Medlemsbrev april 2014
Av naturliga skäl ägnas detta medlemsbrev helt åt valet av fullmäktige till det nya Skandia. Valperioden börjar den 15 april och pågår till den 15 maj.
Innehåll
- ProSkandias kommentarer till valet
- Utdrag ur pressmeddelande från Skandia
Dags att välja fullmäktige i det nya Skandia!
Den 12 juni blir en märkesdag i Skandias historia. Då samlas fullmäktige för första gången med ledamöter som valts ut att representera oss 1,4 miljoner försäkringstagare i Skandia Liv! Men först ska sju ledamöter väljas. Leif Victorin med mångårigt förflutet i ProSkandia dels som initiativtagare till föreningen, dels som föreningens vice ordförande är av valberedningen föreslagen att bli fullmäktiges ordförande. ProSkandias styrelseledamot Sophie Nachemson-Ekwall ingår också bland de sju.
Själva valet pågår 15 april – 15 maj. Valberedningens kandidater kommer att presenteras på Skandias hemsida den 15 april. Din uppgift blir att välja de 7 personer som du vill ska ingå i fullmäktige för den första treårsperioden 2014–2017. På valsedeln har du 14 personer att välja mellan. Av dessa 14 har valberedningen satt ihop ett förslag med sju ledamöter som bedömts kunna utgöra en väl avvägd sammansättning utifrån kunskaper, geografisk spridning och mångfald för att bilda premiärgruppen. ProSkandia har haft två representanter i valberedningen till fullmäktige, Leif Hansson (ProSkandias ordförande) och Eva Serenhov (styrelseledamot). Båda har varit med och valt ut de 14 kandidater som finns på valsedeln och sammansättningen i valberedningens huvudförslag. Valberedningens rekommendation är markerat med en grön flik på valsedeln. Väljer du alla kandidater i valberedningens rekommendation kommer du att kunna klicka på en särskild ”knapp” när du röstar via din dator.
Det blir även möjligt att rösta med tryckt valsedel, brevledes eller på något av Skandias kundkontor. Du som väljer detta kommer att kunna kryssa i en ruta för valberedningens förstahandsförslag. Då har du automatiskt röstat på de 7 personer som är valberedningens rekommendation. Det blir också möjligt att rösta via telefon.
Bifogat till detta medlemsbrev finner du Skandias pressmeddelande med alla de 14 kandidaterna, valberedningens förslag samt namnen på de tre som föreslås utgöra fullmäktiges presidium.
Några frågor och svar.
Kan jag rösta på fler än sju kandidater?
Svar: Nej, då blir din röst ogiltig.
Kan jag rösta på färre än sju kandidater?
Svar: Ja, det kan du. Du kan kryssa för alltifrån en till sju kandidater – helt efter ditt eget val.
Om det är någon bland valberedningens rekommendation som jag inte vill rösta på – hur gör jag då?
Svar: Då kryssar du för dem som du gillar i valberedningens förslag som har grön flik och den eller de kandidater bland de fjorton som du hellre vill se i fullmäktige. Men, kom ihåg – inte fler än max sju sammanlagt – då blir din röst ogiltig.
Jag vill rösta på ett eget namn som inte fullmäktige föreslår. Går det?
Svar: Nej det går inte.
Jag kommer att ha svårt att välja men vill ändå rösta.
Svar: Om du har förtroende för valberedningen – rösta då på valberedningens förslag.
Vad händer med de kandidater som jag inte röstar på?
För att fullmäktige ska bli fulltaligt ska det vara 21 ledamöter, som väljs in i tre omgångar under en treårsperiod. Det betyder att de kandidater som inte väljs in nu i juni kan komma att väljas in till nästa år. Redan i höst påbörjas nomineringsarbetet till stämman 2015.
Från ProSkandias sida vill vi förstås att alla medlemmar utnyttjar sin rättighet att rösta. Årsstämman kommer att vara öppen för alla försäkringstagare. Det kommer även att finnas möjlighet att ta upp viktiga frågor, om de anmälts i förväg. ProSkandia kommer självfallet att vara på plats. Du är välkommen att höra av dig per mejl om det är något speciellt du vill att ProSkandia ska ta upp; mejla isåfall info@proskandia.se.
Och glöm nu inte att rösta senast den 15 maj. Det är enkelt.
Att rösta är inte bara en rättighet, utan också en möjlighet som vi i ProSkandias styrelse hoppas och tror att du tar tillvara. Medlemmarna i ProSkandia som är kunder i Skandia Liv och nu som kunder också bolagets ägare har rimligtvis ett särskilt stort intresse av att utnyttja sin möjlighet att rösta fram dem som kommer att formera bolagets högsta beslutande organ – fullmäktige.
Utdrag från pressmeddelande från Skandia den 15 april 2014
Dessa fjorton kandiderar till Skandias fullmäktige
Idag inleds röstningen till Skandias högsta beslutande organ. Fram till den 15 maj har alla röstberättigade kunder i Skandia möjlighet att välja sju ledamöter, av totalt fjorton kandidater, till det nyinrättade fullmäktige. Fullmäktige kommer bland annat att utse Skandias styrelse och fatta andra ägarbeslut på bolagsstämmor. Kandidaterna presenteras här.
Årets val till fullmäktige är det första steget av tre att successivt överföra ägarinflytandet i Skandia till kunderna. Först efter valet 2016 är fullmäktige fullbemannat och samtliga ledamöter kommer då att vara valda av bolagets kunder.
