Skandias årsstämma blev ännu ett tecken på att ledningen är påväg att få ihop bolaget som ömsesidigt ägt livförsäkringsbolag. Fokus är tjänste- och privatpension där hälsoförsäkringar, bank och fonder utgör vitala delar för att kunna erbjuda ett intressant produktutbud.
Totalt hade ett hundratal Skandiaägare samlats för att lyssna och efteråt blev det mingel och snittar.
Frans Lindelöw, vd sedan 1,5 år har nu hunnit en bit på väg med arbetet att mejsla ut den mer fokuserade strategin. Budskapet som hamrades in på stämman var: ”förenkla, förtydliga och fokusera”.
Det är förstås lättare sagt än gjort för ett ömsesidigt ägt livförsäkringsbolag på 150 år. Teknikutvecklingen, alla nya regelverk och en utmanande konkurrens gör att Skandia i stort sett måste stöpas om helt. Men förutsättningarna finns, framför allt för att kapitalförvaltningen går fortsatt bra. Med en genomsnittlig avkastning på drygt åtta procent de senaste fem åren har Skandias 1,4 miljoner livsparägare all anledning att vara nöjda.
Frans Lindelöw tog i sitt anförande upp några av de större förändringar som han ägnat sig åt de senaste året:
- den organisatoriska strukturen har förenklas. Bland annat har verksamhetsområdet ”erbjudande och marknader” försvunnit;
- den strategiska kommunikationen har samlats ihop under en hatt;
- riskkontrollen har samlats ihop.
”Vi är mindre spretiga nu och vi ska fortsätta fokusera på det vi är bäst på. Det är företagsaffären. Vi kan pensioner, olycksfall och sjukförsäkring”, sa Frans Lindelöw i sitt anförande.
Han pekade också på att Skandia vill engagera sig i den offentliga debatten kring pensioner och hälsa, där privata hälsolösningar måste uppmuntras, snarare än nu begränsas och hindras.
ProSkandias ordförande Leif Hansson talade på stämman. Han tog bla upp att Skandia fortfarande har svårt att hantera sin kommunikation till ägarna. Årsredovisningen, som i år är mycket bättre och mer lättläst än tidigare, saknar fortfarande ett ägarperspektiv. Det saknas jämförelsemått av nyckeltal över flera år såväl som med branschen, något som efterfrågas i den Ägarinstruktion som antagits av fullmäktige. Skandias fina hållbarhetsarbete kopplas inte ihop med det värdeskapande som det ska bidra till för ägarna. På Skandias hemsida saknas en ”Ägarflik”, som är standard hos alla börsbolag.
Efter stämman har ProSkandia skickat ett brev till Skandias fullmäktige, styrelse och ledning med tips på förbättringar. Det finns på hemsidan.
Skandias revisor Svante Forsberg från Deloitte berättade på stämman hur de arbetat med att kartlägga Skandias risker. Forsberg pekade ut fyra områden som revisorn ägnat extra mycket uppmärksamhet kring: kapitalförvaltningen, kontribution och skälighetsprincipen, försäljningstekniska avsättningar och IT-miljön. Bland väsentliga risker tog Forsberg fram att Skandia drivs med en komplex affärsmodell, företagsstyrningen behöver utvecklas och datakvaliten.
Efter stämma höll Skandias chef för Kapitalförvaltningen Hans Sterte ett kort anförande om det makroekonomiska läget. Sterte talade om att världsekonomin ser fortsatt ljus ut, att räntorna är på väg upp och att mycket pekar på att inflation och tillväxt är på väg att normaliseras. Budskapet präglades av ”sober optimism”.
”Vi tror att det är för tidigt för en långsiktig investerare att kliva av”, sa Hans Sterte.
Jonas Nyqvist, ny chef för Skandias Alternativa placeringar, beskrev hur verksamheten, den största i Norden, byggts upp under en tioårsperiod. Portföljen innehåller riskkapitalinvesteringar, venture capital och infrastruktur.
Vill du läsa om vad som beslutades på stämman, gå in på Skandias hemsida eller klicka här.