Riksbankens beslut att sänka räntan till minus 0,1% blev bitvis hårt kritiserad i samband med Pensionsnyheternas årliga försäkringsdag. Skandias Kapitalförvaltningschef tror att det kommer skada tillväxten.
Bland talarna på försäkringsdagen märktes Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Hon tycker räntebeskedet var ett väldigt dåligt beslut.
“Negativ ränta och köp av statsobligationer för 10 miljarder kr. För mig signalerar det kris, djup kris. Men vi är inte i någon krissituation, sa Annika Winsth vid seminariet.
Risken är att åtgärden sänker tillväxten i ekonomin. Men det var ingen som trodde att effekten skulle bli särskilt märkbara för livbolagen på kort sikt.
”Riksbankens politik är direkt sparfientlig. Jag tycker vi ska fundera på effekterna som det här får. I förlängningen skulle jag tro att den också är tillväxtfientlig”, säger Lars-Göran Orrevall, kapitalförvaltningschef på Skandia.
Johan Sidenmark, vd för AMF, menar att det på kort sikt inte betyder så mycket för pensionsbolagens verksamhet. Däremot kan effekterna bli stora om ränteläget håller i sig länge.
”Man kan inte säga att nu måste vi göra om vår affärsplan. Det måste man ha tänkt på tidigare. Men om noll procent är det nya normala så lever vi i en helt ny värld”, säger Johan Sidenmark.
Folksams vd Jens Henriksson var den enda som uttryckligen höll med Riksbanken i deras bedömning av läget.
”Om man ser till teorin så är det så här man ska göra. Jag har ingen kritik alls mot hur Riksbanken hanterat det här. Läget ser inte dåligt ut, men inflationsförväntningarna är väldigt låga”, säger han.
Men alla liv- och pensionsbolag har inte samma förutsättningar. De som är bundna till stora innehav i räntepapper kan få problem ganska tidigt, jämfört med de bolag som har bättre solvensnivåer.
”Det är ju ganska tungt läge om man inte har möjlighet att ta risk”, säger Johan Sidenmark.
Även om inte räntesänkningen innebär några kortsiktiga problem så kommer det att ge indirekta effekter. Både Johan Sidenmark och Jens Henriksson framhöll att med en negativ riskfri ränta så följer en lägre förväntad avkastning, lägre långsiktig tillväxt och därmed lägre pensioner.
Mer om försäkringsdagen den 12 februari finns att läsa på Pensionsnyheterna.se