Under årets tre första kvartal uppgick avkastningen till 5,4 procent i den traditionella livportföljen. Bäst utvecklades innehaven i private equity med 23 procent och svenska aktier med 10,7 procent. Utvecklingen av nyförsäljning var stabil under perioden, varav sparförsäkring ökade med 2 procent jämfört med motsvarande period föregående år.
– Vi har sett en ökad nervositet på marknaderna under 2018 och det tredje kvartalet blev inget undantag. Inte minst handlade oron om tillväxtmarknaderna som följd av den starka dollarn, den eskalerande handelskonflikten mellan USA och Kina samt den stigande räntan i USA. Det är när oron ökar som portföljen testas och det är därför glädjande att kunna uppvisa god avkastning, säger Skandias koncernchef Frans Lindelöw.
Bland Skandias aktieinnehav har framförallt svenska och amerikanska aktier utvecklats positivt med uppgångar om 10,7 respektive 16,7 procent hittills i år. Det har kompenserat mer än väl för innehaven i tillväxtmarknadsaktier som har sjunkit med 1,3 procent. Bäst utveckling har de alternativa tillgångsslagen haft, särskilt private equity.
– Våra innehav i private equity, som utgör cirka 10 procent av portföljens värde, har gått väldigt bra i år och varit det tillgångsslag som bidragit mest till portföljens totalavkastning. Under det tredje kvartalet var avkastningen 6,6 procent och sedan årsskiftet hela 23 procent. Även innehaven i infrastruktur, råvaror och fastigheter utvecklades väl under det tredje kvartalet. Förutom att ge hög avkastning bidrar dessa investeringar också till riskspridning i portföljen, säger Frans Lindelöw.
Stabil utveckling av nyförsäljning
Skandias nyförsäljning av sparförsäkring ökade under årets tre första kvartal med 2 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Trots oron på de finansiella marknaderna har livbolaget fortsatt att leverera god återbäringsränta och starka nyckeltal, samtidigt som både liv- och fondförsäkringsbolaget fått höga betyg i externa förmedlares ranking. Ökningen kommer främst från en stark nyförsäljning av tjänstepensioner med traditionell förvaltning.
Nyförsäljning till privatmarknaden minskar under första halvåret, delvis till följd av införandet av ett premietak för traditionell förvaltad kapitalförsäkring. Vidare fortsatte avvecklingen av strukturerade produkter att bidra till en dämpad nyförsäljning av depåförsäkring, jämfört med motsvarande period föregående år. Under det tredje kvartalet är nyförsäljning till privatmarknaden i nivå med föregående år.
Övriga händelser under tredje kvartalet
Som en effekt av en hög kollektiv konsolideringsgrad (KKG) på nivån 113 procent vid utgången av maj höjde Skandia återbäringsräntan på traditionellt förvaltat försäkringskapital tillfälligt till 40 procent under juli månad, vilket gav en månadsavkastning på 2,84 procent till Skandias livsparare. Från och med den 1 augusti återgick återbäringsräntan till 6 procent.
Under kvartalet offentliggjorde Skandia att bolaget träffat ett avtal om en försäljning av Skandia Danmark till det danska pensionsbolaget AP Pension. Försäljningen är ett led i Skandias strategi att fokusera på den svenska marknaden. Innan försäljningen kan slutföras måste affären bland annat godkännas av berörda myndigheter i Danmark. Köpet beräknas kunna slutföras vid årsskiftet.
I Sverige har Skandia och AI Pension beslutat att Skandia ska ta över AI Pensions bestånd av försäkringar och verksamhet. Nu återstår Finansinspektionens godkännande och överlåtelsen beräknas genomföras under första halvåret 2019. Genom överlåtelsen blir Skandia förvaltare av arkitekternas och ingenjörernas försäkringar.
Nyckeltal för Skandia, tredje kvartalet 2018 (motsvarande period 2017 inom parantes):
- Totalavkastningen för traditionell förvaltning uppgick till 5,4 (4,4) procent under årets tre första kvartal. Femårsgenomsnittet uppgick till 8,3 procent.
- Koncernens förvaltade kapital uppgick till 685 miljarder kronor, jämfört med 653 miljarder kronor vid årsskiftet. Den svenska traditionella portföljen stod för 456 miljarder kronor och svensk fond- och depåförsäkring för 166 miljarder kronor.
- Koncernens utlåning uppgick till 58,4 miljarder kronor, jämfört med 59,2 miljarder kronor vid årsskiftet.
- Solvensgraden uppgick till 178 procent jämfört med 173 procent vid årsskiftet och den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 110 procent jämfört med 111 procent vid årsskiftet.
- Inbetalda premier uppgick till 32 344 (32 321) miljoner kronor för koncernen varav premier för traditionell förvaltning på den svenska marknaden uppgick till 19 158 (18 295) miljoner kronor.
- Nyförsäljning av sparförsäkring på den svenska marknaden uppgick till 3 978 (3 915) miljoner kronor, varav nyförsäljning av traditionellt förvaltad försäkring i Sverige stod för 2 764 (2 608) miljoner kronor och nyförsäljning av fond- och depåförsäkring för 1 214 (1 308) miljoner kronor.
Förklaringar av facktermer
Solvensgraden är ett mått på ett bolags förmåga att infria de löften det har gett till sina kunder inom traditionell förvaltning och visar värdet på bolagets totala tillgångar jämfört med värdet av det som bolaget har lovat sina kunder i form av framtida garanterade utbetalningar.
Kollektiv konsolideringsgrad är ett mått som visar relationen mellan värdet av tillgångarna och kundernas samlade försäkringskapital inom traditionell förvaltning.
Med nyförsäljning menas nytecknade premier, utökning av premier samt inflytt av kapital från försäkringssparande i annat försäkringsbolag. Seriebetalda premier räknas upp till årspremie och engångsbetalda premier viktas ned med 10.