En statlig utredning presenterade i slutet av augusti ett förslag till en ny reglering för tjänstepensionsrörelse. Förslaget kan få stor betydelse för Skandia och följs nu noga av ProSkandia. Bland annat innebär förslaget att tjänstepensionsföretag som verkar i Sverige får lägre riskbaserade kapitalkrav än livförsäkringsföretag som blandar både tjänstepension och vanliga pensionsförsäkringar.
Skandia hör till den grupp av pensionsföretag som erbjuder både tjänstepensioner och övriga livförsäkringar i sitt försäkringsbestånd.
”Utredningen kan betyda att Skandia får högre kapitalkrav än en del konkurrenter. Vi vet inte om det kommer ha någon avgörande betydelse eller hur Skandia tänker hantera det ännu”, säger Harry Wide, aktuarie och ledamot i ProSkandias styrelse.
Utredningen SOU 2014:57 har letts av Tord Gransbo, som även utredde flytträtten ilivförsäkringsutredningen, och kommer att remissbehandlas nu under hösten.
I dag gäller inom EU samma solvenskrav för tjänstepensioner som för övrig livförsäkring (Solvens I). Det spelar alltså inte någon roll för försäkringskollektivet om en försäkringsgivare blandar tjänstepension och övriga livförsäkringar i ett och samma bolag. Det sker i Skandia idag.
Den 1 januari 2016 träder ett nytt solvensregelverk inom EU (Solvens II) i kraft för övrig livförsäkring som då får högre riskbaserade kapitalkrav. Detta för att stärka skyddet för försäkringstagarna ungefär som på samma sätt som bankerna fått högre kapitalkrav. För tjänstepensioner kommer däremot det gamla lägre kapitalkravet (Solvens I) att fortsätta att gälla.
För svenskt vidkommande har Tord Gransbo på regeringens uppdrag gjort en utredning kring kapitalkraven för de svenska tjänstepensionsgivarna. Enligt förslaget kommer tjänstepensionsgivare få ett något högre riskbaserat kapitalkrav än vad som gällt tidigare enligt Solvens I men de blir lägre än vad som kommer gälla enligt Solvens II.
Vad det här betyder för Skandia är inte helt lätt att överblicka. Gransbos förslag leder till att försäkringsföretag som blandar tjänstepension och övrig pension tvingas tillämpa det högre Solvens II–regelverket på hela beståndet. Det kommer samtidigt att bli möjligt för försäkringsbolag som Skandia som har båda bestånden att dela upp verksamheterna i två separata bolag.
”Trots det nya högre solvenskravet är det inte säkert att det bästa alternativet för Skandia blir att ombilda och skapa ett nytt separat tjänstepensionsbolag. En ombildning kostar tid och pengar och kan medföra administrativa problem eftersom man måste hantera två bolag i stället för ett. Blir det aktuellt med en uppdelning tillkommer frågan om hur Skandias konsolideringsfond med ansamlade återbäringsmedel ska delas upp mellan de två försäkringskollektiven”, säger Harry Wide. Därtill är det oklart hur en eventuell flytträtt ska hanteras mellan bolagen.
Enligt utredningen ska en ansökan om omvandling av tjänstepensionsbeståndet till ett separat tjänstepensionsföretag ges in senast den 31 december 2017.
Utredningsförslaget har mött en del kritik. Flera branschaktörer har uppmärksammat att det nuvarande Solvens I–regelverket kommer fortsätta att gälla för de flesta europeiska tjänstepensionsföretagen. Därmed får de svenska tjänstepensionsföretagen ett högre kapitalkrav än sina europeiska konkurrenter inom EU.
”Från utredningen har man medgett att det leder till en konkurrensnackdel men man har ändå bedömt det som viktigt att införa riskbaserade kapitalkrav i Sverige”, säger Harry Wide.
Dessutom får mindre tjänstepensionskassor svårt att hantera kostnaderna för att införa det nya regelverket. De saknar själva personella resurser för genomförandet och kommer att tvingas anlita konsulter.
På EU-nivå pågår ett arbete kring de framtida krav som ska gälla för tjänstepensionsverksamhet för alla medlemsstater. Det innebär att Tord Gransbos utredningsförslag om det genomförs bara kommer att gälla temporärt i Sverige.
”Det gör att många branschaktörer tycker att det vore bättre att avvakta med nya svenska regler tills vi vet mer säkert var det nya tjänstepensionsregelverket kommer att landa”, säger Harry Wide.
ProSkandia kommer att vara remissinstans för Gransbos utredning.
Harry Wide och Sophie Nachemson-Ekwall