Valberedningen har som sitt förstahandsval föreslagit de första sju personerna som räknas upp på listan nedan. Av de sju föreslår valberedningen att Leif Victorin ska vara ordförande samt Karin Eliasson och Bo Källstrand vice ordförande (fullmäktiges presidium). Valberedningen har i förstahandsvalet strävat efter att de sju tillsammans är representativa för kunderna från en rad kriterier och har kompetenser som kompletterar varandra.
”De fjorton personer som kandiderar till Skandias fullmäktige är alla väl lämpade att få kundernas förtroende att ingå i Skandias högsta beslutande organ, fullmäktige. I det kundstyrda Skandia kan alla röstberättigade kunder rösta direkt på de kandidater de vill ska representera dem som ägare”, säger Bo Eklöf, ordförande i valberedningen för Skandias fullmäktige.
Totalt har Skandias kunder nominerat över 400 personer till fullmäktige. Valberedningen består av fem personer och representerar såväl företags- som privatkunder i Skandia och har granskat nomineringarna och tagit fram valsedeln.
Följande personer är kandidater till fullmäktige:
Nils Bacos, 59 år, konsult, Lund. Pensionsexpert, före detta Skandiarådgivare. Årets Försäkringsprofil 2013.
Karin Eliasson, 53 år, senior vice president, Stockholm. Personaldirektör TeliaSonera. Styrelseledamot i bland annat PRI Pensionsgaranti.
Stefan Johnsson, 54 år, industriman, Göteborg. Ordf. BIL Sweden. Före detta Finansdirektör m.m. Volvo. Styrelseledamot vid bland annat Chalmers.
Bo Källstrand, 65 år, landshövding, Härnösand. Före detta vd för Graninge AB (publ) och Svensk Energi. Ordförande i bland annat Sjunde AP-fonden.
Sophie Nachemsson-Ekwall, 49 år, forskare, Stockholm. Ekonomie doktor. Tidigare ekonomijournalist. Ledamot i ProSkandias styrelse.
Elisabeth Nilsson, 60 år, landshövding, Linköping. Tidigare vd Jernkontoret. Före detta ledamot i Globaliseringsrådet. Ledamot i flera näringslivsstyrelser.
Leif Victorin, 73 år, styrelseledamot i Thulestiftelsen och Skandia fram till och med ordinarie stämma i vår. Tidigare bl.a. sverigechef för Skandia, chef för Skandia Norden samt vd för Skandia Liv.
Björn Armfelt, 56 år, vd och kapitalförvaltare; Stockholm. Vd Apoteket AB:s Pensionsstiftelse.
Ebba Fåhreus, 51 år, civilekonom, Bjärred. Verksam i investmentbolag och andra bolagsstyrelser.
Stefan Fölster, 55 år, chef för Reforminstitutet, Stockholm. Adjungerad professor i nationalekonomi, KTH. Tidigare chefsekonom i Svenskt Näringsliv.
Jacob Malmros, 51 år, skattechef, Hjärup. Skattechef Alfa Laval-koncernen. Tidigare auktoriserad revisor. Styrelseledamot i flera bolag.
Sara Sjöborg Wik, 52 år, vd och koncernchef, Örebro. Entreprenör med egna företag. Ordförande och styrelseledamot i flera bolag.
Lina Stolpe, 37 år, finansdirektör, Stockholm. Finansdirektör för Infranord. Tidigare ekonomichef i olika branscher. Tidigare vd Metso Power.
Inger Åslund, 60 år, egenföretagare, Sandviken. Tidigare ekonomidirektör och vd. Varit styrelsemedlem i flera bolag.
Ytterligare information om fullmäktigekandidaterna samt korta videopresentationer finns på www.skandia.se/kundinflytande
Fullmäktiges roll och sammansättning
Fullmäktige utövar ägarfunktionen i bolaget och utser bland annat Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd.
De sju ledamöter som väljs av Skandias kunder, väljs för en treårsperiod och omval av en ledamot är möjligt. Avsikten är att fullmäktige vid de två kommande valen år 2015 och år 2016 kompletteras med sju ledamöter per gång, så att det år 2016 består av sammanlagt 21 ledamöter.
För att säkerställa kontinuitet ingår, under en övergångsperiod, även styrelseledamöterna i Thulestiftelsen i Skandias fullmäktige. Stiftelsen har ägt Skandia i två år och har haft i uppdrag att ombilda Skandia till ett ömsesidigt bolag. Stiftelseledamöterna lämnar fullmäktige i samband med bolagsstämman 2016.
Röstningsförfarandet
Alla 1,4 miljoner kunder i Skandiakoncernens moderbolag är röstberättigade och informeras om valet via ett brev med valmaterial där kandidaterna presenteras. Röstningen kommer i första hand att ske elektroniskt på www.skandia.se/kundinflytande men det går även att rösta via brev, på ett rådgivningskontor eller på telefon. Notera att det inte går att rösta via ombud, eller att överlåta sin röst.
Bolagsstämman den 12 juni kl. 15.00
Det kundstyrda Skandias första ordinarie bolagsstämma äger rum den 12 juni 2014. Röstberättigade kunder i fullmäktigevalet har rätt att närvara på stämman, övriga är välkomna i mån av plats eller kan välja att följa stämman per video.
Mer information om Skandias kundinflytande finner du på www.skandia.se/kundinflytande.
För ytterligare information:
Bo Eklöf, ordförande i valberedningen för Skandias fullmäktige, 072-735 89 00
Ann-Christin Pehrsson, chef för fullmäktiges kansli, 08-788 20 39