• Hoppa till huvudnavigering
  • Hoppa till huvudinnehåll
  • Hoppa till det primära sidofältet
  • Hoppa till sidfot

ProSkandia

Ägarföreningen

 
  • Hem
  • Medlemsinfo
  • Evenemang
  • Fullmäktige
  • Krönikor
  • Press & Media
    • ProSkandia Play
    • ProSkandia i Media
    • Länk till Skandias pressarkiv
  • Om ProSkandia
  • Arkiv
  • Kontakt
    • Kontakt
    • Bli medlem
Hem · Medlemsinformation · Från höstens ägarmöte: Låt tjänstepension bli en sparform för alla!

Från höstens ägarmöte: Låt tjänstepension bli en sparform för alla!

9 november 2017 av Christina Edler

Ägarmöte 2017
Lars-Arne Staxäng, Solveig Zander och Mats Persson intervjuas av Leif Hansson och Sophie Nachemson-Ekwall

Tjänstepension måste bli en sparform för alla, även de som är egenanställda. För det krävs reformer av både skatter och avtal. Det var ett av budskapen som samtliga deltagare på Skandias ägardag den 4 oktober kunde enas om.

 

– Det känns som ny anda för ansvarstagandet och det långsiktiga sparandet! sade ProSkandias ordförande Leif Hansson som avslutning på höstens första medlemsmöte. Mötet hade rubriken ”Vem tar ansvar för helheten?” och finns att se i sin helhet på youtube. 150 medlemmar hade mött upp i Stockholm. Det blev ett samtal om framtiden för det privata pensionssparandet, parternas roll i tjänstepensionen, politikernas ansvar och Skandias roll på marknaden. Moderator för mötet var Leif Hansson tillsammans med Sophie Nachemson-Ekwall.

 

Stefan Lundbergh
Stefan Lundbergh

Stefan Lundbergh, en av Sveriges främsta experter på pensionsförvaltning och just nu anlitad av regeringen för att utreda PPM, talade livfullt och inspirerande om ”Livsinkomst, livskonsumtion och sparande”. Han gav en bild av de utmaningar vi står inför: Vi blir äldre och färre ska ta hand om fler; automatiseringen gör att många enkla jobb försvinner även inom tjänstesektorn; moderna karriärer innebär en mycket rörligare arbetsmarknad än den vi hittills vant oss vid. Problemet är att de samhällsinstitutioner vi har idag är byggda för industrialiseringen och har inte hängt med i utvecklingen.

 

– Systemet är byggt för min morfar och inte för min dotter, menade Lundbergh. Om dottern är den nya målgruppen, hur skapar man framåt lösningar som är anpassade för henne?

 

Utifrån detta skissade Lundbergh på möjliga pensionsreformer: – På lång sikt måste vi anpassa trygghetssystemet, eftersom vi kommer att få ökade klyftor och fler förlorare. Vi måste också kunna ta hänsyn till de svagaste i samhället, sade Lundbergh.

 

– Sett på medellång sikt menar jag att vi måste göra det lättare att ha en deltidspension – vi vill ju att man ska jobba längre. Och jag vill gärna se en obligatorisk tjänstepension! Det är viktigt för den ökande skaran egenanställda, som riskerar att hamna utanför annars. Hur kan Skandia anpassa sig till den nya värdekedjan där dottern är målgrupp och inte morfar?

 

Stefan Lundbergh dolde inte sin förtjusning över att Skandia är ett ömsesidigt bolag. – Det är toppen! Man slipper investerare som jagar bolaget hela tiden och kan välja en affärsmodell som är långsiktig. Och man kan skapa genuina band med medlemmarna, band som inte bara behöver innehålla finansiella delar. Något för Skandia att fundera på och utveckla vidare, menade han. Bland annat lanserade Stefan Lundbergh begreppet ”Skandia After Work”, där Skandia skulle kunna skapa en community av pensionärer som får hjälp av varandra, gemenskap och deltidsarbete. Som förebild har han det amerikanska ömsesidiga försäkringsbolaget för den amerikanska armén, USAA.

 

Lindelöw ägarmöte 2017
Frans Lindelöw

Skandias koncernchef Frans Lindelöw svarade med att beskriva hur Skandia gått från att vara ganska spretigt till att fokusera mer på att vara ett pensionsbolag, där tjänstepensioner är kärnan i verksamheten. Han höll med om de samhällsutmaningar Stefan Lundbergh beskrivit och pekade på de affärsmöjligheter de ger Skandia. – Ömsesidigheten är vår styrka!

 

Samtidigt beklagade Frans Lindelöw att politikerna de senaste åren sänt fel signaler till människor som vill spara privat. – Över hela Europa finns skatteincitament för att öka det privata pensionssparandet, medan Sverige istället gör det svårare. Det är beklagligt, sa Frans Lindelöw.

