ÄGARFÖRENINGEN PROSKANDIAS VERKSAMHETSBERÄTTELSE AVSEENDE 2014
Medlemsutvecklingen
Vid årsskiftet hade ProSkandia drygt 6000 medlemmar. Det var färre än kalkylerat orsakat avatt utskicken av ProSkandias foldrar låg nere under 10 månader beroende på uppdatering och nödvändig förtydligande av
texten. Dessa utskick har nu återupptagits vilket redan nu påverkar tillströmningen av nya medlemmar positivt.
texten. Dessa utskick har nu återupptagits vilket redan nu påverkar tillströmningen av nya medlemmar positivt.
Betydelsefullt under året
2014 var året då det nya av försäkringstagare och försäkrade i Skandia Liv ägda koncernen började sin operativa verksamhet. Val av de första sju ledamöterna till fullmäktige genomfördes mellan den 15 april och den 15 maj. Den första årsstämman hölls den 12 juni i Skandias huvudkontor i Stockholm där ca 300 kunder hade samlats, varav ca en tredjedel var medlemmar i ProSkandia. Som ordförande att leda stämman valdes ProSkandias hedersordförande Ulf Mikaelsson.
Föreningen var representerad i valberedningen till fullmäktige med två ledamöter –Eva Serenhov och Leif Hansson. Björn Wolrath övertog valberedningsuppdraget efter sommaren pga. Leif Hanssons kandidatur
till Skandias fullmäktige.
till Skandias fullmäktige.
ProSkandias medlemmar var synnerligen aktiva både vid nomineringen av kandidater och i det efterföljande valet till fullmäktige.Av de som röstade var cirka 20 % medlemmar i vår förening.
Bland de sju första till fullmäktige valda ledamöterna är fyra medlemmar i ProSkandia –Leif Victorin (ordförande), Nils Bacos, Stefan Fölster och Sophie Nachemson-Ekwall.
Vid ProSkandias ordinarie stämma den 26 mars beslöts att ändra föreningens namn till ”Ägarföreningen ProSkandia”. Detta beslut bekräftades vid en extra stämma den 24 april.
För medlemmarna
Under oktober och november hölls sedvanliga informationsmöten för föreningens medlemmar. Nytt för året var att presentera de nya fullmäktigeledamöterna och ge dessa tillfälle att berätta hur de såg på sin roll som kundernas representanter i Skandias högsta beslutande instans. I Stockholm fanns Leif Victorin och Sophie Nachemson-Ekwall, i Malmö Leif Victorin och Nils Bacos och i Sundsvall Sophie Nachemson-Ekwall. I Göteborg redogjorde ProSkandias styrelseledamot Harry Wide för ett nytt betänkande avseende nya regler för tjänstepensionsinstitut.
Också nytt för 2014 var ett Fördjupningsseminarium i Skandiashuvudkontor i Stockholm. Seminariet var ett samarbete mellan Skandias försäkringsspecialister och ProSkandia. Seminariet blev mycket glädjande välbesökt
med drygt 100 anmälda och återkommer 2015 med Skandias kapitalförvaltning som ledmotiv.
Styrelsen
ProSkandias styrelse har haft sju sammanträden under 2014. Viktigast under året har varit att medverka till och väcka intresse hos medlemmarna för att ta del i både nominering av kandidater och sedan också vara aktiva i valet till fullmäktige. Under hösten har styrelsen arbetat med att ta fram ett underlag för ProSkandias fortsatta verksamhet – en programförklaring som relaterar till föreningens nya roll som representant för ägarna det vill säga försäkringstagare och försäkrade i Skandia Liv. Denna programförklaring finns att läsa i sinhelhet på föreningens hemsida www.proskandia.se.
Som tidigare har ProSkandia bevakat konferenser med särskild betydelse för försäkringstagarintresset – i år främst konferenser och seminarier som berört solvens-och tjänstepensionsfrågor.
Debattartiklar, remisser och myndighetskontakter
ProSkandia har fått in två debattartiklar under 2014–i Svensk Dagbladet den 21 februari med rubriken ”Skrota planerna på fri flytträtt” och i Göteborgsposten den 23 november med rubrik ”Slå inte undan benen på
pensionsspararna”.
I december lämnade föreningen in sitt yttrande över ”En ny reglering för tjänstepensionsföretag” där vi i första hand uppmärksammade det försämrade konsumentskyddet för de försäkrade i tjänstepensionerna och den försämrade konkurrenssituation som skulle bli följden om förslaget genomfördes.
I april var föreningen inbjuden till finansdepartementet för rundabordssamtal om bland annat frågor om flytträtt och provisioner.
Föreningens ekonomi
Medlemsintäkterna uppgår till 394 830 vilket är lägre än föregående år framförallt beroende på att informationen om ProSkandia till försäkringstagarna låg nere under första halvåret 2014.
Dock har många inbetalningar, (fler än tidigare år), skett i slutet av året och dessa har liksom tidigare år periodiserats över till nästa år.
Resultatet blev 29 640 SEK, vilket innebär cirka 200 TKR lägre än föregående år.
Stor del av differensen förklaras genom att verksamhetsbidraget från Skandia halverats från 250.000 SEK till
125.000 SEK. Dessutom har intäkterna inte stigiti motsvarande takt somkostnaderna. Trycksaker och porto har mer än fördubblats jämfört medföregående år. Även kostnader för IT-stöd, hemsidan och övrig administration har stigit.
Totalt ligger kostnaderna dock något under budget även om enskilda budgetposter avviker. Styrelsen föreslår att årets överskott, 29 640 SEK balanseras i ny räkning.
Budgeten för 2015 utgår från förutsättningen att ProSkandia vid slutet av året har minst 7 500 medlemmar. Ökat antal medlemmar driver kostnaderna, liksom intäkterna uppåt. Det egna kapitalet, som ProSkandia samlat under tidigare år, har kommit väl till pass under en så kraftig expansionsperiod som vi haft 2014 och hoppas fortsätta under 2015.
Stockholm den 4 februari 2015
Leif Hansson Sverker Lundkvist Göran Lindberg
Birgitta Edberg Göran Melchior Eva Serenhov
Harry Wide Sophie Nachemson-Ekwall Björn Wolrath
Revisionsberättelse för Försäkringstagarföreningen ProSkandia
Jag har granskat årsberättelsen, räkenskaperna samt styrelsens förvaltning för 2014. Granskningen har utförts enligt god revisionssed.
Jag tillstyrker:
– att resultat-och balansräkningen fastställs,
– att överskottet behandlas enligt förslaget i årsberättelsen samt
– att styrelsens ledamöter beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
Stockholm den 7 februari 2015
Christer Liss
Vald revisor i Försäkringstagarföreningen ProSkandia