Ungefär 250 personer slöt under oktober och november upp på ProSkandias årliga medlemsmöten runt om i landet. I Göteborg var intresset så stort att lokalen inte räckte till och i Malmö byttes det i sista stund till en större lokal. Mötet i Stockholm samlade ensamt över 100 personer, på rekordnivå!
Temat i år blev dels att förmedla en bild av hur arbetet i det nybildade fullmäktige har kommit igång och hur de nyvalda ledamöterna sett på sitt nya uppdrag, dels att informera om och med medlemmarna diskutera ett förslag till ny verksamhetsplattform för ProSkandia. ProSkandias ordförande Leif Hansson berättade om sin ambition att ProSkandia ska driva på Skandia att bli mer öppet och bli än tydligare kring både lönsamhetsmått och hållbarhetsmål. Dessutom ville han att Skandia skulle bli en tydligare röst i samhällsdebatten.
I Göteborg redogjorde Harry Wide från ProSkandias styrelse, tidigare aktuarie på Skandia, för det nya lagförslaget för tjänstepensionsföretag. Bland knäckfrågorna finns en oro för att Skandia kan tvingas dela upp verksamheten i två delar, där tjänstepensionerna lyfts ut till ett separat bolag. Sker en sådan uppdelning blir det viktigt att det inte sker utan en ordentlig genomlysning av hur tillgångarna i Skandias konsolideringsfond fördelas. I fonden ligger över 100 miljarder kronor, som formellt ägs av livspararna.
I Malmö berättade Hans Bachos, tidigare försäkringssäljare på Skandia och nyvald medlem i ProSkandia, om sin första tid i Skandias fullmäktige. Nils påpekade vikten av att innovation och produktutveckling låg honom varmt om hjärtat och att det var frågor som han ville driva i fullmäktige. Nils tyckte också att riskförsäkringarna hade uppmärksammats för lite trots den centrala rolen de ändå spelar för ett försäkringsbolags existensberättigande.
I både Stockholm och Malmö gästade fullmäktiges ordförande Leif Victorin, som arbetat i Skandia i över 30 år och bla annat varit både vd och styrelseledamot. Han pekade på vikten av att Skandia lyckas förmedla en tydlig och trovärdig bild av lönsamheten i olika försäkringsprodukter och att Skandia lyckas förklara det viktiga begreppet med kontributionsprincipen, som står för hur överskottet fördelas mellan de olika försäkringskollektiven. Han lyfte också frågan om en eventuell uppdelning av bolaget i två försäkringskollektiv och hur viktigt det är att följa upp utvecklingen i dotterbolagen i Skandia AB koncernen.
I Sundsvall och Stockholm talade Sophie Nachemson-Ekwall, ledamot i ProSkandia och nyvald representant i fullmäktige, om sin första tid i fullmäktige. Skandias styrelse och ledning har hittills visat stor respekt för det nya styrelseorganet och medverkat på två informationsdagar. Utmaningen framöver blir att se till att samtliga ägare får tillgång till bra information, väl i klass med storföretagen på börsen. Nachemson-Ekwall berättade även om arbetet med att utveckla hemsidan för medlemmarnas räkning.
I Stockholm gästades medlemsmötet av Skandias affärschef Bo Ågren. Han berättade hur Skandias försäljningsarbete utvecklas nu när det finns så många olika kommunikationskanaler. Trots internet så växer återigen antalet säljare. Bo Ågren berättade också om arbetet med att åtgärda de brister i dokumentation som finansinspektionen slog ned på i somras, något som han bedyrade att Skandia tagit på stort allvar.
I Stockholm närvarande även två privatrådgivare Michael Huss (michael.huss@skandia.se) samt Susanne Grönvik (susanne.gronvik@skandia.se)