Skandia syntes ordentligt under årets Almedals vecka på Gotland 28 juni-5 juli. Sammanlagt var Skandia med i 29 paneler. Till det kom Skandias populära kvällsmingel bakom scenen i Almedalsparken. Även ProSkandia var på plats.
Bland de från Skandia som deltog i olika paneler märktes Skandias vd Bengt-Åke Fagerman, sponsorchef Sven Ljungberg, hållbarhetschef Lena Hök, chef för alternativa investeringar Roger Johansson och sparekonom Maria Landeborn. Skandia var med och diskuterade ett flertal ämnen. Här tar vi upp några ämnen:
- Utanförskap och ohälsa. Utanförskap kostar över 200 miljarder per år. Det är lika mycket som Lettlands BNP, fem årsbudgetar för försvaret eller all svensk skola under ett år. Skandia tog upp ny forskning visar hur utanförskapet kan brytas och undvikas – samt de mänskliga och ekonomiska vinsterna av det. Vad som också kostar pengar är ohälsan, ungefär 120 miljarder kronor per år. Skandia och forskare från Uppsala universitet lanserar en hälsokalkylator och unik beräkningsmetod av ohälsans kostnader på sikt.
- Pensionskapital och alternativa placeringar. Roger Johansson var med i flera olika paneler som
berättade vad långsiktigt pensionskapital kan bidra med för att få små-och medelstora företag att växa, få fart på infrastrukturinvesteringar såväl som nytt kapital till entreprenörer. Under veckan skrev Roger Johansson bland annat om tåginvesteringar i Göteborgs-Posten där Skandia, och andra pensionsbolag, skulle kunna bidra mycket mer än idag.
- Sparande. Maria Landeborn deltog bland annat i ett seminarium om sparande i aktiva och passiva index fonder. Hennes rekommendation var att välja passiv indexförvaltning för tillväxtmarknader och aktiv förvaltning för småbolag.
Från ProSkandias styrelse deltog både Birgitta Edberg och Sophie Nachemson-Ekwall. Birgitta, vd för dataföreningen Stockholm och som bla författat boken ”Social affärsutveckling i nätverksekonomin: sociala medier, ny marknadslogik”, var med på en hel del arrangemang kring sociala medier och digitalt lärande. Sophie, som bla forskar på långsiktigt ägande, deltog i ett kvällsamtal hos tankesmedian Global Utmaning som handlade om nya samarbetsmöjligheter mellan staten, samhället och näringslivet. Där talade hon bla om värdet av att pensionsbolagen, AP-fonderna såväl som vanliga livbolag som Skandia, får regelverk som ger dem möjlighet att investera långsiktigt i svenskt näringsliv.
Läs mer på Skandias hemsida