Skandia har valt att införa ett tak för hur stora insättningar som tillåts i traditionell försäkring. Tidigare har Folksam infört ett liknande tak. Åtgärden har uppmärksammats av tidningar som Dagens Industri och Pensionsnyheterna.
Skandia har bestämt att maxpremien från en och samma försäkringstagare får vara högst 15 miljoner kronor under ett år. Folksam har tidigare satt gränsen vid 25 miljoner kr. Skälet är det ökade intresset från kundern nu när återbäringen ligger på en historisk hög nivå. Skandia höjde återbäringen till 12 procent i september och hos Folksam ligger återbäringen på sju procent.
Samtidigt förändrades villkoren i kapitalförsäkringen när kortast möjliga avtalstid förlängdes från 10 till 15 år samtidigt som återköpsavgifter höjdes. De senare är spararens kostnad för att komma åt kapitalet innan avtalstiden löper ut.
Begränsningen ska förhindra att nya kunder ska kunna dra fördel av den höga återbäringsräntan genom att sätta in stora belopp och sedan ta ut dem på relativt kort tid. Därigenom kan de dra nytta av överskottet inom tradförsäkring utan att ha varit med och byggt upp det. Det här är i regel inte något problem, men med de historiskt höga konsolideringsnivåer som är nu kan nya kunder gynnas kortsiktigt på bekostad av de befintliga kunderna. Skandias solvensgrad uppgick vid utgången av september till 164 procent. Hur Skandia räknar ut återbäringen redovisas på hemsidan.
Skandia ökade sina premieintäkter rejält under årets tre första kvartal. De inbetalda premierna uppgick till 26 736 miljoner kr, jämfört med 18 849 miljoner kr motsvarande period i fjol. En stor del av ökningen stod traditionella försäkringar för, som ökade med 57 procent. Av det var inbetalda premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden 14 714 miljoner kr (9 386 miljoner kr).