag i en vinstutdelande koncern – en så kallad hybrid. I Stockholm höll Skandia Livs tidigare styrelseordförande Bo Eklöf ett mycket uppskattat föredrag bland annat om sina erfarenheter från åren som styrelsens ordförande. Bo berättade bl.a. om tidigare tankar på möjligheten för Skandia Liv att köpa hela Skandia men att det vid den tidpunkten skulle ha rört sig om cirka 25 % av tillgångsmassan. Detta bedömdes att vara en alltför stor risk. Sammanräknat har vid dessa medlemsmöten bortåt 150 av ProSkandias medlemmar deltagit, vilket är ett glädjande och uppmuntrande rekord.
• Under 2011 har föreningen sänt ut fyra medlemsbrev med information om verksamheten i ProSkandia och om viktiga händelser för försäkringstagarna i Skandia Liv.
• Under året har ledamöter i styrelsen haft externa möten med ledningen för Svenskt Näringsliv, PTK:s pensionsexpert, Finansinspektionen, ledningen för Konsumenternas Försäkringsbyrå m.fl.
• I början av 2011 publicerade ProSkandias ordförande och vice ordförande en debattartikel i Svenska Dagbladets nätupplaga med rubriken ”Staten straffar dem som sparar till sin pension”.
• Under året har delar av styrelsen träffat Skandia Livs kundutskott och där informerat om föreningens verksamhet.
• Vi har vid tre tillfällen haft möten med Skandia Livs vd men också med andra befattningshavare t.ex. i samband med utsändning av föreningens folder.
• Vid medlemsmötet i Stockholm den 16 november kunde vi för första gången visa och dela ut dels ProSkandias nya folder dels en ny och fylligare broschyr, som mer heltäckande beskriver vår verksamhet och våra mål.
• Under senare delen av hösten 2011 kunde vi börja använda vår nya hemsida, som ger bättre möjligheter att snabbt få ut information och som dessutom är mycket lättare att arbeta med – www.proskandia.se.
Organisation
Vi har under 2011 kunnat knyta ytterligare en lokal representant till vår organisation. I Sundsvall har Torbjörn Ytterström åtagit sig uppgiften. Torbjörn har en lång bakgrund i Skandia i olika ledande befattningar, både i Sundsvall och i Stockholm. Vidare har vi fått en ny medhjälpare i Anne Bontin Lundgren, som i första hand kommer att ansvara för ProSkandias nya hemsida. Anne har också en lång bakgrund i Skandia, nu senast som ansvarig för information och utbildning för Lärarfonder.
Sammantaget är således våra lokala representanter Per Eggert i Malmö, Per Nyberg i Göteborg och Torbjörn Ytterström i Sundsvall. Ansvarig för medlemsadministration, möten och resor är Vivi-Anne Lindstammer och för ProSkandias hemsida Anne Bontin Lundgren.
Medlemsutveckling
Antalet aktiva medlemmar per den sista december 2011 var 1 838 stycken, vilket är en ökning med 53 % jämfört med föregående år. Medlemsantalet ökar nu successivt och skulle i slutet av 2012 med nuvarande ökningstakt uppgå till ca 2 700 medlemmar. Skulle ProSkandia få möjlighet att komplettera Skandia Livs egna informationsutskick med nyheter om
ProSkandia kan medlemsantalet utvecklas i mycket snabbare takt.
Glädjande nog ökar antalet medlemmar som rapporterar sina e-postadresser. Antalet medlemmar med e-postadress uppgår till två tredjedelar av föreningens numerär. Portokostnaderna är en tung post i ProSkandias omkostnader varför styrelsen är tacksam för om fler, som använder Internet, anmäler sina e-postadresser. Styrelsen efterlyser idéer och assistans vid medlemsvärvningen. Hör gärna av dig till någon i styrelsen eller till våra lokala representanter med dina synpunkter.
Ekonomi
Medlemsintäkterna uppgår beroende på den ökade medlemstillströmningen till 181 000 SEK. Dessa är viktiga för ProSkandias möjlighet att hävda sitt oberoende av Skandia Liv. Från Skandia Liv har föreningen som tidigare år fått ett icke villkorat verksamhetsbidrag om
250 000 SEK.
Resultatet blev 71 017 SEK, en minskning från föregående år med ca 50 % trots att inkomsterna ökade med 58 500 SEK. Kostnaderna för året, som budgeterats till 255 600 SEK, har uppgått till 376 569 SEK. Orsaken till kostnadsökningen om ca 121 000 SEK är en väsentligt utökad aktivitet för att värva nya medlemmar. Den har varit framgångsrik, men har förutom diverse investeringar i hemsidan, broschyrer, mm därutöver medfört även merkostnader för ökad administration. Att leverera goda resultat varje år är inte det primära målet för vår verksamhet utan att ta tillvara medlemmarnas intressen så pass framgångsrikt att alltfler finner det intressant att bli medlemmar i ProSkandia.
De största budgetöverdragen utgör i tur och ordning: marknadsföring: c:a 47 100 SEK (kostnad 97 102 SEK), kostnader för ProSkandias organisation: c:a 40 400 SEK ( kostnad
97 403 SEK), IT-tjänster/redovisning: c:a 23 500 SEK (kostnad 95 991 SEK) och trycksaker, mm: c:a 20 500 SEK (kostnad 57 141 SEK).
