Verksamhetsberättelse avseende 2016
Medlemsutvecklingen
ProSkandia fortsätter att växa. Vid årsskiftet hade vi 9 975 betalande medlemmar – en ökning med cirka 700 under 2016.
2016 – förnyelse, konsolidering och finslipning.
Förnyelse – Krönikor
Från 2016 kan du nu läsa krönikor med innehåll som både relaterar till Skandia och tar upp bredare frågeställningar om våra liv- och pensionsförsäkringar. Just nu finns fyra krönikor på vår hemsida www.proskandia.se. Skrivandet är öppet för alla medlemmar så du är välkommen att skicka bidrag eller bolla en idé med vår redaktör Sophie Nachemson-Ekwall (snachekw@gmail.com)
Konsolidering
Under 2016 höll vi fast vid det årshjul av aktiviteter som växte fram under 2015 innebärande:
- Fördjupningsseminarium i mitten på februari
- Årsstämma månadsskiftet mars/april
- Ägarmöten runt om i Sverige under oktober och november – under 2016 i Göteborg, Linköping, Malmö, Stockholm och Sundsvall. Sammanlagt deltog drygt 700 av våra medlemmar i dessa möten.
- Två medlemsbrev – i juni och i december. I medlemsbreven finns numera alltid ett kalendarium på kommande seminarier och andra möten för medlemmarna.
- Styrelsen har haft 7 möten under 2016.
Tema för seminarier och medlemsmöten under 2016
Vid fördjupningsseminariet den 17 februari grävde vi ner oss i Skandiabankens värld genom dess dåvarande vd och fick en engagerad genomgång av bankens svårigheter och hur vändningen nu skapade positivt resultat. Kvällens andra tema var en fördjupning i Skandias framgångar i hälsoförebyggande verksamhet ”Ohälsans Pris” som föredrogs av Kristina Hagström och Idéer för Livets vd, Lena Hök. Seminariet var fullsatt med 200 deltagare.
Höstens ägarmöten inleddes i Stockholm den 5 oktober med ett i Skandiasalen fullsatt seminarium på temat ”Hur länge ska vi behöva leva med minusränta?” Föredragshållare var Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley, Chefen för Skandias kapitalförvaltning Lars-Göran Orrevall och Skandias tidigare räntechef Christer Käck. Seminariet modererades av Sophie Nachemson-Ekwall. Tillsammans med olika lokala arrangemang – miniseminarier och/eller föredragningar om lokal verksamhet – låg räntetemat som huvudinslag också i samtliga möten runt om i landet.
ProSkandias årsstämma
Vid ProSkandias årsstämma i april 2016 invaldes Hans G Svensson i ProSkandias styrelse. Hans har ett förflutet på Skandia som samhällspolitiskt ansvarig, samt ordförande och ledamot i Idéer för Livet. Han har även varit statssekreterare hos socialförsäkringsministern under tiden för genomförandet av Sveriges nya pensionssystem (1996-99).
Årsstämman fattade även beslut om att avsätta 100 000 kronor i styrelsearvode att fördela på lämpligt sätt mellan ledamöterna om ekonomin så medgav. Detta har genomförts i linje med mandatet.
ProSkandia på Skandias årsstämma den 11 maj
Det är viktigt att ProSkandia syns på Skandias årsstämmor. Föreningens ordförande Leif Hansson, som även är ledamot i fullmäktige, valde i sitt anförande på stämman att berömma den pedagogiska utveckling som skett av Skandias årsredovisning, men efterlyste också ytterligare arbete för att på ett tydligt sätt visa hur Skandias ambitioner inom hållbarhet bidrar till avkastningen på försäkringskapitalet. Leif Hanson tog också upp att många medlemmar upplever att Skandia syns för lite i debatten om villkoren för det långsiktiga försäkringssparandet.
Fjolårets årsstämma i Skandia blev en märkeshändelse så till vida att Thulestiftelsen nu fullbordat övervakningen av ombildandet av Skandia Liv från dotterbolag till Old Mutual till ömsesidigt kundägt bolag. Leif Hansson tog vid stämman tillfället att tacka Thulestiftelsens ordförande Bo Eklöf, Kajsa Lindståhl och Leif Victorin för deras kraftfulla, målinriktade och uthålliga arbete. Bo Eklöf avgick vid stämman som Thulestiftelsens ordförande.
På stämman annonserades ytterligare sju ordinarie ledamöter i Skandias fullmäktige som nu är fulltaligt med 21 ledamöter. Bo Källstrand tillträdde som ordförande i fullmäktige efter Leif Victorin, som kvarstår som ordinarie ledamot.
ProSkandias ledamot Björn Wolrath valdes till ny ordförande i valberedningen till fullmäktige. Övriga ledamöter är Bo Källstrand, Eva Serenhov (ProSkandia), Anna-Karin Stenberg och Leif Victorin.
ProSkandias medlemmar tar sin ägarroll på allvar
Efter vårens val till fullmäktige framgick det via en medlemsenkät att drygt 20 % av de cirka 15 000 av Skandias kunder som röstade i valet var medlemmar i ProSkandia. I ett kundägt försäkringsbolag som Skandia är det extra viktigt att det finns intresserade ägare. Styrelsen för ProSkandia vill därför på alla sätt verka för att ännu fler av föreningens medlemmar visar sitt intresse genom att rösta i valet till fullmäktige.
ProSkandia lyfter fram försäkringskunnandet
ProSkandia driver starkt frågan om att försäkringskunnandet behövs bland förtroendevalda, i fullmäktige såväl som i styrelse. Fullmäktigeledamöterna Sophie Nachemson-Ekwall och Leif Hansson under 2016 framfört detta både till valberedningen till fullmäktige och ledamöterna i den valberedningen som arbetar med framtida förändring av Skandias styrelse.
ProSkandia i den offentliga debatten
Under hösten skrev ProSkandia en uppmärksammad debattartikel på DN Debatt (19 september). Bland annat föreslog ProSkandia inrättande av ett pensionspolitiskt råd som ska stå obundet i förhållande till statsmakten liknande det Finanspolitiska Rådet. Bakgrunden till förslaget är ett konstaterande att ingen instans verkar ta det övergripande ansvaret för att pensionerna urholkas successivt. I artikeln uppmärksammar vi att det saknas ett ansvar för helheten i det svenska pensionssystemet som består av tre delar – offentliga pensioner, tjänstepensioner och privata kompletteringar. Du kan läsa artikeln och tidigare debattartiklar på vår hemsida www.proskandia.se.
ProSkandias organisation
Från årsskiftet har föreningen en ny medarbetare i Meta Wronkow. Meta har ett långt förflutet på Skandia och kan företaget utan och innan. Meta kommer i första hand att ansvara för administrationen kring mötesverksamheten för medlemmarna.
Samarbetet med Föreningshuset har fungerat över förväntan. Det har gjort mycket av vårt administrativa arbete enklare och effektivare, både vad avser medlemsarbetet som den ekonomiska administrationen och rapporteringen.
Nästa steg är att modernisera utskicket av vårt medlemsbrev. Därtill planerar vi för att höja nivån på bildhantering på hemsidan. Under våren påbörjas även utskick av en uppdaterad medlemsfolder.
Årsstämman är den 29 mars
Styrelsen
Stockholm den 14 februari 2017
Marie-Louise Cederström Birgitta Edberg Leif Hansson Sverker Lundkvist Sophie Nachemson-Ekwall Eva Serenhov Hans G Svensson Harry Wide Björn Wolrath