Skandia första halvåret 2014: hög avkastning och ökad försäljning av sparande och bolån
Nyförsäljningen av sparförsäkringar på den svenska marknaden ökade med 12 procent jämfört med motsvarande period 2013, för traditionell förvaltning hela 30 procent. Även tillväxten inom bolån var stark, vilket gjorde att Skandias totala lånestock under första halvåret växte med 10 procent. Totalavkastningen för Skandias traditionella förvaltning blev 6,8 procent under första halvåret 2014, vilket ger 8,8 procent i genomsnitt för de senaste fem åren. Den 1 juli höjdes återbäringsräntan till 8 procent.
– Vi kan summera ett kanonhalvår. Vi har skapat Sveriges öppnaste bolånerabatter, beslutat att avskaffa up front-provisioner för seriebetalda försäkringar och samtidigt levererat riktigt hög avkastning och låga bolåneräntor. Kunderna har belönat oss med en rejält upptrappad försäljning, framförallt för sparande i traditionell förvaltning och för bolån. Premieintäkterna för traditionell försäkring har växt med imponerande 28 procent. Men ska vi nå våra ambitioner om att bli dubbelt så stora inom både bolån och privatsparande mellan 2013 och 2018 gäller det att vi fortsätter gasa, säger Bengt-Åke Fagerman, Skandias koncernchef.
God avkastning i den traditionella portföljen, framförallt från venture-investeringar
Första halvåret 2014 har varit en gynnsam miljö för Skandias traditionella livportfölj. Fallande räntor och kraftigt stigande aktiekurser har medfört att avkastningen uppgick till 6,8 procent sedan årsskiftet.
– Onoterade bolag, så kallat private equity, var det tillgångsslag som gav högst avkastning under årets första hälft och inom det området särskilt våra investeringar i utvecklingsbolag, som brukar kallas venture-kapital. Antalet börsnoteringar och företagsaffärer har varit på den högsta nivån sedan finanskrisen, vilket gynnar värdeutvecklingen för private equity, säger Hans Sterte, Skandias kapitalförvaltningschef.
Även den aktiva förvaltningen har lyckats bra och gav under perioden ett bidrag till avkastningen på drygt en halv procentenhet, jämfört med om Skandia hade investerat i jämförelseindex.
– Blickar vi framåt så finns det – som vanligt – gott om både risker och möjligheter på dagens finansmarknader. Den geopolitiska oron har tilltagit under sommaren och risken har ökat för att sanktioner av olika slag kommer hämma den ekonomiska utvecklingen framöver. På den positiva sidan står utvecklingen i Asien och USA, där konjunkturen nu verkar vara på väg att stärkas. Sammantaget är detta en miljö där vi tror att vår investeringsstrategi med fokus på diversifiering kommer klara sig väl. Vi har en fortsatt hög andel risktillgångar i portföljen, drygt 60 procent, men de är väl fördelade över många tillgångslag och regioner, fortsätter Hans Sterte.
Nyckeltal för Skandia, första halvåret 2014 (motsvarande period 2013 inom parantes om inget annat anges):
- Totalavkastningen för traditionell förvaltning uppgick till 6,8 (2,2) procent under första halvåret. Femårsgenomsnittet uppgick till 8,8 procent.
- Under halvåret fick kunderna 7 763 (4 570) miljoner kronor tillfört sitt försäkringskapital i form av återbäringsränta*. Den 1 juli höjdes återbäringsräntan till 8 procent.
- Koncernens förvaltade kapital uppgick den 30 juni till 515 miljarder kronor, jämfört med 476 miljarder kronor vid årsskiftet. Den traditionella portföljen stod för 342 (324) miljarder kronor och svensk fond- och depåförsäkring för 135 (127) miljarder kronor.
- Koncernens utlåning till allmänheten uppgick den 30 juni till 85 459 miljoner kronor, jämfört med 77 894 miljoner kronor vid årsskiftet.
- Solvensgraden uppgick till 164 (164) procent jämfört med årsskiftet.
- Den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 115 (110) procent jämfört med årsskiftet.
- Inbetalda premier uppgick till 18 849 (17 985) miljoner kronor för koncernen varav inbetalda premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden uppgick till 9 386 (7 316) miljoner kronor.
- Den viktade nyförsäljningen för sparförsäkringar på den svenska marknaden uppgick till 2 401 (2 150) miljoner kronor, varav försäljningen av traditionellt förvaltad försäkring stod för 1 627 (1 248) miljoner kronor och försäljningen av fond-och depåförsäkring för 774 (902) miljoner kronor.
* Försäkringskapitalet är inte garanterat och kan både öka och minska över tiden.
Skandias delårsrapport bifogas. Resultatet för Skandias bankverksamhet har publicerats separat. Du finner det i Skandias pressrum.
Förklaringar till några facktermer
Solvensgraden är ett mått på ett bolags förmåga att infria de löften det har gett till sina kunder inom traditionell förvaltning, och visar värdet på bolagets totala tillgångar jämfört med värdet av det som man har lovat sina kunder i form av framtida garanterade utbetalningar.
Kollektiv konsolideringsgrad är ett mått som visar relationen mellan värdet av tillgångarna och kundernas samlade försäkringskapital inom traditionell förvaltning.
För ytterligare information:
Bengt-Åke Fagerman, koncernchef Skandia, 08-788 21 50
Annie Sebelius, kommunikationschef Skandia, telefon 08-788 46 14
Pressrum inklusive foton: http://www.skandia.se/press
Bli kund på: http://www.skandia.se
Om Skandia
Skandia är en av Sveriges största, oberoende och kundstyrda bank- och försäkringskoncerner. Vi har gett människor ekonomisk trygghet i mer än 150 år och har en stark tradition av pionjäranda, produktutveckling och samhällsengagemang. Vi skapar rikare liv för människor med hjälp av lösningar inom sparande, pension, ekonomisk trygghet och vardagsekonomi, och genom att underlätta för dem att fatta kloka beslut om sin ekonomi. Vi har 2,5 miljoner kunder i Sverige, Norge och Danmark, ett förvaltat kapital på drygt 515 miljarder kronor och 2 500 anställda. Läs mer på www.skandia.se