Skandias första kvartal 2017 har inletts med en fortsatt god utveckling i aktieportföljen. Tillväxtsmarknadsaktier är det tillgångsslag som har utvecklats bäst med uppgångar på närmare 10 procent. Försäljningen ökar kraftigt inom såväl traditionell livförsäkring som fond- och depåförsäkring.
Totalavkastningen i Skandias traditionella livportfölj uppgick till 2,5 procent under det första kvartalet 2017, vilket innebär att avkastningen under de senaste fem åren har varit 8,1 procent per år i genomsnitt. Den börsuppgång som inleddes under fjolårets andra hälft har fortsatt under inledningen av 2017. Fortsatt positiva nyheter om den globala konjunkturen och stigande företagsvinster gav också stöd till aktiemarknaderna. De långa marknadsräntorna steg svagt under kvartalet, bland annat inför att den amerikanska centralbanken Fed höjde styrräntan under mars månad.
– Vi har haft en bra start på året och särskilt väl har våra innehav i noterade och onoterade aktier utvecklats. Investeringarna i tillväxtmarknadsaktier gick bäst med en uppgång på nästan 10 procent under kvartalet, säger Hans Sterte, chef för Skandias kapitalförvaltning.
Ränteportföljen minskade något i värde till följd av den allmänna ränteuppgången som skedde under kvartalet. Investeringar i råvaror backade med drygt 2 procent.
Första kvartalet har visat en kraftigt ökad försäljning inom både traditionellt förvaltad försäkring och fond- och depåförsäkring. Totalt ökade den viktade försäljningen med 40 procent jämfört med första kvartalet 2016.
– Vi har ett starkt erbjudande inom traditionell förvaltning och höjningen av återbäringsräntan till 7 procent vid årsskiftet gav ett ytterligare inflöde av ny affär. Under kvartalet har efterfrågan på månadssparande som ska komplettera tjänstepensionsavsättningar fortsatt att öka. Just den trenden ligger bakom den ökade försäljningen inom fondsparande i kapitalförsäkring, säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw.
Skandia har gjort två förändringar i koncernledningen under 2017. Pia Marions har tillträtt som ny CFO och Anna Grönlund-Krantz är ny chef för enheten strategisk kommunikation.
Skandias bank uppvisade ett starkt första kvartal med ett rörelseresultat på 70 miljoner kronor. Under första kvartalet växte bolånestocken med 871 miljoner kronor. Bolånetillväxten är av fortsatt god kreditkvalitet.
Nyckeltal för Skandia, första kvartalet 2017 (motsvarande period 2016 inom parentes)
- Totalavkastningen för traditionell förvaltning uppgick till 2,5 (-0,2) procent under året. Femårsgenomsnittet uppgick till 8,1 procent.
- Koncernens förvaltade kapital uppgick till 624 miljarder kronor, jämfört med 607 miljarder kronor vid årsskiftet. Den svenska traditionella portföljen stod för 416 miljarder kronor och svensk fond- och depåförsäkring för 158 miljarder kronor.
- Koncernens utlåning uppgick till 57,1 miljarder kronor, jämfört med 56,7 miljarder kronor vid årsskiftet.
- Solvensgraden uppgick till 171 jämfört med 167 procent vid årsskiftet och den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 112 jämfört med 111 procent vid årsskiftet.
- Inbetalda premier uppgick till 10 889 (8 558) miljoner kronor för koncernen varav premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden uppgick till 6 171 (4 666) miljoner kronor.
- Den viktade nyförsäljningen för sparförsäkringar på den svenska marknaden uppgick till 1 349 (961) miljoner kronor, varav försäljningen av traditionellt förvaltad försäkring i Sverige stod för 896 (641) miljoner kronor och försäljningen av fond-och depåförsäkring för 453 (320) miljoner kronor.
Förklaringar av facktermer
Solvensgraden är ett mått på ett bolags förmåga att infria de löften det har gett till sina kunder inom traditionell förvaltning och visar värdet på bolagets totala tillgångar jämfört med värdet av det som bolaget har lovat sina kunder i form av framtida garanterade utbetalningar.
Kollektiv konsolideringsgrad är ett mått som visar relationen mellan värdet av tillgångarna och kundernas samlade försäkringskapital inom traditionell förvaltning.