ProSkandia fick gehör för flera viktiga frågor när Skandias fullmäktige höll stämma den 6 maj. Det rörde fördelningen av återbäringsräntan mellan olika kundgrupper samt en utveckling mot integrerad rapportering i årsredovisningen. Samtidigt varnade vd Bengt-Åke Fagerman för att Skandia kan tvingas delas upp i en verksamhet för tjänstepension och en för privata pensionslösningar.
Skandias andra bolagsstämma, som finns inspelad på Skandias hemsida, fyllde Skandiasalen med 200 försäkringstagare. Fler hade kunnat vara med och får nu möjlighet att se den efteråt på Skandias hemsida. Att intresset var stort var inte så konstigt, Skandia lämnar ett kanonår bakom sig, med en återbäringsränta som höjts till 12 procent och flera utmärkelser som årets bästa livbolag och mest hållbara fondutbud.
”Skandia är i toppklass. Vi kommer ut medialt bra”, sa Skandias vd Bengt-Åke Fagerman i sitt stämmotal. Han talade om bytet av bankplattform, som fallit väl ut, om etableringen i Vilnius som har lönekostnader på halva den svenska nivån, om försäljningen av den danska livrörelsen och all positiv effekt kring Skandias publicering av snitträntor på bolån. Därtill framhöll Fagerman värdet av att Skandias kapitalförvaltning har en bredd i sina placeringar, vilket bland annat skapat ett utrymme för hållbara investeringar i icke noterade tillgångar. Hit hör vindkraftparken tillsammans med Vattenfall.
Bengt Åke Fagerman framhöll vikten av att Skandia håller kostnaderna under kontroll. Konkurrensen är hård och pressen på att sänka avgifter hög. Därför är det viktigt att det pågående besparingsprogrammet fullföljs. Under 2014 sänktes kostnaderna med 30 miljoner kronor, för 2015 ska de ner ytterligare 100 miljoner kronor. Målet är att sänka kostnaderna med 600 miljoner kronor till 2018. Det ska beräknas på en kostnadsbas på ursprungliga två miljarder kronor.
Bengt Åke Fagerman varnade även för att EU:s nya tjänstepensionsdirektiv kan medföra stora kostnader för Skandia. Skälet är att direktivet sätter lägre kapitaltäckningskrav för tjänstepension än för privata pensionslösningar. Finansinspektionen är kritisk till detta, liksom Skandia. Men det verkar ändå som om regeringen kommer att acceptera EU:s linje. Att dela upp Skandias verksamhet i två bolag – ett för tjänstepension och ett för privat pension – kommer att bli en kostsam procedur.
Ordförande i fullmäktige Leif Victorin tog i sitt anförande upp tre för fullmäktige centrala frågor. Han berömde Skandias arbete med att sänka förvaltningskostnaderna. Leif Victorin tog även upp den allt mer känsliga frågan om utvecklingen för den svenska bankverksamheten. Skandia har skjutit in 2,6 miljarder kronor till banken. Avkastningen är hittills noll.
”Med en avkastning på 13 procent, som livspararna fått om pengarna hade förvaltats av kapitalförvaltningen, så är det 300 miljoner kronor. Taxametern går varje dag”.
Beskedet från Bengt-Åke Fagerman var att en bank i ett försäkringsbolag har en något annan roll än en fristående bank. Därmed kanske den även ska ha ett annat avkastningskrav.
Leif Victorin tog även upp frågan om återbäringspolicyn. Skandia har successivt sänkt insättningsnivåer, men fortfarande kan nya kunder som tecknar kapitalförsäkringar få ta del av återbäringsränta som egentligen arbetats upp av det gamla kapitalet.
”Jag tycker vi varit på frågan snabbt. Och nu sänker vi garantinivån till 80 procent för att kunna fortsätta ta risk i kapitalförvaltningen. Men vi tar till oss dina synpunkter”, sa Bengt-Åke Fagerman.
ProSkandias ordförande Leif Hansson berömde Skandia för att hållbarhetsredovisningen blivit mycket bättre än tidigare. Samtidigt tog han upp att själva årsredovisningen var svårläst eftersom Skandia blandat kunder och ägare. Ibland adresserar texten de 1,4 miljoner ägarna och ibland de 2,4 miljoner kunderna. Leif Hansson förslog också att Skandia skulle gå mer i riktning mot integrerad rapportering. Enligt Bengt Åke Fagerman har blandningen varit medveten. Frågan om mer hållbarhet tar han till sig samtidigt som Skandias revisor Svante Forsberg höll med om att hållbarheten skulle kunna integreras in bättre.
”Men Skandias årsredovisning håller god börsstandard”, sa Svante Forsberg.
Även Leif Hansson tog upp den viktiga rättvisefrågan i fördelning av återbäringsräntan.
”Fördelningen av återbäringen är central för oss. Finansinspektionen stödjer oss, men visst kanske vi kan hitta ännu bättre modeller”, sa Bengt-Åke Fagerman.
Som sista punkt lyfte Leif Hansson att årets röstande i valet till fullmäktige backat från 14 000 förra året till 10 000. Samtidigt framhöll han att av de nominerade kandidaterna till fullmäktige, cirka 180 stycken, så kom över 100 från ProSkandias medlemmar.
”ProSkandia är en garant och trygghet för fullmäktige” sa Leif Hansson.
Bengt-Åke Fagerman hänvisade till att många ägare fortfarande inte är digitala och att det var dyrt att skicka brev till kunderna.
Aktiespararnas vd Carl Rosén gästade för första gången en Skandia-stämma. I sitt anförande berättade han att Aktiespararna kommer att bevaka de ömsesidigt ägda livbolagen framöver, eftersom deras kunder är en del av Aktiespararnas målgrupp. Han berömde Skandia för ett bra 2014 och att skandalernas tid nu verkade vara helt förbi. Samtidigt lyfte han frågan om att försäkringsmäklare hela tiden måste bevakas, eftersom de inte alltid sätter kundens intresse i centrum.
Till ordinarie styrelseledamöter föreslogs Hans-Erik Andersson (omval), Peggy Bruzelius (omval), Mengmeng Du (omval), Sverker Lundkvist (omval), Per Nordlander (omval) och Kristina Schauman (omval), samt Lars Lundquist (nyval) och Christer Löfdahl (nyval). Hans-Erik Andersson valdes till ny ordförande efter Gunnar Palme, som varit ordförande sedan 2008, i det Skandia Liv som då var ett dotterbolag till den brittiska försäkringskoncernen Old Mutual.
Även Elisabeth Annell Åhlund avtackades.
Den ägarinstruktion som godkändes av stämman förra året godkändes även i år, utan ändringar. Leif Victorin flaggade samtidigt för att det kan bli en översyn till stämman 2016.
På stämman presenterades även de sju nya fullmäktigeledamöterna: Marianne Dicander Alexandersson, Ebba Fåhraeus, Therese Johansson, Bo Källstrand, Eva Lindqvist, Ulf Troedsson och Leif Hansson.
Här kan du läsa en sammanfattning av de viktigaste besluten på stämman.