Ökningen i kostnaderna för marknadsföringen och trycksaker förklaras av att en helt ny broschyr tagits fram ”För dig och dina försäkringar i Skandia Liv”. Därutöver har en uppdaterad version av vår mindre broschyr ”Vad kommer att hända med våra 300 miljarder i Skandia Liv ?” tagits fram. Den senare skickas ut till de kunder i Skandia Liv vars försäkringar börjar utbetalas. Såväl kostnader för konsulter som de ökade volymerna tryckta broschyrer – som det varit stor åtgång på – har lett till högre kostnader. ProSkandias organisation har byggts ut för att förbättra servicen till medlemmarna och kunna hantera större volymer. Därutöver har investerats i en ny och modern hemsida. Såväl det egna kapitalet – 724 129 SEK – som balansomslutningen – 1 066 301 SEK – överstiger motsvarande tal för 2010 med 71 014 respektive 90 953 SEK.
Budgeten för 2012 tar höjd för att verksamheten kommer att utökas ytterligare under året och att medlemsantalet skall ökas med bortåt 50 %. Om överenskommelse kan nås med Skandia Liv att ProSkandia kan marknadsföra sig mot hela Skandia Livs bestånd kan tillväxten och därmed kostnaderna öka väsentligt. Det kommer naturligtvis även att medföra att intäkterna kommer att öka kraftfullt. Det egna kapitalet, som ProSkandia samlat under tidigare år, kan därvid komma väl till pass under en sådan kraftig expansionsperiod.
Stockholm den 21 februari 2012
Leif Hansson Leif Victorin Olli Aronsson
Katja Elväng Folke Höjmar
Gustaf Lindencrona Göran Melchior Björn Wolrath
Revisionsberättelse för Försäkringstagarföreningen ProSkandia
Jag har granskat årsberättelsen, räkenskaperna samt styrelsens förvaltning för 2011.
Granskningen har utförts enligt god revisionssed. Jag tillstyrker
– att resultat- och balansräkningen fastställs,
– att överskottet behandlas enligt förslaget i årsberättelsen samt
– att styrelsens ledamöter beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret. Stockholm den 21 februari 2012
Göran Lindberg
Vald revisor i Försäkringstagarföreningen ProSkandia
Försäkringstagarföreningen ProSkandia Bilaga till Årsberättelse 2011
Belopp i SEK per | 2011 | 2010 | Budget 2012 |
Rörelsens intäkter | |||
Medlemsavgifter | 181 000 | 122 500 | 270 000 |
Bidrag * | 250 000 | 250 000 | 250 000 |
Summa | 431 000 | 372 500 | 520 000 |
Rörelsens kostnader | |||
Trycksaker, kontorsmateriel | – 57 141 | – 11 611 | – 85 000 |
Porto | – 27 280 | – 35 949 | – 40 000 |
Administration, not 1 | – 95 991 | – 64 930 | – 120 000 |
Marknadsföring | – 97 102 | – 48 269 | – 150 000 |
Bank- och plusgiroavgifter, skatter | – 1 652 | – 620 | – 2 000 |
Kostnader för organisation, mm | – 97 403 | – 57 694 | -120 000 |
Summa | – 376 569 | – 219 073 | – 517 000 |
Rörelseresultat | 54 431 | 153 427 | 3 000 |
Resultat från finansiella investeringar | |||
Ränteintäkter och liknande resultatposter | 16 585 | 3 055 | 17 000 |
Räntekostnader och liknande resultatposter |
0 |
0 |
0 |
Resultat från finansiella poster | 16 586 | 3 055 | 17 000 |
Årets resultat | 71 017 | 156 482 | 20 000 |
*ovillkorat bidrag från Skandia Liv |
Not 1: | 2011 | 2010 | |
Redovisningstjänster | 10 147 | 11 513 | |
IT-tjänster | 76 210 | 34 484 | |
Övriga främ. tjänster (främst | medlemsutskick) | 9 634 | 18 933 |
Summa | 95 991 | 64930 |
BALANSRÄKNING | ||
Belopp i SEK per | 2011-12-31 | 2010-12-31 |
TILLGÅNGAR | ||
Kortfristiga fordringar | ||
Kundfordringar | 250 000 | 250 000 |
Kassa och bank | 816 429 | 725 476 |
Summa omsättningstillgångar | 1 066 429 | 975 476 |
SUMMA TILLGÅNGAR | 1 066 429 | 975 476 |
EGET KAPITAL OCH SKULDER | ||
Eget kapital | ||
Balanserad vinst/förlust | 653 112 | 496 633 |
Årets resultat | 71 017 | 156 482 |
Summa eget kapital | 724 129 | 653 115 |
Kortfristiga skulder | ||
Leverantörsskulder | 0 | 21 361 |
Förutbetalda intäkter | 342 300 | 51 000 |
Summa kortfristiga skulder | 342 300 | 322 361 |
SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER | 1 066 429 | 975 476 |
Inga ställda panter Inga ansvarsförbindelser
Allmänna redovisningsprinciper
Årsredovisningen är upprättad i enlighet med Årsredovisningslagen och Bokföringsnämndens
Allmänna Råd.
Värderingsprinciper
Tillgångar, avsättningar och skulder har värderats till anskaffningsvärden om inget annat anges. Fordringar har tagits upp till de belopp varmed de beräknas inflyta.
Stockholm den 21 februari 2012
Olli Aronsson Göran Lindberg
Kassör Revisor