Trots oro på finansmarknaden har Skandias traditionella livportfölj levererat en god avkastning. 2015 var ett historiskt år med 42 miljarder i återbäring till kunderna vilket motsvarar en återbäringsränta på 15 procent. Under året fortsatte bolaget att renodla verksamheten bland annat genom en börsnotering av den norska Skandiabanken. Det skriver Skandia i ett pressmeddelande.
– Vi summerar 2015 som ytterligare ett mycket starkt år för Skandia. I tider när andra aktörer delar ut stora belopp till sina aktieägare känns det fantastiskt att kunna dela ut 42 miljarder kronor till de egna kunderna. Under året har också mycket kraft ägnats åt att stärka positionen som ett långsiktigt sparbolag med fokus på den svenska marknaden, säger Frans Lindelöw, Skandias koncernchef.
Totalavkastningen i Skandias traditionella livportfölj uppgick till 5,3 procent under 2015 vilket innebär att avkastningen under de senaste fem åren uppgått till i genomsnitt 7,2 procent per år. Att återbäringen (15 procent) är så hög relativt avkastningen grundar sig på en god kapitalförvaltning under flera års tid. Det innebär att överskottet som fördelades i slutet av 2015 har byggts upp under flera år, medan avkastningen reflekterar 2015.
– Investeringar i fastigheter och infrastruktur samt onoterade aktier var de tillgångsslag som utvecklades starkast i vår portfölj under 2015, säger Hans Sterte, chef för Skandias kapitalförvaltning.
Under de senaste åren har Skandia ökat andelen alternativa investeringar i portföljen. När marknaden under 2015 uppvisade en ökad oro och volatilitet har strategin att öka andelen alternativa investeringar bidragit till att ge stabilitet i avkastningen. Dollarförstärkningen samt en god utveckling för svenska aktier gav också ett positivt bidrag. Ytterligare en positiv faktor var framgångarna i den aktiva förvaltningen.
– I den aktiva förvaltningen överträffade vi våra benchmarks med drygt en procentenhet. Det motsvarar drygt 2,5 miljarder kronor jämfört med om vi hade investerat i jämförelseindex, säger Hans Sterte.
Under 2015 har Skandia fokuserat på att ytterligare stärka bolagets position som ett långsiktigt sparbolag. Det har skett genom avyttring av det danska livförsäkringsbolaget Skandia Livsforsikring A A/S och den planerade överlåtelsen av portföljen inom barn- och olycksfallsförsäkring till Moderna försäkringar. I november börsnoterades Skandiabanken Norge, vilket gav en nettovinst på 1,7 miljarder till Skandias sparare.
Skandias bank har gjort en viktig investering i en ny bankplattform. Genom plattformen förenklas tjänsteutvecklingen så att våra kunder får en modern och flexibel bank samtidigt som den är kostnadseffektiv.
För att stärka den långsiktiga konkurrenskraften flyttades delar av Skandias affärsstödsverksamhet till Vilnius, Litauen.
– Allt som gjorts under föregående år syftar till att bygga ett kostnadseffektivt och konkurrenskraftigt sparbolag. Som ny koncernchef ser jag fram emot att skapa förutsättningar för långsiktigt värdeskapande för våra kunder. Det finns ytterligare potential i Skandia och det lovar gott inför framtiden, säger Frans Lindelöw.
Nyckeltal för Skandia, helår 2015 (motsvarande period 2014 inom parentes om inget annat anges):
-Totalavkastningen för traditionell förvaltning uppgick till 5,3 (13,6) procent under året. -Femårsgenomsnittet uppgick till 7,2 procent.
-Under 2015 har kunderna fått 42 (22) miljarder kronor tillfört sitt försäkringskapital i form av återbäringsränta*. Från 1 februari 2016 uppgår återbäringsräntan till 4 procent.
-Koncernens förvaltade kapital uppgick vid årsskiftet till 571 miljarder kronor, jämfört med 548 miljarder kronor föregående år. Den svenska, traditionella portföljen stod för 385 (366) miljarder kronor och svensk fond- och depåförsäkring för 145 (141) miljarder kronor.
-Koncernens utlåning uppgick vid årsskiftet till 46,6 miljarder kronor, jämfört med 42,4 miljarder kronor föregående år, exklusive den norska bankverksamheten som börsintroducerades under 2015.
-Solvensgraden uppgick till 167 (161) procent och den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 106 (116) procent vid årsskiftet.Inbetalda premier uppgick till 41 637 (39 393) miljoner kronor för koncernen varav inbetalda premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden uppgick till 23 142 (21 347) miljoner kronor.
-Den viktade nyförsäljningen för sparförsäkringar på den svenska marknaden uppgick till 4 932
(4 731) miljoner kronor, varav försäljningen av traditionellt förvaltad försäkring stod för 3 356
(3 301) miljoner kronor och försäljningen av fond-och depåförsäkring för 1 576 (1 431) miljoner kronor.
* Försäkringskapitalet är inte garanterat och kan både öka och minska över tiden.
Förklaringar till några facktermer
Solvensgraden är ett mått på ett bolags förmåga att infria de löften det har gett till sina kunder inom traditionell förvaltning, och visar värdet på bolagets totala tillgångar jämfört med värdet av det som man har lovat sina kunder i form av framtida garanterade utbetalningar.
Kollektiv konsolideringsgrad är ett mått som visar relationen mellan värdet av tillgångarna och kundernas samlade försäkringskapital inom traditionell förvaltning.
Resultatet för Skandias bankverksamhet har publicerats separat. Du finner det i Skandias pressrum.