Cheferna för liv och försäkringsbolag med delvis olika inriktningar, Skandia, det bankdrivna Nordea Liv och Länsförsäkringar, Folksam och Handelsbanken Liv debatterade utsikterna för branschen på Dagens Industris försäkringsdag den 4 februari.
Siffrorna från det tredje kvartalet skvallrar om ett 2014 som gått bra för försäkringsbolagen och kunderna. Skandia ger för närvarande en återbäringsränta på 12 procent, Folksam på 8 procent och Länsförsäkringar nya 7 procent. Nordea Liv väljer istället att tala sig varm om fondsparande.
Bengt-Åke Fagerman, vd för Skandia, var tydlig när han beskrev branschens stora utmaning där ”en låg solvens som kräver mycket räntor är ett stort problem. Men ett stort bolag med god solvens har helt andra möjligheter.” För Skandias del målade Bengt-Åke Fagerman upp en ljus bild: ”Vi åstadkommer en avkastning som är tvåsiffrig. Tänk om vi framöver avkastar 4-5 procent och ger garantier på 1,25 procent så är det bra. Men förutsättningarna i branschen är olika.” Skandia hoppas bland annat kunna dra fördel av möjligheten att investera mer i infrastrukturprojekt där det kommer vara billigare att låna och investera i Sverige än att placera i svenska räntebärande papper
Brita Bureau på Nordea Liv påminde istället om hur farligt det är att stirra sig blind på enstaka år. Hon pekade på hur viktigt det är att kunna lita på att ett livbolag inte tappar pengar enskilda år. ”Nordea Liv har över en femårsperiod haft den bästa avkastningen. Vi har haft mycket räntor och det har varit värdefullt under en period då räntan sjunkit och börsen svängt.” Enligt Brita Bureau är värdet av en garanti något som kunderna borde betala för separat och inte något som bara ska bakas in.
Sten Dunér, koncernchef i LF, pekade bland annat på att ett nytt lågräntescenario kommer öka efterfrågan på nya försäkringsprodukter. Men han varnade för dubbla budskap från riksdagen när försäkringsbolagen drabbas av nya regler som förbjuder gruppredovisning av moms och det avdragsgilla pensionssparandet försvinner samtidigt som behovet av privat långsiktigt sparande bara ökar. ”Jag beklagar Sverige men branschen överlever”, sa Sten Dunér.
Alla sade sig vara för flytträtt, men bara om det inte drabbar de sparare som väljer att vara kvar.
Folksam är det försäkringsbolag som flyttat fram sina positioner mest de senaste åren. Under de första nio månaderna 2014 nådde Folksam premieintäkter på 42 miljarder kronor jämfört med branschtvåan Länsförsäkringar på 31 miljarder kronor. Både Folksam och LF erbjuder även sakförsäkring, till skillnad mot branschtrean Skandia, med premieintäkter på 26 miljarder kronor.
I en intervju i Dagens Industri i anslutning till seminariet tror han att takten i Folksams tillväxt nu kommer mattas av. Istället ska mer fokus lägga på investeringar i nya IT-system. Folksam är det bolag som fortsätter att slåss för möjligheten att erbjuda provisioner till försäkringsmäklare.
”Alternativet till provisioner är att sälja via egen kår helt och hållet, men det skulle gynna bankerna som jämfört med försäkringsbolagen har en mycket större kundnärvaro genom bankkontoren”, säger Jens Henriksson. Istället vill han se ett Normanbelopp, som uttrycker vad en fond kostar i avgifter, som utformas för att passa försäkringsbranschen.
”Det skulle ge transparens och rimliga förutsättningar för kunden att bedöma förmedlarnas oberoende”, säger Jens Henriksson.
Även Handelsbanken Livs vd Louise Sander har intervjuats i Dagens Industri. Där talar hon sig varm för löneväxling, där en större del av bruttolönen sätts av till pensionssparande. Dessutom pekar hon på att kunderna efterfrågar någon form av inlåsning i sitt långsiktiga sparande, som inte finns i andra sparformer.
”Dessutom vill man att försäkringsbolaget ska portionera ut sparbeloppet månadsvis under de år man är pensionär”, säger Louise Sander till Dagens Industri.
Läs även vilka budskap som finansministern och finansinspektionen gav branschen på seminariet.