Skandias traditionella förvaltning har trots nedgångar på aktiemarknaden levererat en positiv avkastning på 3,3 procent hittills under 2015, tack vare alternativa investeringar. Skandia berättar här mer om hur den extraordinära fördelningen av cirka 18 miljarder kronor till spararna ska gå till.
De finansiella marknaderna inledde året mycket starkt. Trenden bröts i mitten av april då en större korrigering på aktiemarknaderna inleddes till följd av oro för utvecklingen i Grekland och kanske framförallt i Kina. Under hösten har marknadens oro för den globala tillväxten accentuerats och den väntade åtstramningen av penningpolitiken i USA har skjutits på framtiden.
– Tack vare en god avkastning från våra fastigheter och andra alternativa investeringar samt ett bra resultat i den aktiva förvaltningen, så har den traditionella portföljen avkastat 3,3 procent hittills i år, trots att avkastningsbidraget från aktier och räntebärande tillgångar varit mycket blygsamt under årets tre första kvartal, säger Hans Sterte, chef för Skandias kapitalförvaltning.
Avkastningen uppgår därmed i snitt till 7,3 procent per år under den senaste femårsperioden. Vid utgången av kvartalet uppgick Skandias solvensgrad till 163 procent och den kollektiva konsolideringsgraden till 105 procent.
– Blickar vi framåt så håller vi fast vid vår tro att världstillväxten kommer utvecklas hyggligt i år och nästa år. Men den höga skuldsättningen i världen samt en svagare demografisk situation leder till att tillväxtutsikterna framöver är lägre än vad vi historisk har vant oss vid, säger Hans Sterte.
Ett helt års extra avkastning på en månad
– I december gör vi något som vi aldrig i vår 160-åriga historia har fått förmånen att göra. På en månad fördelar vi lika mycket överskott till våra sparare som vi normalt sett gör på ett helt år. Vår kapitalförvaltning har gått så bra att den ordinarie återbäringsräntan helt enkelt inte har räckt till. Vi är stolta över att vi trots det oroliga läget på finansmarknaderna har så starka nyckeltal att vi kan belöna våra sparare med en så extraordinär julklapp. Samtidigt har vi lägre förväntningar på framtida avkastning och därför är vi noggranna med att behålla en långsiktigt ansvarsfull buffert för alla våra sparare, säger Bengt-Åke Fagerman, Skandias koncernchef.
Den extra fördelningen motsvarar ungefär en normal årsavkastning, cirka 6 procent, på kapitalet som berörs. Totalt blir det cirka 18 miljarder kronor.
Det är Skandias sparare med traditionella försäkringar från 1 september 2014 eller tidigare som får del av den extra fördelningen (undantaget de försäkringar som tecknats med en total försäkringstid på under fem år, vilka inte heller förräntas med ordinarie återbäringsränta). Det är framförallt fram till den tidpunkten som det stora överskottet har byggts upp, och i ett ömsesidigt bolag är det därför spararna från den perioden som ska få del av det i form av höjda försäkringskapital.
I kundernas kommande årsbesked från Skandia kommer det tydligt att framgå ifall man berörs. Beloppet kommer tillsammans med den ordinarie återbäringsräntan redovisas som en totalsumma för året.
Skandia justerar samtidigt den ordinarie återbäringsräntan till 5 procent före skatt och avgifter, från och med 1 november, kopplat till försiktigare förväntningar om framtida avkastning.
Nyckeltal för Skandia, januari-september 2015 (motsvarande period 2014 inom parantes):
- Totalavkastningen för traditionell förvaltning uppgick till 3,3 (10,3) procent under årets tre första kvartal. Femårsgenomsnittet uppgick till 7,3 procent.
- Under årets första nio månader har kunderna fått 20 989 (13 897) miljoner kronor tillfört sitt försäkringskapital i form av återbäringsränta (försäkringskapitalet är inte garanterat och kan både öka och minska över tiden). Den 1 september 2015 sänktes återbäringsräntan till 6 procent.
- Koncernens förvaltade kapital uppgick till 558 miljarder kronor, jämfört med 548 miljarder kronor vid årsskiftet. Den svenska, traditionella portföljen stod för 377 miljarder kronor och svensk fond- och depåförsäkring för 139 miljarder kronor.
- Koncernens utlåning kommer att presenteras i kvartalsrapporten för bankverksamheten, som presenteras 5 november på grund av den pågående börsnoteringen av den norska verksamheten.
- Solvensgraden uppgick till 163 (164) procent och den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 105 (116) procent.
- Inbetalda premier uppgick till 32 239 (26 736) miljoner kronor för koncernen varav premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden uppgick till 18 153 (14 714) miljoner kronor.
- Den viktade nyförsäljningen för sparförsäkringar på den svenska marknaden uppgick till 3 784 (3 483) miljoner kronor, varav försäljningen av traditionellt förvaltad försäkring i Sverige stod för 2 598 (2 397) miljoner kronor och försäljningen av fond-och depåförsäkring för 1 186 (1 087) miljoner kronor.
Förklaringar till några facktermer
Solvensgraden är ett mått på ett bolags förmåga att infria de löften det har gett till sina kunder inom traditionell förvaltning, och visar värdet på bolagets totala tillgångar jämfört med värdet av det som man har lovat sina kunder i form av framtida garanterade utbetalningar.
Kollektiv konsolideringsgrad är ett mått som visar relationen mellan värdet av tillgångarna och kundernas samlade försäkringskapital inom traditionell förvaltning.