De låga räntorna gör att Skandia Liv nu väljer att minska nivån på sina garantier. Från och med juni kommer bolaget bara att beräkna garanterade utbetalningsbelopp baserat på 80 procent inbetalda premier.
I det låga ränteläget finns risken att man behöver sätta av för mycket kapital för att täcka garantierna och bolaget vill även fortsatt ha riskutrymme för att kunna placera i tillgångar med högre möjlighet till avkastning än vad man kan få i räntebärande instrument i ett läge när räntan ligger nära eller till och med under noll för närvarande.
De nya nivåerna kommer att gälla från och med juni men i praktiken går det inte ens om man är väldigt snabb att komma åt den gamla garantinivån på 100 procent framgent.
– För det privata sparandet är det stopp för nyteckning till de gamla garantierna. Insättningar som görs kommer att ge återbäringsränta, men avtalen med de nya garantierna träder i kraft i juni. För tjänstepensionsavtal med löpande premier som tecknas idag kan man få den gamla garantinivån på den första premien i maj men därefter kommer premierna att garanteras till den nya nivån på 80 procent, säger Mattias Munter, privatekonom på Skandia, till sajten Pensionsnyheterna.
Han påpekar att det historiskt alltid varit så att återbäringen överstigit den garanterade avkastningen varför det i praktiken aldrig hänt att någon kund behövt utnyttja garantin. Åtminstone inte om sparandet varit långsiktigt.
Garantin framöver kommer att vara låg. Nominellt är räntan idag satt till 1,25 procent och av detta garanterar man alltså 80 procent vilket betyder att garantin – före skatt och kostnader – bara blir något mer än ”pengarna tillbaka garantier” eller premiegaranti som flera andra bolag använder sig av.
Enligt Mattias Munter finns det risk att man kommer att tappa kunder på den nya åtgärden.
– Kortsiktigt kan vi få ta en smäll för det här. På lång sikt ser vi dock snarare att vi framtidssäkrar Skandia Liv och skapar möjlighet att få fortsatt bra avkastning. Vi är inte bolaget för de kunder som hellre vill ha höga garantier och därmed lägre återbäring, säger Mattias Munter till Pensionsnyheterna.
Förmedlaren Max Matthiessen ser inte någon större dramatik i att Skandia Liv nu väljer att anpassa sina garantier nedåt och tror inte att det kommer att avgöra hur man kommer att ge råd till sina kunder.
– Som jag ser det handlar det betydligt mer om konsolideringspolicyn i det korta perspektivet. Nu har Skandia hittat ett sätt att bevara produkten långsiktigt genom att anpassa garantinivåerna och det tycker jag är bra. Risken är dock att om man börjar skruva på ett ställe finns det risk att man skruvar någon annanstans i produkten vid något senare tillfälle, säger Anders Aronsson, analyschef på Max Matthiessen till Pensionsnyheterna.
Han ser också att den lägre garantinivån kan göra det svårt att garantera utbetalningar i korta avtal framöver, till exempel när det gäller avgångspensioner.
Han tror att Skandia kan riskera att tappa i försäljning framöver och råder bolaget att i så stor utsträckning som möjligt att behålla de andra och de för honom betydligt viktigare egenskaperna i tradförsäkring än just garantierna.
– Jag ser till exempel den utjämnade återbäringen och konsolideringspolicyn som betydligt viktigare produktegenskaper än garantinivån, säger han.
– Om man ser analytiskt och akademiskt på garantierna så borde man kunna slopa dem helt eftersom de inte visat sig ge något i det långa perspektivet eftersom återbäringen nästan alltid överstigit garantierna. Men här måste man kompromissa med känslorna. För många kunder är det viktigt att känna den trygghet som de upplever att garantierna ger. Och jag tror att det är viktigt att man ser till att inte vrida produkten för mycket så att man hamnar i det läge som AMF gjort där kunderna inte längre känner igen produkten som en trad, säger Anders Aronsson.