Det var stort intresse för ProSkandias fördjupningsseminarium den 18 februari. 200 personer slöt upp och Skandiasalen blev i stort sett full, trots sjukdomstider i Stockholm. ProSkandias ordförande Leif Hanson hälsade publiken välkommen med en uppmaning att rösta i det pågående valet till fullmäktige. Leif Hanson är en av de 14 kandidaterna.
Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet och ledamot i Skandias fullmäktige, började med en makroekonomisk utblick. Stefan Fölster tillhör den växande skara nationalekonomer som är kritisk till Riksbankens sänkning av räntan till minus 0,1 procent. Istället för faran med en deflationsekonomi och behovet av att kickstarta ekonomin ville Stefan Fölster tala om begrepp som ”sekulär stagnation” och ”diginomics”, den nya digitala ekonomin. Fölster beskrev ingående hur det bakom dagens låga inflationssiffror döljer sig ett låga oljepris, nya digitaliserade tjänster som inte kostar något och därför inte syns i riksbankens statistik samt import av billig arbetskraft från Europa.
”Jag tror vi måste vänja oss vid att siffrorna är låga men i själva verket händer mycket bra i ekonomin. Ta den nya SL appen. Den kostar inget och sparar en massa tid för mig. Men det syns inte i några räkenskaper”, sa Stefan Fölster.
Det stora problemet utgörs istället av den överhettade bostadsmarknaden och bristen på investeringar i infrastruktur. Stefan Fölster hoppades att regeringen därför ska satsa på en aktiv finanspolitik. Han varnade samtidigt för att den nya regeringen kan komma att hemfalla åt skattehöjningar.
”Jag tror att tjänstemännen sitter på kansliet och räknar på skattehöjningar och det kan de komma att hålla på med i sju år”, sa Stefan Fölster.
Huvudtemat var fördjupningsseminariet var Skandias kapitalförvaltning och Skandias riskkapitalchef Axel Brändström fick i sista minut hoppa in för Hans Sterte som tvingats lämna återbud. Kapitalförvaltningen lyckades nå en avkastning på över 13 procent för 2014, vilket placerar Skandia i den absoluta toppen bland de svenska livbolagen.
Nyckeln till framgången är en kombination av försiktig diversifiering över flera tillgångsklasser, långsiktiga investeringar och en kapitalstyrka som gör det möjligt för Skandia att göra investeringar som andra svagare aktörer inte kan. Klassisk diversifiering, som egentligen bara består av att välja mellan aktier, räntor och fastigheter, tror inte Skandia på. Istället sprids kapitalet över ett tiotal olika tillgångsklasser.
”Vi är försiktiga och tar bara risk där vi har en konkurrensfördel. Vi vet inte vart konjunkturen är på väg, hur länge räntan blir låg eller vilken marknad som kommer gå bäst. Men vi kan göra det vi är bra på, som svenska fastigheter och svenska aktier”, sa Axel Brändström. Han exemplifierade också med Skandias stora åtaganden på infrastrukturområdet.
”Infrastruktur som telekom, sjukhus, järnväg och förnybar energi är perfekta tillgångar för ett livbolag som Skandia”, sa Axel Brändström. Skandia tog också stora positioner på valutamarknaden när kronan försvagades mot euron 2008 och 2009. Eftersom Skandia har en god konsolidering så kunde Skandia ligga kvar tills kronan hade stärkts igen, vilket blev en bra affär.
Anders Kupsu, chef för Skandias fastighetsbolag Diligentia gjorde en beskrivning av fastighetsbeståndet. Diligentia är Sveriges tredje största fastighetsbolag med fastigheter värda 36 miljarder kronor. Det har varit en bra affär för livspararna. Kupsu kunde bland annat berätta att avkastningen legat på 10 procent per år sedan 1980-talet. Kupsu kunde även berätta att Skandias gamla huvudkontor, Sveavägen 44, nu är uthyrt till 100 procent.
”Och jag rekommenderar ett besök på nya hotell Nobis bredvid. Fasaden är vackert bibehållen och restaurangen jättebra”, sa Anders Kupsu.
Åsa Larson, verksamhetschef för Finansinspektionens försäkringsområde, bjöd på en ordentlig genomgång av alla nya regler som kommer på försäkringsområdet. Åsa Larson är även ansvarig för konsumentfrågor. På hennes bord ligger flytträtt, provisionsförbud, solvensregler och tjänstepensionsutredningen.
”Det kommer mycket nya regelverk och vi måste ha goda sittmuskler på Finansinspektionen”, sa Åsa Larson. Finansinspektionen följer kapitalstyrkan i livbolagen noga och har gjort flera simuleringar av effekten av det låga ränteläget.
”Vi är inte oroliga nu. De flesta livbolagen är väl konsoliderade, men håller det låga ränteläget i sig kan vi få en japansk utvecklingen. Vi följer upp noggrant”, sa Åsa Larson. Hon la även in en brasklapp kring livbolagens goda återbäringsräntor som även nya sparare får del av. Risken är att det sker på bekostnad av avkastningen hos de befintliga kunderna.
”Vi har varit i kontakt med livbolagen och ställt frågor. Det är viktigt att de olika sparkollektiven blir rättvist behandlade. Vi följer upp”, sa Åsa Larson.
Skandias rådgivare, Susanne Grönvik och Michael Huss var på plats. Moderator för konferensen var Sophie Nachemson-Ekwall, medlem i ProSkandia, fullmäktige, forskare och tidigare ekonomijournalist. Leif Hansson, ProSkandias styrelseordförande ställde ett antal frågor till panelen och tackade sedan alla i panelen och i publiken som deltagit.