Vilka gynnas respektive missgynnas om man höjer pensionsåldern?
Vem tar ansvar för pensionen för företagare och anställda i de mindre företagen?
Hur ser Skandias framtida strategi ut?
Frågorna diskuterades och svar gavs på ProSkandias medlemsmöte i Stockholm den 22 februari 2017. 130 personer hade trotsat snöovädret och begett sig till Skandiasalen, där de fick träffa Ole Settergren, analyschef vid Pensionsmyndigheten, ekonomijournalisten Annika Creutzer och Skandias vd Frans Lindelöw, som under Leif Hanssons och Sophie Nachemson-Ekwalls ledning förklarade och samtalade med publiken.
Vinnare och förlorare
Ole Settergren konstaterade att vi idag lever längre än man trodde i 90-talets prognoser – men fler fortsätter också att arbeta efter fyllda 65. Om man senarelägger pensionsåldern kommer den allmänna pensionen att bli bättre och för staten går det i princip jämnt ut (lönesumman och skatteintäkterna växer medan utgifterna för bostadstillägg och garantipension blir mindre).
Vinnarna på höjd pensionsålder är förtidspensionärerna, eftersom förtidspensionen ofta är lite högre än den vanliga pensionen. Förlorarna är låginkomsttagare som ändå vill gå i pension vid 65, men inte längre har rätt till bostadstillägg eller garantipension vid den åldern. Sammanlagt representerar dessa grupper ungefär en fjärdedel var. Medel- och höginkomsttagare, som inte får garantipension och som inte kommer från socialförsäkringar, berörs inte.
-Den för pensionssystemet avgörande frågan är pensionsåldern. Både politiker och arbetsmarknadens parter är överens om behovet av höjd ålder, men ändå händer inget! Det är mycket märkligt, menade Ole Settergren.
Pensionsmyndigheten har även ansvaret för övervakningen av premiepensionen, PPM, med det orangea kuvertet. Ole Settergrens egen inställning var att skandalerna med oseriösa fondbolag på PPM-torget, som framför allt Falcon, kommer att tvinga fram en översyn.
Småföretagarna morgondagens fattigpensionärer?
Annika Creutzer, privatekonomisk expert känd från bland annat Plånboken i P1, var bekymrad över alla små- och enmansföretagares inställning ”Jag förstod inte att tjänstepensionen var mitt ansvar”; ”orkar inte sätta mig in i det”; ”pengarna behövs till annat”; ”ska sälja företaget, men vet inte när” är några av de kommentarer hon får när hon talar med småföretagare landet runt om behovet av att spara till pensionen. Enligt Swedbanks och Länsförsäkringars undersökningar är det fyra av 10 småföretagare som inte sätter av till pension för sig och sina anställda och sämst är det i storstadsregionerna. Värst är unga branscher, som it och kommunikation.
Sämst av alla är de kvinnliga småföretagarna. De startar ofta företag drivna av en idé, en passion, och kanske passar på när de är föräldralediga.
– Men man tänker fel när man bara tar ut sin gamla lön plus semesterersättning i arvode och glömmer bort att räkna in kostnader för pensionsavsättningar, sjukförsäkring, datorer osv, påpekade Annika Creutzer.
-Det stora problemet, sade Annika, är att det inte vänder! Allt färre småföretag sparar. Därför måste det tas fram enkla sparprodukter för olika behov – och det måste finnas tillgängliga på nätet.
-Tilltalet måste vara enkelt, med ärliga förklaringar och flexibla lösningar, annars riskerar många småföretagare att bli morgondagens fattigpensionärer, varnar Annika Creutzer.
Skandias väg framåt
Så var det dags för Skandias vd sedan ett och ett halvt år, Frans Lindelöw, att ta över. Han pekade ut Skandias tydligare fokus på försäkringar och livsparande.
-För mig har det varit viktigt att titta på vad Skandia verkligen är bra på, inledde han. Jag såg ett Skandia som hade en massa bra produkter, men inte riktigt lyckades kommunicera det. Nu kallar vi oss inte längre för sparbolag utan försäkringsbolag.
-Våra styrkor är tre: Livprodukten, som har en bra riskavvägd portfölj med en snittavkastning på dryga 8 procent; Pension och sparande för arbetsgivare och anställda och Risk och hälsa. Det sistnämnda blir alltmer attraktivt för företagen, som ser att förebyggande arbete lönar sig. Det gynnar även våra livprodukter.
-Vår nya strategiska inriktning är att vi nu ska bygga på dess tre styrkor, förklarade Lindelöw. Vi ska fokusera på företagsaffären och bygga på vår styrka inom privat tjänstepension, utveckla distributörssamarbeten och – sist men inte minst – hantera vår historiska IT-skuld! Vi har en del system, som varit igång sedan 1972 och fortfarande är i drift – men de är på väg att förnyas! Sophie Nachemson-Ekwall tog upp frågan om Skandiabanken som nu får en annan mer nedtonad roll än tidigare.
Kvällen avslutades med en frågestund som bland annat handlade om alla nya regelverk, att ingen tar ansvar för helheten i pensionssystemet, Premiepensionens 850 olika fonder och konkurrensen på livsparmarknaden från alla uppstickarbanker.
Leif Hansson passade även på att slå ett slag för idén med ett pensionspolitiskt råd som ProSkandia presenterade i en debattartikel i Dagens Nyheter i oktober 2016.
Under mötet avtackades även ProSkandias styrelseledamot Sverker Lundkvist, som förutom åtta år i ProSkandias styrelse hunnit med två vändor som styrelseledamot i Skandia, både när det fungerande som dotterbolag till Old Mutual och efter ombildning till ömsesidigt försäkringsbolag.
Rösta till fullmäktige!
Mötet avslutades med en uppmaning från Frans Lindelöw och Leif Hansson att rösta till Fullmäktige senast 15 mars. Mer om röstningen kan du läsa här, där det även finns en länk för att rösta.