Viktiga reformer saknas i Januariavtalet för att fler ska kunna nå 80 procent av sin slutlön i pension. Det skriver Skandias Frans Lindelöw, koncernchef och vd, samt Mattias Munter, pensionsekonom, i en debattartikel i Dagens Samhälle den 22 januari 2019 och lanserar ett trepunktsprogram till den nya regeringen för bättre pensioner.
Lindelöw och Munter identifierar några områden där det är extra skyndsamt för en ny regering att agera och skriver:
- Tryggare system öppnar för mer premiepension. En grundläggande tanke med premiepensionssystemet var att skapa förutsättningar för högre pensioner tack vare tillgången till aktiemarknadens avkastning. Det har i allt väsentligt också fungerat. Sedan 1995 har avkastningen inom premiepensionen, trots turbulenta tider, i genomsnitt uppgått till 7,1 procent per år, vilket kan jämföras med inkomstpensionen, på 3,0 procent per år (Fondbolagens förening, 2018). När premiepensionssystemet nu tryggas bör man överväga att öronmärka mer av den allmänna pensionen till förmån för premiepension.
- Fler unga i jobb tidigare. Debatten om höjd pensionsålder är viktig men debatten har skapat ett tunnelseende. Att fler unga kommer i jobb tidigare är ännu viktigare för de framtida pensionerna. När Pensionsmyndigheten i dag beräknar typiska pensionsnivåer utgår man i regel från en etableringsålder på 23 år på arbetsmarknaden. Men i själva verket är etableringsåldern upp emot 30 år för stora grupper. Nu behövs politik för en snabbare genomströmning i högre utbildning, en utbyggd sommartermin och sänkta trösklar mellan utbildning och arbete.
- En ny bred sparform – Allemanspension. Politiken måste växla spår från att premiera skuldsättning till att uppmuntra långsiktigt sparande. Vi har ett färdigt förslag till en ny bred sparform – Allemanspension. Sparandet skulle vara öronmärkt till pension och skatten på ett sparkapital i Allemanspension skulle motsvara en sjättedel av den nuvarande skatten på sparande i ISK. Det är ett tydligt incitament som vi bedömer åter skulle få fler människor att spara till sin pension i Sverige.
Artikelförfattarna avslutar med följande konstaterande:
– Om pensionsgruppen inte sätter igång ett arbete för att göra det enklare att spara till sin pension så bör den kommande regeringen överväga att gå fram med egna förslag. Att bli gammal i Sverige ska nämligen inte innebära att behöva gå ner drastiskt i levnadsstandard. Målet bör vara att fler svenskar ska kunna nå 80 procent av sin slutlön i total pension.
Hela artikeln i Dagens Samhälle finns att läsa här.