Skandia borde ta initiativ till en stiftelse ”Idéer för pensionen” med uppgift att skapa uppmärksamhet kring värdet av pensionssparande. Därtill borde Skandia gå i bräschen för utvecklingen av den privata pensionssparmarknaden. Dagens passivitet är inte i linje med Skandias ägares behov.
Det skriver Leif Victorin, ledamot i fullmäktige och tidigare verksam i Skandia, i en krönika för ProSkandia:
ProSkandia hade på DN debatt den 19 september en artikel införd som på ett nästan skrämmande belyser de allt lägre nivåer på pensionen som såväl dagens som framtida pensionärer har att se fram emot om ingenting görs. I artikeln föreslås att pensionspolitiskt råd inrättas. En bra idé. Men även viktiga inlägg i samhällsdebatten – och DN artikeln är ett sådant – riskerar efter ett tag att försvinna i det allmänna mediebruset. Så vad bli nästa steg? Och vem ska ta det?
Med försäkringar i Skandia och med barn och barnbarn frågar jag mig vad Skandia som stort försäkringsbolag med massvis av professionell kunskap nu kan och bör göra för att bidra till att pensionen ska nå upp till en nivå som de flesta nog väntar sig – säg 70 till 80 % av slutlönen.
För det första. Jag vill att Skandia arbetar mer aktivt för att fylla behovet för många av att ha en privat pensionsförsäkring. En pensionsförsäkring som bl a kan ge månadsvisa, livsvariga utbetalningar, premiebefrielse vid sjukdom, efterlevandeskydd mm och som är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen och till eventuell tjänstpension. Men det verkar som luften, viljan och förmågan gick ur försäkringsbranschen, Skandia inte undantaget, att upplysa om detta när avdragsrätten avskaffades.
Det är feltänkt! Behovet av en pensionsförsäkring har ingenting med avdragsrätten för premien att göra. Behovet av pensionsförsäkring kvarstår oförändrat. Det kan till och med vara tvärt om. Den slopade avdragsrätten, kan bli fördelaktig för konsumenten, utan att så avsetts från Finansdepartementet.
Resonemanget är följande: Avdragsrätten innebar att konsumenten fick inkomstskatten uppskjuten tills att pensionen började betalas ut. Skatteavdraget gjordes enligt de skattesatser som gällde när premien betalades och utfallande pension beskattas enligt de skattesatser som kommer att gälla då. Om skattesatsen var densamma vid premieinbetalning som vid pensionsutbetalning var det skattemässigt neutralt. Om skatten däremot blir högre vid utbetalning blir det skattemässigt ogynnsamt för konsumenten. Om vi utgår från oförändrade skatter under resans gång saknar därmed borttagande av avdragsrätten betydelse.
För den sparare som kanske trodde på högre skatter framöver var det på motsvarande sätt bättre att köpa en pensionsförsäkring utan avdragsrätt (s k kapitalförsäkring) men där utfallande pension är fri från inkomstskatt. Sedan är det en annan sak att den nuvarande s k avkastningsskatten borde vara lägre för ett bundet pensionssparande än för annat sparande.
Så – bästa Skandia – gå i bräschen för pensionsindustrin. Glöm den avskaffade avdragsrätten och ta fram i ljuset en bra K skattad pensionsförsäkring. Marknadsför den så att det märks! Sälj den gärna digitalt för att hålla ner avgifterna. Skandia kan därtill gå steget längre. Den statliga folkpensionen är avskaffad. Därmed är det dags för Skandia att lansera en ny folkpension med t ex månadsvisa inbetalningar som påbörjas i unga år för att ge bäst pensionsutfall. Det finns ingen sparform för pension som kan mäta sig med en pensionsförsäkring under s k traditionell förvaltning! Och sådant är Skandia sedan länge mästare i.
För det andra. Jag vill gärna se att Skandia flyttar fram sina positioner i samhällsdebatten när det gäller våra pensioner. Så skedde t ex under 1980- och 90-talen då bolaget tog en mycket aktiv roll. Engagemanget involverade såväl politiker, chefer från berörda myndigheter och opinionsbildare. Skandia publicerade också en uppmärksammad skrift: ”Nytt ljus i ATP-frågan”. Vi är många som minns hur Skandia fick mycket positiv uppmärksamhet. Framförallt hade Skandia inflytande.
Nu är det hög tid att Skandia åter visar framfötterna. Skandia bör därför förslagsvis grunda en stiftelse vars ändamål bl a ska vara att samla och sprida kunskap om pensionsfrågor och bedriva opinionsbildning. Nästa år fyller den framgångsrika ”Idéer för livet” stiftelsen 30 år. Det kan uppmärksammas t ex genom att en ny långsiktigt syftande stiftelse bildas – ”Idéer för pensionen” med uppdrag enligt ovan.
Skandia är ett bolag som ägs av oss kunder. Det innebär att alltid sätta kundernas intresse främst. Det ger också utrymme för långsiktighet i Skandias verksamhet eftersom pensionssparande är en lång affär. Att helt enkelt kunna tänka längre. Att ta ett grepp och agera i de angelägna frågor som ProSkandia reser i sin DN-artikel genom att aktivera sig inom privat pensionsförsäkring och genom att starta stiftelsen ”Idéer för pensionen” är hand i handske med vad kunder och allmänhet kan förvänta sig av Skandia. Pensionsfrågor är ju Skandias kärnverksamhet och av stor vikt för hela befolkningen.
Vem på Skandia räknar idag med att tvingas överleva på 40 % av slutlönen i pension”?
Leif Victorin
Ledamot av Skandias fullmäktige
fd ordförande fullmäktige, koncernchef Skandia och mångårig chef för Skandias skadeverksamhet
Vill du också skriva en krönika? Utrymmet är öppet för alla medlemmar och ska handla om någon frågeställning som intresserar oss alla. Kontakta i så fall Sophie Nachemson-Ekwall. snachekw@gmail.com