Valet till Skandias fullmäktige avgjort
Den första röstningsperioden i det kundstyrda Skandias historia är avslutad, och Skandias kunder har valt in sju ledamöter i bank- och försäkringskoncernens fullmäktige, Skandias högsta beslutande organ. De nya ledamöterna tillträder i samband med bolagsstämman den 12 juni.
Totalt har 14 537 röstberättigade kunder röstat i valet till fullmäktige. De flesta röster har lämnats in digitalt.
– Vi är glada över att kundernas goda engagemang från nomineringsperioden har hållit i sig även genom röstningen och att vi nu kan presentera ett mycket kompetent fullmäktige, säger Bo Eklöf, ordförande i valberedningen för Skandias fullmäktige.
Följande personer har valts som nya fullmäktigeledamöter:
- Nils Bacos, 59 år, konsult, Lund. Pensionsexpert, före detta Skandiarådgivare. Årets Försäkringsprofil 2013.
- Karin Eliasson, 53 år, senior vice president, Stockholm. Personaldirektör TeliaSonera. Styrelseledamot i bland annat PRI Pensionsgaranti.
- Stefan Fölster, 55 år, chef för Reforminstitutet, Stockholm. Adjungerad professor i nationalekonomi, KTH. Före detta chefekonom i Svenskt Näringsliv.
- Stefan Johnsson, 54 år, industriman, Göteborg. Ordf. BIL Sweden. Före detta finansdirektör, Volvokoncernen. Styrelseledamot vid bland annat Chalmers.
- Sophie Nachemson-Ekwall, 49 år, forskare, Stockholm. Ekonomie doktor. Före detta ekonomijournalist. Ledamot i ProSkandias styrelse.
- Elisabeth Nilsson, 60 år, landshövding, Linköping. Före detta vd Jernkontoret. Före detta ledamot i Globaliseringsrådet. Ledamot i flera näringslivsstyrelser.
- Leif Victorin, 73 år, Styrelseledamot i Thulestiftelsen och Skandia fram till och med ordinarie stämma i vår. Tidigare bl.a. Sverigechef för Skandia, chef för Skandia Norden samt vd för Skandia Liv.
Valberedningen föreslår att fullmäktige utser Leif Victorin till ordförande samt Karin Eliasson och Stefan Johnsson som vice ordförande i fullmäktige.
Fullmäktiges roll och sammansättning
Fullmäktige utövar ägarfunktionen i bolaget och utser bland annat Skandias styrelse, som i sin tur fastställer strategin och utser vd. Det är styrelsen som löpande ansvarar för Skandias verksamhet och ekonomiska resultat samt hur förvaltningen och försäljningen utvecklas.
De sju ledamöter som varje år väljs av Skandias kunder, väljs för en treårsperiod och omval av en ledamot är möjligt. Avsikten är att fullmäktige vid de två kommande valen år 2015 och år 2016 kompletteras med sju ledamöter per gång, så att det år 2016 består av sammanlagt 21 ledamöter.
För att säkerställa kontinuitet ingår, under en övergångsperiod, även styrelseledamöterna i Thulestiftelsen i Skandias fullmäktige. Stiftelsen ägde Skandia i två år och har haft i uppdrag att ombilda Skandia till ett ömsesidigt bolag. Stiftelseledamöterna lämnar fullmäktige i samband med bolagsstämman 2016.
Nuvarande fullmäktigeledamöter är Kajsa Lindståhl (ordförande), Bo Eklöf samt Leif Victorin. De är även ledamöter i Thulestiftelsens styrelse. Efter bolagsstämman i Skandia lämnar Leif Victorin uppdraget som ordinarie ledamot i stiftelsen och ersätts av Magnus Dahlquist som är professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.
Bolagsstämman den 12 juni
Det kundstyrda Skandias första ordinarie bolagsstämma äger rum den 12 juni 2014. Information om föreslagna ledamöter, samt kallelse och övriga stämmohandlingar, finns från och med 23 maj på www.skandia.se/kundinflytande. Där finns även ytterligare information om Skandias kundinflytande.
För ytterligare information:
Bo Eklöf, ordförande i valberedningen för Skandias fullmäktige, 072-735 89 00
Ann-Christin Pehrsson, chef för Skandias fullmäktiges kansli, 08-788 49 44
Jonas Collet, Skandias presschef, 08-788 20 39
Pressrum inklusive foton: http://www.skandia.se/press
Om Skandia
Skandia är en av Sveriges största, oberoende och kundstyrda bank- och försäkringskoncerner. Vi har gett människor ekonomisk trygghet i mer än 150 år och har en stark tradition av pionjäranda, produktutveckling och samhällsengagemang. Vi skapar rikare liv för människor med hjälp av lösningar inom sparande, pension, ekonomisk trygghet och vardagsekonomi, och genom att underlätta för dem att fatta kloka beslut om sin ekonomi. Vi har 2,5 miljoner kunder i Sverige, Norge och Danmark, ett förvaltat kapital på drygt 480 miljarder kronor och 2 500 anställda. Läs mer på www.skandia.se