Det går bra för Skandia! Återbäringen stiger och i banken har de nya öppna bolånen gett ökad försäljning.
I rapporten för det tredje kvartalet är siffrorna bättre än de varit på flera år:
- Totalavkastningen i den traditionella livförvaltningen har stigit med 10,3 procent sedan årsskiftet. Femårs genomsnittet
uppgår till 8,2 procent. - Återbäringsräntan ligger sedan den förste september på historiskt höga 12 procent.
- Premieinkomsten för traditionell försäkring har ökat med 57 procent jämfört med föregående år.
- Skandias öppna bolån har lockat nya kunder och bolåneförsäljning nästan fördubblades mellan första och tredje kvartalet
i år.
Skandiakoncernens förvaltade kapital uppgick den 30 september till 526 miljarder kronor, jämfört med 476 miljarder kronor vid årsskiftet. Den svenska, traditionella portföljen stod för 353 (324) miljarder kronor och svensk fond- och depåförsäkring för 136 (127) miljarder kronor. En stor del av kunderna kommer via banken.
Skandia klarar sig även bra jämfört med konkurrenterna. SPP nådde en totalavkastning under de första tre kvartalen på 10 procent, Folksam KPA Liv nådde AMF nådde 8 procent, SEB Trygg Gamla stannade på 7,4 procent, LF Gamla 7,8% och LF Nya 6,4%.
Enligt Skandias chef för kapitalförvaltningen Hans Sterte beror den goda utvecklingen på att Skandia har en stor portfölj med onoterade innehav. Den står för 9 procent av tillgångar och har gett en avkastning på 23,5 procent hittills i år. Skandia har även en ganska hög andel placeringar i tillväxtmarknader som gått bra.
Skandias kapitalförvaltning förbereds nu för ett mer lugnare klimat. Efter sex års uppgång finns en hel del signaler som pekar på att utvecklingen kan vara på väg nedåt. Hans Sterte pekar på att den amerikanska centralbanken är på väg att stänga av sin likviditetskran och att Europa tycks vara på väg in i ett japanskt scenario med negativ eller obefintlig inflation. Skandias portfölj har redan lagts om i en mer defensiv riktning. Andelen risktillgångar i Skandias traditionella livportfölj vid utgången av september månad uppgick därför till strax under 60 procent.
I rapporten pekar Hans Sterte pekar också på att det starka inflödet till traditionell livförsäkring hittills i år tyder på att många sparare nu söker sig till tryggare placeringsalternativ. Den viktade nyförsäljningen för sparförsäkringar på den svenska marknaden uppgick till 3 483 miljoner kr (3 101 miljoner kr), varav försäljningen av traditionellt förvaltad försäkring stod för 2 396 miljoner kr (1 809 miljoner kr).
Även Skandiabanken går bra och det är framförallt försäljningen av bolån som driver på utlåningen. Precis som tidigare i år är det Norge som står för den starkaste tillväxten, men nu börjar även Sverige ta fart.
Mer finns att läsa på Skandias presssida.