Skandia Liv står inför stora utmaningar på sparmarknaden. Konkurrensen hårdnar, regelverken sköljer över som en tsunami, digitaliseringen tvingar fram sänkta kostnader och Skandia är för okänt jämfört med tidigare. Det som räddar Skandia är och förblir en stark utveckling för kapitalförvaltningen kombinerat med fortsatta innovationer bland sparprodukterna. Stora förhoppningar läggs på nye ordförande Hans Erik Andersson och nye vd Frans Lindelöw, som tillträder redan den 1 november.
Så kan hösten första medlemsmöte i Stockholm den 7 oktober sammanfattas. En film finns på youtube. För första gången bjöd ProSkandia in två externa föredragshållare – Mats Andersson, finansanalytiker på Kepler Chevreux med 20 års erfarenhet från att bevaka bank-och finanssektorn, och Gustaf Rentzhog, vd för Söderberg & Partners och en av Skandias viktigaste förmedlare av tjänstepensioner. Dessutom talade fullmäktiges Leif Victorin och ProSkandias ordförande Leif Hansson. Sophie Nachemson-Ekwall agerade moderator.
Till medlemsmötet i Stockholm kom 200 personer, inklusive hela ProSkandias styrelse. Närvarande var även Kajsa Lindståhl, ledamot i Thulestiftelsen och fullmäktige, och Skandias ordförande Hans-Erik Andersson. Samtalets innehåll kommer nu att spridas på övriga möten under hösten.
Några axplock:
Leif Hansson berättade att vi närmar oss 10 000 medlemmar och att han ser fram emot att vi nu sätter nästa mål på 15 000 medlemmar. Under våren uppvaktades Skandias styrelse och VD, där ProSkandia ställde krav på en förbättrad årsredovisning. Under sommaren publicerades debattartiklar i Corren och nu under hösten uppvaktades finansmarknadsminister Per Bolund av ProSkandias styrelse.
Mats Andersson berättade om hur makromiljön under tre decennier har satt villkoren för branschen, och nu senast det stora räntefallen. Han pekade på hur okänd Skandias profil är på marknaden idag jämfört med när Skandia var ett självständigt börsnoterat bolag. Skandia har dessutom inte blivit mer känt sedan återköpet från Old Mutual för tre år sedan. Han jämförde bland annat med Folksam, som är betydligt mer aggressiv i sin profilering. Mats Andersson ställde sig frågan om sakförsäkring saknas i Skandias portfölj. Skulle Sakförsäkring göra att Skandias profil blev större?
Därefter gick Mats igenom marknadspositionen för fond- och depåförsäkringar. Skandia är marknadsledande som en av de största aktörerna på livförsäkringsmarknaden med en marknadsandel på 22,6 procent av premieinkomsten. Inom fond- och depåförsäkringar är Skandia en av de största aktörerna med en marknadsandel på 9,1 procent av inbetalda premier.
Intressant att notera är dock konkurrenterna och nätaktörerna Avanza och Nordnet, som numera är förhållandevis stora på marknaden. Mats avslutar sin presentation med att ställa några frågor som berör ömsesidigt, kontra vinstmaximerande i Skandia.
- Styrs bolagets verksamhet optimalt?
- Är tillväxt med nya kunder bra för ägarna, dvs de existerande kunderna?
- Sparande-marknaden? Trad Liv produkten är bra och kapitaleffektiv för försäkringstagaren, men konstruerad för ett annat ränteläge.
- Är banken ett misslyckande? Skandias bankverksamhet ökar sin marknadsandel från 1,4 till 1,6. Dock borde Skandia vara mycket större på hushållskunder konstaterar Mats Andersson.
Gustaf Rentzhog på Söderberg & Partners pekade tydligt på hur viktig relationen är mellan Söderberg och Skandia. Söderberg & Partners förmedlar 2,5 miljarder i livförsäkringspremier från Skandia per år. Det finns tydliga fördelar med Skandias erbjudande.
Skandia Liv är ett finansiellt starkt livbolag med en solvensgrad på cirka 169 procent (vilket innebär att Skandia har 69 procent mer tillgångar än garanterade pensionsåtaganden, dvs skulder). En stark solvens ger Skandia större frihet att välja placering och ta risk, vilket skapar möjlighet till en god avkastning över tid.
Gustaf Rentzhog pekade på betydelsen av att Skandia fokuserar på sin kärnverksamhet, sparande. Mot den bakgrunden ställde han sig frågande om Skandias bankverksamhet har någon framtid. ”Det är svårt att vara bäst på allt”.
