Kvällens tema hur våra pensioner påverkas av den osäkra finansmarknaden, nya regelverk och ett ansträngt pensionssystem lockade 200 medlemmar. Skandiasalen fylldes snabbt. Fullt var det också på miniseminariet med juridisk rådgivning kring framtidsfullmakt och testamenten.
Intresset var stort på ProSkandias fördjupningsseminarium den 13 februari.
Du som inte hade möjlighet att delta kan se den i efterhand på ProSkandias Youtube-kanal Del 1 och Del 2.
Leif Hansson, ProSkandias ordförande, öppnade tillsammans med moderator Sophie Nachemson-Ekwall. Båda sitter med i Skandias fullmäktige och uppmanade medlemmarna att använda sin röst i valet som ägare.
Därefter var flera talare inbjudna för att diskutera framtiden för våra pensioner. Först ut på scenen var Lasse Ericsson, ny försäljningschef på Skandia, därefter Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning. Hans G Svensson gav sin analys om varför systemet är ansträngt idag, de pågående förändringarna och den nya pensionsgruppens utmaningar. Hans G Svensson var tidigare statssekreterare i regeringen som beslutade om vårt nuvarande pensionssystem och är ledamot i ProSkandia.
Lasse Ericsson talade om vilket värde rådgivning ger bland annat med utifrån IDD, den nya lagen om försäkringsförmedling. IDD ska öka tryggheten för försäkringstagande medborgare. IDD ställer krav på ökad information och skärpta krav på kunskap och kompetens i rådgivningen som ska utgå ifrån varje kunds situation.
– Skandia är väl positionerad att agera som seriös försäkringsrådgivare med de nya reglerna. Hela rådgivningsstrategin går ut på att ingen kund ska någonsin kunna komma efter ett halvår, om olyckan är framme, och säga ”jag visste inte” eller ”jag förstod inte”.
Lasse Ericsson betonar att försäkringstagarna ska känna sig trygga i att det ska gå att lita på vår rådgivning. Han önskar sig en återinförd avdragsrätt så att privat pensionssparande kan komma igång även i Sverige.
Hans G Svensson talade om att ett skäl till att pensionsystemet är ansträngt är att vi lever längre. Han lyfte framförallt upp problematiken med att det nya pensionssystemet är för svagt fonderat, vilket betyder att folk inte kommer få 60 procent av lönen, som det tidigare antagits, utan snarare 42-45 procent. Det rör sig om ett gigantiskt svek.
– Höjningen av pensionsålderna handlar om att folk inte ska få sämre pensioner. Det handlar inte om att folk ska få höjd pension. För det krävs nya besparingar.
Höjningen av garantipensionen, där bla bostadstillägg kompenserar för de med låg eller inga pensionspoäng, kommer upp på en dräglig livsnivå medför att folk som arbetat ett helt liv, men med låg inkomst, knappt har någon fördel av det alls. Skillnaden mot att ha arbetat och varit hemma kan bli mindre än en tusenlapp, något som kommer leda till att stora grupper kommer känna sig svikna, varnade Hans G Svensson.
Hur trygga är våra pensioner i en osäker finansmarknad?
Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning, visade historiska cykler över låg- och högkonjunktur, samt aktuell statistik. Dessutom förklarade han vilken påverkan FED:s räntehöjningar haft på världsekonomin. Av 13 höjningar så ledde 10 till konjunkturnedgångar. Han beskrev för hur han resonerade och gjorde sina analyser
– Som kapitalförvaltare måste vi titta på lite olika signaler. En är att 11 av 13 lågkonjunkturer har startats av att arbetslösheten nått rekordlåg nivå, löneökningarna börjat dra iväg, och centralbankerna börjat höja räntan. Det tar 1-1,5 år innan det biter.
Orrevall analyserade dagens situation: Nu har vi rekordlåg arbetslöshet i USA och många andra länder, men inflationen har ännu inte dragit iväg, så vi vet inte när konjunkturen kommer att knäckas.
– Men det gäller att vara uppmärksam, och Skandia har redan dragit ner aktieandelen. En annan signal är hur världsekonomin utvecklas. Stora delar av världen upplever en fortsatt stabil tillväxt, men Sverige har många handelspartners i Europa som går sämre. Det gör att vi inte kan titta på OECD-statistiken, som ger oss en för optimistisk syn. Kina har drivit på de senaste åren, det finns en osäkerhet framöver för ingen litar på deras statistik.
Före fördjupningsseminariet startade i stora Skandiasalen valde många medlemmar att besöka Skandias miniseminarium ”Framtida trygghet”.
Det kom oväntat många medlemmar, så att många fick ta del av de juridiska råden utanför seminariesalen i korridoren.
Juristen Ulrika Byström på ”Familjens jurist” tog upp framtidsfullmakt, testamenten och besvarade frågor från medlemmarna.
Skandias privatrådgivare Michael Huss och Susanne Grönvik informerade om aktuella nyheter inom Skandia.
ProSkandia ville med denna kväll göra medlemmarna upplysta och informerade.