Det saknas ett helhetstänk kring pensionen som även innefattar stöd för privat pensionssparande, skriver ProSkandias ordförande Leif Hansson och vice ordförande Sophie Nachemson-Ekwall i en krönika på Privata Affärers hemsida. Nedan det som återgivits i tidningen Pensionsnyheterna.
Svenska pensionssystemet beskrivs som en pyramid av tre delar, omfattandes en offentlig pension, tjänstepension och privat pensionsförsäkring. Formellt är det riksdagen som beslutar för samtliga delar men ansvarsfrågan för helheten saknas i praktiken, skriver Hansson och Nachemson-Ekwall.
”Den offentliga pensionen håller den parlamentariska Pensionsgruppen och Pensionsmyndigheten ett fast grepp om. De avtalade tjänstepensionerna sköter parterna på arbetsmarknaden lika stadigt och självständigt. När det kommer till enskilda personers möjligheter att på egen hand komplettera luckor i sitt pensionssparande tycks det däremot vara Finansdepartementet som styr och har så varit genom årtiondena. Vi menar att ansvaret för privat personsparande måste hanteras bredare. Och det är bråttom”.
Nya arbetslivsmönster finns idag och det finns en växande grupp heltidsarbetande som aldrig kommer ha en livslång anställning. Stora grupper står också utanför de kollektiva tjänstepensionssystemen och de växer hela tiden. Detta har uppmärksammats i Socialförsäkringsutredningen men ProSkandia menar att det är ”påfallande tyst om de uppenbara konsekvenserna för människors pensioner”.
Hansson och Nachemson-Ekwall menar att det krävs mer flexibilitet i pensionssystemet för att hantera ojämna inkomster olika perioder i livet.
”Medan denna utveckling har fortgått har förutsättningarna för privat pensionssparande tvärtom successivt urholkats, främst genom nu helt slopade möjligheter till avdragbart pensionssparande – undantaget den grupp som helt saknar kollektivavtalad tjänstepension.
Det största sveket är ändå att våra politiska företrädare inte ersatt det avdragbara systemet med andra stimulanser. Från politiskt håll hänvisas det då och då till ISK. Det är inget fel med ISK förutom att det inte har med försäkring att göra. ISK saknar helt skydd för människor som lever länge, det finns inget försäkringsskydd för familjen och blir man sjuk med minskade inkomster finns det inget som träder in och garanterar fortsatta inbetalningar. Dessutom är pengarna när som helst tillgängliga för uttag till exempel för semesterresor, bilköp, mm”, skriver de. För att spara ihop till en vettig pension genom ISK krävs stora insatser som få inser nödvändigheten av, tillägger de.
ProSkandia vill därför att pensionssparandet blir en viktig del av det kommande valet och att politiker ger besked om följande punkter:
• På vilket sätt kommer ni att verka för ett återinfört avdragsgillt pensionssparande eller annan form av stimulans för att kicka igång människors medvetande om nödvändigheten att i tid se om sitt pensionshus?
• Är det rimligt att låta finansdepartementet diktera regelverket för privat pensionssparande? Ska vettiga regler som kan underlätta människors behov av kompletteringar till brister i den egna pensionsbilden ställas mot statskassans behov av ”budgetförstärkningar”?
ProSkandia vill med anledning av detta också att ett pensionsråd med det finanspolitiska rådet som förebild inrättas. Det behövs för att skapa en helhetssyn som får de tre delarna i pensionspyramiden att hänga ihop, skriver Hansson och Nachemson-Ekwall.