Gustaf Rentzhog är istället mer optimistisk när det gäller Skandia Link och utbudet av olika fonder. Bland annat framhöll han att Skandia Link hamnar högt när Söderberg & Partner rankar fondbolagens hållbarhetsarbete och påverkansarbete gentemot företagen som de interna fonderna investerar i. Skandias fonder har i genomsnitt haft en avkastning över genomsnittet för alla fondförsäkringar.
Gustav Rentzhog avslutade sin presentation med att summera några framtidsfrågor gällande prispress, provisionsförbud, flytträtt samt egen distribution och produktion. Provisionsförbud och flytträtt får tillsammans mycket stora konsekvenser. Sker det mer gradvis så slår det inte så hårt och kan istället gynna Skandia. Skandia kandå gå ut som vinnare, menar Gustav. Om förmedlarna klarar av att konvertera sina verksamheter efter ett provisionsförbud gynnas Skandia. Om förmedlarna inte klarar av att konvertera försvagas Skandia och storbankerna tar marknadsandelar.
Leif Victorin berättade om fullmäktiges tre viktigaste uppgifter;
- Utmana ledningen
- Utvärdera bolaget
- Viktigt att ägarinstruktionen blir ett levande dokument som utvärderas kontinuerligt.
Fullmäktige träffas tre gånger per år med ett beslutsfattande möte på våren. Övriga möten är av informationskaraktär, där det är viktigt att fullmäktige får möjlighet att utmana bolaget.
Bland de viktiga utmaningarna för Skandia står att sänka kostnaderna. Idag ligger kostnadsnivån på 0.55 procent av förvaltningen, en nivå som Leif Victorin menar kommer att behöva halveras för att Skandia ska klara sig i konkurrensen. För att fullmäktige ska kunna övervaka utvecklingen behöver Skandia utveckla nyckeltal som är relevanta och uppföljningsbarande.
Leif Victorin gav själva några exempel: (i) Avkastning, (ii) nöjda kunder, (iii) kostnader – mätt i förhållande till det förvaltade kapitalet och slutligen (iv) ”Value new business” som är ett mått där man tittar på värdet av nytecknade livkontrakt. Leif Victorin fortsätter vidare att kommentera bankdiskussionen, där han anser att Skandia måste sätta bra avkastningskrav på Skandiabanken.
Därefter följde en gemensam frågestund med Leif Hansson, Gustaf Renthzog, Mats Andersson och Leif Victorin i panelen. Bland annat diskuterades Skandias innovationsgrad. Gustaf Rentzhog framhöll att Skandia fortfarande skördar framgångar inom sjukförsäkringsområdet med sjukförsäkring och rehabilitering.
Frågan var också om ömsesidigheten är att se som en konkurrens- och marknadsfördel? Här var panelen tveksam, där bla Gustaf Rentzhog pekade på att kunden egentligen inte bryr sig. Det viktiga är att kunna leverera bra produkter. Den långsiktighet som finns i Skandias förvaltning, som möjliggörs genom den ömsesidiga ägarformen, kan dock ses som en fördel.
En diskussion runt kostnaderna tog fart. Är Skandias produkter för dyra? Gustav menar att om man har stora volymer som Skandia bör man kunna reducera kostnaderna. Det blev även en diskussion kring vad som utgör det största hotet för Skandia och livförsäkringsbranschen. Gustaf Rentzhog pekade tydligt på risken för ett Provisionsförbud och Mats Andersson menade att de samhällsekonomiska effekterna från lagstiftningen är det största hotet. Leif Hansson var lite lugnare och framhöll att ProSkandia under besöket hos finansmarknadsminister Per Bolund fått intrycket att regeringen har förståelse för risken att bankerna blir ensam vinnare om det blir förbjudet med provisioner.
Därefter bjöds Skandias ordförande Hans-Erik Andersson in att kommenterar diskussionen. Han pekade på ”regeltsunamin” som det stora hotet. Provisionstaket kan få stora konsekvenser vilket kan leda till utarmning av branschen och vinnare är bankerna.
Hans-Erik Andersson flaggade också för att Skandia kommer behöver arbeta för att sänka kostnaderna och att Skandiabanken står inför stora utmaningar. Bland annat pekade han på att banken misskötts under de år som Old Mutual var ägare till Skandia. Hans-Erik Andersson framhöll samtidigt att han var optimistisk för Skandias framtid med tanke på att ägandet nu är stabilt, långsiktigt och engagerat, vilket medlemsmötet tydligt visade. Att vara ömsesidigt ägt kommer samtidigt inte stoppa Skandias styrelse från att se till att den löpande skötseln av Skandia, det vill säga det korta perspektivet, görs effektivt. För detta rev Skandias ordförande ner en ordentlig applåd från publiken.
Leif Hansson avslutade mötet och tackade övriga i panelen och deltagare för mycket bra diskussioner.