 

Han passade även på att uppmana de närvarande politikerna att motarbeta beskattningen av hälsoförsäkringar. – Jag förstår det inte, hälsoförsäkringar är bra för samhället för det tillför nya resurser privat. Skandia har 200 000 anställda som tecknat hälsoförsäkring via sin arbetsgivare, och på de arbetsplatserna har sjukfrånvaron halverats.

 

Lars-Arne Staxäng, Solveig Zander och Mats Persson
Lars-Arne Staxäng, Solveig Zander och Mats Persson

Tre ledamöter från den parlamentariska pensionsgruppen, Mats Persson (L), Solveig Zander (C) och Lars-Arne Staxäng (M), kom därefter upp på scenen. Leif Hansson inledde med att fråga vem som egentligen tar ansvar för helheten: Finansministern? Finansdepartementet? Eller ska vi ha någon institution som tar helhetsansvar, t ex ett pensionsråd?

 

Här verkar det råda enighet mellan de tre partiföreträdarna om att något pensionsråd inte behövs.

 

– Det är vår uppgift i pensionsgruppen att ta ansvar för helheten, menade Solveig Zander och Lars-Arne Staxäng höll med: – Det är nog komplicerat som det är, bättre då med ett bredare mandat för pensionsgruppen. Men vi måste få igång en diskussion i samhället och inte vara en liten hemlig grupp. Även Mats Persson instämde: – Helhetsansvaret måste vi ta och sätta oss över det politiska käbblet. – Är det en allianspolitik på väg? undrade Leif Hansson. – Absolut. Det är det som är meningen med alliansen. Det handlar om att kompromissa ihop oss, blev det gemensamma svaret.

 

Politikerna höll också med Stefan Lundbergh om vikten av att medvetandegöra vad pensionen har för roll i framtiden. Den allmänna pensionen hörs mer i debatten än tjänstepensionen, menade man. – Det måste vara en strategisk fördel att pensionsspara, sade Staxäng och Zander ville se en blocköverskridande diskussion om ett nytt system. – Vi måste ta mer ansvar för vår pension och att det välstånd goda företag genererar kommer alla till del. Det egna privata pensionssparandet är viktigt och skattemässigt måste det uppmuntras, menade Mats Persson.

 

Dagen avslutades med några publikfrågor. De tre politikerna var eniga i svaret på en fråga från publiken: Om man själv har förutsättningarna måste det får vara tillåtet att jobba längre och inte behöva tvångspensioneras. Svaret rev ner applåder!

 

Före mötet deltog ett femtiotal medlemmar i ett informationsseminarium om försäkringar i Skandias regi. Där fick de bland annat en dragning om konjunkturen av Skandias investeringschef Lars-Göran Orrevall.

 

Medlemsmöten kommer under hösten att arrangeras på olika orter, i närmast i Göteborg den 18 oktober. Vid dessa möten kommer Leif Hansson och någon ytterligare från styrelsen att redogöra för de mest intressanta inslagen från Stockholms-mötet.

 

Du kan också se en film från Stockholms-mötet på YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=trUVyg1eIhU&t=32s

Arkiverad under: Medlemsinformation, Nyheter

» Bli medlem «

ProSkandia ska i för medlemmarna viktiga frågor söka påverka fullmäktige, styrelse, bolagsstämma och ledning så att ägarnas, det vill säga försäkringstagarnas och de försäkrades, intressen på ett lämpligt, långsiktigt och hållbart sätt tillvaratas.
Anmäl dig här

Primärt sidofält

Sektioner

Medlemsinfo
Fullmäktige
Omvärlden
Idéer för livet

ProSkandia PLAY

Ta del av videon från vårt medlemsmöte den 12 oktober, "INFLATION: Himmel, helvete eller mittemellan". Lyssna till Lars-Göran Orrevall och Hans Malmsten.
Se filmen här »

» Bli medlem «

Bli medlem

Följ oss

  • RSS
  • Twitter
  • YouTube

Footer

Nyheter

Skandia: Års- och hållbarhetsredovisning för 2022

Micael Dahlen tar plats i Idéer för livets styrelse

Medlemsinfo

Kallelse till ordinarie föreningsstämma i Ägarföreningen ProSkandia den 27 april 2023

Spännande seminarium om energikrisen – riskerar vi ett nytt Stålverk 80?

Evenemang

Kallelse till ordinarie föreningsstämma i Ägarföreningen ProSkandia den 27 april 2023
27 apr 23
Stockholm

Fullmäktige

Skandias fullmäktigeval 2023 avgjort

Dags rösta i fullmäktigevalet!

Krönikor

Harry Wide: Dramatisk ökning av försäkringsflyttar

Kontakt


Ägarföreningen ProSkandia
Box 3398
103 68 Stockholm
 
via epost »

© 2023 ProSkandia · Producerad av Xponent Webbyrå · Powered by Genesis & WordPress · Integritetspolicy · Cookies · Logga in