Skandia, Folksam och Länsförsäkringar har gemensamt anslagit 1 500 000 kr till forskning om ömsesidiga bank- och försäkringsbolag. Syftet med forskningsinitiativet är att skapa och sprida mer vetenskapligt grundad kunskap om de ömsesidiga försäkringsbolagen, deras arbetssätt och deras betydelse för samhället.
Det är första gången Skandia deltar i ett liknande projekt.
”Det här är ett välkommet projekt. Det är bra att Skandia vill delta aktivt i att utveckla kunskapen kring ömsesidiga ägarformer”, säger ProSkandias ordförande Leif Hansson.
Länsförsäkringar beskriver forskningsprojektet på sin hemsida: ”Samtidigt som de ömsesidiga försäkringsbolagen blir allt fler, vinner ökande marknadsandelar, har allt nöjdare kunder, finns ingen akademisk forskning om ömsesidiga bolag, vare sig i Sverige eller i övriga EU. Idag finns bristande kunskap om t.ex. verksamheten i ömsesidiga försäkringsbolag är mindre riskfylld och mer ekonomiskt stabil eller om ömsesidiga bolag klarar finanskriserna bättre än försäkringsbolag med andra ägarformer. Det saknas även förklaring till varför ömsesidiga försäkringsbolag ser ut att öka i förtroende i en tid när finansiella institutioner tappar i förtroende. Slutligen behövs mer kunskap om ledning och bolagsstyrning i ömsesidiga bolag.
Ömsesidiga försäkringsbolag stöter ofta på hinder i form av okunskap om ägandeformen hos lagstiftare och kontrollmyndigheter. Den rådande bristen på akademisk forskning och utbildningsmöjligheter som fokuserar på ömsesidigt ägande kan vara en bidragande faktor. En annan kan vara att ömsesidiga försäkringsbolag varit dåliga på att informera om ägandeformen till lagstiftare och kontrollmyndigheter. Detta i sin tur gör att den ömsesidiga formen för försäkringsbolag ofta uppfattas som otydlig.”
Ansökan från forskningsgrupper ska skickas in senast 21 september och avrapportering ska ske senast 31 december 2017.