ProSkandias finansiella ställning är god. Med en kassa på drygt två miljoner har vi nått det stadium där vi inte längre behöver samla på hög, sade ProSkandias ordförande Leif Hansson, när han inledde föreningens årsmöte den 11 april 2018. Ett drygt 100-tal medlemmar hade infunnit sig i Skandiasalen i Stockholm, där Ulf Mikaelsson med van hand ledde årsmötet.
Årets intäkter uppgick till drygt en miljon kronor, vilket utgörs av medlemsavgifter från de nu över 10 000 medlemmarna. Resultatet för 2017 blev ett plus på drygt 55 000 kronor, i stort sett samma som för 2016. Medlemsavgiften kommer att vara oförändrad.
Leif Hansson fortsatte med att beskriva de många medlemsaktiviteter som varit under året, som till exempel fördjupningsseminarium samt olika ägarmöten i Stockholm, Göteborg, Linköping, Karlstad och Malmö. Debattartiklar, remisser och krönikor – de senare här på hemsidan – var andra aktiviteter som lyftes fram.
Den tidigare styrelsen omvaldes i sin helhet med Leif Hansson som ordförande. Till ny ledamot för att fylla den plats som var vakant invaldes juristen Lars Bergendal, med ett förflutet bland annat inom Skandia och Finansdepartementet.
På stämman kom även ett förslag om att utöka valberedningen, som efter avgångar endast bestod av två personer. Meta Wronkow, med bra kontaktnät i Skandia, föreslogs som ny ledamot i valberedningen. Ytterligare en ledamot till valberedningen föreslogs vid stämman: Madis Üürike, vilket stämman beslöt.
Några frågor ställdes från mötesdeltagarna om dataskyddsförordningen (GDPR), som gäller som lag i alla EU:s medlemsländer från och med den 25 maj 2018. Förordningen kommer att innebära en hel del förändringar för dem som behandlar personuppgifter och stärkta rättigheter för den enskilde när det gäller personlig integritet. Leif Hansson utlovade information bland annat på hemsidan om vad som gäller för ProSkandia och dess medlemmar.
Efter stämman gav Skandias styrelseordförande Hans-Erik Andersson sin syn på Skandia idag och i morgon. -Under förra året har vi arbetat intensivt i styrelsen med att öka vårt strategiska fokus till fyra områden, förklarade han. Pensioner i allmänhet och tjänstepensioner i synnerhet är vår kärnaffär, där ”tradliv”, traditionell livförsäkring, är viktigast. Ett annat viktigt område är hälsa och trygghet. Detta är vår hemmaplan, här är vi mycket duktiga och har utmärkta produkter, som dock ofta glöms bort.
-Ett tredje område är fondspar, där vi har rensat vårt fondtorg från 800 till cirka 250 produkter. Det fjärde strategiska området är Skandiabanken, som tidigare varit ifrågasatt. Nu ser jag hur försäkringsrörelsen och bankrörelsen enats, vilket är utmärkt eftersom huslån och pension är viktigt för de flesta hushåll och då ska vi ha bra erbjudanden där, menade Hans-Erik Andersson.
Hur ser då landskapet ut för dessa fyra områden när man blickar framåt mot 2025? -Det diskuterar vi i styrelsen liksom hur vi ska organisera oss för att var framgångsrika, sade Hans-Erik Andersson. Vi har en extremt bra kapitalförvaltning, där merparten sköts ”inhouse”, så jag ser framtiden an med tillförsikt, avslutade han.