I samband med Skandias årsstämma framhöll ProSkandias ordförande Leif Hansson att Skandias hållbarhetsredovisning gav ett mycket gott intryck. Samtidigt gav han förslag till förbättringar av den information till Skandias ägare som finns i årsredovisningen. Dessa förslag har nu skickats till styrelsen, vd med kopia till fullmäktige. Leif Hansson och Sophie Nachemson-Ekwall, som båda sitter med i fullmäktige, kommer arbeta aktivt för att utvecklingen går åt rätt håll.
Läs brevet här:
Stockholm 6 maj 2015; Till: Skandias styrelse och vd; Kopia: Skandias fullmäktige Reflektioner angående Skandias årsredovisning 2014:
Det nybildade Skandias kommunikation till 1.4 miljoner kunder som även är ägare är under snabb utveckling. Vi vill speciellt ge Skandia beröm för hållbarhetsarbetet i år. Samtidigt finns mycket kvar att göra för att årsredovisningen på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt ska kunna förmedla hur värde verkligen skapas. Vi vill därför uppmärksamma några områden som i vår mening bör förbättras:
- Skandia bör integrera hållbarhetsarbetet i årsredovisningen. Vi menar att årsredovisningen bör kommuniceras som en värdeskapande produkt, som går att följa upp och där hållbarhet ingår som en integrerad del. Vi ser därför framemot att ledningen har en dialog med Skandias revisor i denna fråga. Det kan sedan kompletteras med en separat hållbarhetsredovisning.
- Mottagaren av ÅR bör främst vara Skandias ägare där det centrala är att redovisa hur långsiktigt värde skapas för ägarna, såväl som olika intressenter.
Ändå har framvagnen (s. 1-23) tydlig karaktär av kundmarknadsföring där vanliga kunder (2.4 miljoner) blandas med ägarna (1.4 miljoner). Det gör budskapet svårläst. Vi menar att det inte räcker med att bakvagnen håller en ”god börsstandard”.
- Fullmäktige antog 2014 en ägarinstruktion med en uppmaning om att redovisa olika mått som ska underlätta styrning av Skandia. Skandia bör kunna höja ambitionsnivån genom att:
- tydligare beskriva den roll som Skandia AB har för Skandia Liv, hur värde skapas och hur verksamheten utvärderas,
- det borde stå mer om framtida affärsplan, ekonomiska mål, kostnadsbesparingsprogram och risker. På kort såväl som lång sikt.
- presentera fler jämförelsemått med övriga i branschen
- göra det lättare att följa upp återbäringsränta, värdet av generationsmodellen osv.
- redovisa ett run-off-alternativ som hela tiden kan följas upp.
-
-ordet kan vara tydligare avseende mål och kompletteras med ord från ordförandena i Skandia Liv såväl som ordförande i fullmäktige.
- Bolagsstyrningsrapporten kan utvecklas genom en:
- mer utförlig beskrivning av risker och ersättning till ledande befattningshavare, inklusive pensioner.
- tydligare beskrivning av arbetet i fullmäktige, samt den annorlunda roll som fullmäktige och presidiet har jämfört med ett börsbolag.
Vi hoppas Skandias styrelse finner synpunkterna viktiga. Vi berättar gärna mer om hur vi tror den löpande kommunikationen till ägarna kan stärkas.
Vänligen
Leif Hansson och Sophie Nachemson-Ekwall
medlemmar i fullmäktige; ordförande respektive ledamot ProSkandia