Världens börser har stigit rejält sedan årsskiftet. Stockholmsbörsen är upp över 12 procent. Men även om pessimismen har minskat har inte osäkerheten i ekonomin gjort det. En pågående konjunkturavmattning och minskat stöd från världens centralbanker ökar riskerna framöver. Det visar Skandias nya rapport ”Placeringsutsikter”.
– De senaste månadernas svängiga börsutveckling kan tas som en signal om att investerare har svårt att bilda sig en uppfattning om vart vi är på väg. Nu står vi inför ett år där konjunkturen tappar fart samtidigt som de penningpolitiska stimulanserna minskas. Det är i grunden utmanande förutsättningar för aktiemarknaderna, säger Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia.
Sparare bör räkna med en fortsatt svängig börs även under 2019. Trots uppgången i år är osäkerheten fortsatt förhöjd. Risken på marknaderna har snarare ökat för framtiden.
– Ur vårt perspektiv ser vi att risken har ökat. Sparare bör därför vara beredda på att det kommer kunna svänga mycket på börserna även i år. Vi ser två grundförutsättningar för att börsåret 2019 ska sluta på plus. Dels behöver den pågående avmattningen i världsekonomin brytas och tillväxten stabiliseras. Dessutom behöver centralbankerna ha stort tålamod med räntan.
Konjunkturen tappar fart
På senare tid har det blivit allt tydligare att världsekonomin håller på att bromsa in. Konjunkturbarometrarna visade vägen under större delen av 2018 och gradvis har försämringen även börjat märkas i faktisk produktion.
– Det är helt i linje med våra prognoser i höstas. Samtidigt är det just nu ovanligt många omständigheter som gör läget mer oberäkneligt. Framför allt handlar det om handelskonflikten mellan USA och Kina. Det politiska läget är instabilt också i Europa där inte minst Brexit påverkar utsikterna. Vi ser också en oväntad bred inbromsning i Tyskland, vilket är både förbryllande och oroande, säger Johan Lundqvist, makroekonom på Skandia.
Börsfall inte uteslutet igen
Hur ska man då som sparare förhålla sig till utsikterna? Skandias nya analys anser att den förväntade avkastningen kommande år är lägre än under gångna år samtidigt som riskerna har ökat på kort sikt.
– Man behöver tänka igenom sina investeringsval grundligt och välja placeringar baserat på hur stor risk man vill ta – inte bara i år utan även kommande år. För även om vi kan justera risken i sparandet med tiden, så behöver man vara förberedd på att humöret kan skifta snabbt.
Höstens börsras påminner oss om hur fort det kan gå. Mellan oktober och december förra året föll världens börser 15–20 procent. Vi kan naturligtvis inte utesluta att något liknande inträffar i år igen, förklarar Johan Lundqvist.
Undervikt i USA – Sverige neutral framöver.
I Placeringsutsikter gör Skandia en bedömning av den långsiktiga avkastningspotentialen på världens sju aktiemarknader.
– Sverige – neutral vikt
– Europa – neutral vikt
– USA – undervikt
– Japan och Pacific – övervikt
– Asien – övervikt
– EMEA inkl. Ryssland – undervikt
– Latinamerika – neutral vikt
För ytterligare information:
Johan Lundqvist, makroekonom, 0761-39 21 35
Carl Lundborg, presskontakt, 08-787 10 14
press@skandia.se Pressrum inklusive foton finns på Skandia.se.
Om Skandia
Skandia är ett pensionsbolag som erbjuder tjänstepension med förebyggande hälsoförsäkring för att du ska kunna bygga grunden till en trygg pension och vara frisk på vägen dit. Vi förvaltar 650 miljarder åt våra 2 miljoner kunder och låter pengarna jobba på ett sätt som ger bra avkastning och samtidigt bygger ett bättre samhälle. Hos oss finns också en bank för bolån och sparande som möjliggör att hantera hela din ekonomi från pension till räkningar. Läs mer på www.skandia.se