Skandia har börjat redovisa sina aktiefonders indirekta klimatpåverkan genom att mäta dess koldioxidavtryck. På detta sätt kan spararen se hur många kilo koldioxid en investerad hundralapp ger upphov till.
Genom att underteckna FN-initiativet Montreal Carbon Pledge går Skandia samman med kapitalförvaltare världen över och skickar en signal inför klimatmötet COP21, som startar i Paris den 30:e november 2015.
I och med undertecknandet förbinder sig Skandia att årligen mäta och redovisa hur de olika fondernas klimatavtryck ser ut. Den metod som används baseras på hur mycket koldioxid varje bolag i respektive aktiefond släpper ut samt fondens ägarandel i varje bolag. Beräkningarna utförs av South Pole Group.
– Vi vill underlätta för fondsparare att bilda sig en uppfattning om sparandets indirekta klimatpåverkan genom att synliggöra aktiefondernas koldioxidavtryck, säger Skandias fondbolags VD Annelie Enquist.
– Den globala uppvärmningen och konsekvenser i form av förlorade ekosystem, extrema väderförhållanden och brist på vatten är svåra att överblicka och en av vår tids största utmaningar. Att synliggöra koldioxidavtrycken är ett sätt att underlätta för spararna att göra medvetna val, säger Skandias hållbarhetschef Lena Hök.
Många faktorer påverkar
Skillnaden mellan olika fonders koldioxidavtryck kan bero på olika faktorer. Exempelvis släpper bolag i branscher som kraftförsörjning, stål och cement vanligtvis ut mer koldioxid än bolag verksamma inom IT- och läkemedelsbranschen.
Skillnaden kan också bero på var i världen bolagen i fonderna är verksamma och hur energimixen i just det landet ser ut. En fonds sammansättning, branschinriktning och geografi påverkar därmed hur stor koldioxidavtrycket blir.
Värdena kommer variera över tid i takt med att bolagens redovisade utsläpp förändras, men också genom att fondens sammansättning förändras när bolagens börsvärde går upp eller ner samt när förvaltaren köper eller säljer aktier i portföljen.