Skandia levererade högst avkastning bland livbolag förra året, bland de som är öppna för insättning. Avkastningen landande på 2,6 procent, mycket tack vare en kombination av en bredd i placeringstillgångar och en neddragning av andelen aktier i portföljen under hösten. Bäst lyckades SEB Trygg Liv Gamla med en totalavkastning på 3 procent. Pensionsbolaget är dock sedan 1997 stängt för nya kunder.
Skandia hade under fjolåret sammanlagt 447 miljarder kronor under förvaltning. Bland de andra större livbolagen gav Folksam en avkastning på 1,5 procent, AMF 1,3 procent och KPA 0,5 procent. Alecta och SPP gick båda back, med 2 respektive 3,1 procent. Skillnaden speglar respektive livbolags exponering mot aktiemarknaden.
Skillnaden mot 2017 är stor för alla bolag. Då gav pensionsbolagens portföljer – som består av en blandning av aktier, räntor, fastigheter och alternativa tillgångsslag – en avkastning på omkring 6–7 procent. Trots försämringen fick Skandias livsparare ändå dela på en återbäring på 30 miljarder kronor. Under de senaste fem åren har Skandias livsparare därtill haft anledning att vara nöjda med en avkastning på i genomsnitt 7,2 procent per år, även det i topp bland de övriga livbolagen.
I en kommentar hänvisar Skandias vd Frans Lindelöw den goda avkastningen till Skandias bredd i tillgångarna.
”2018 blev ett mycket turbulent år på de finansiella marknaderna, särskilt under det fjärde kvartalet som innehöll stora börsnedgångar. Våra innehav i private equity, som utgör en tiondel av portföljen, steg med hela 26,4 procent under året och gav ett rejält bidrag till totalavkastningen. Även våra investeringar i infrastruktur och fastigheter utvecklades mycket väl och steg med 17,3 procent respektive 9,3 procent.”
Skandias aktieinnehav, som står för knappt en femtedel av förvaltade 447 miljarder kronor, backade däremot med närmare 7 procent under fjolåret. Samtidigt lyckades ränteportföljen på 195 miljarder kronor ge en positiv avkastning, plus knappt 1 procent.
Starten på 2019 har däremot varit bättre igen för Skandia, även om avkastningen på flera av tillgångsslagen är lägre, så har börsen återhämtat sig där januari till och med varit en stark månad.
Skandias nyförsäljning av sparförsäkring ökade under 2018 med 6 procent jämfört med helåret 2017. För det fjärde kvartalet ökade nyförsäljningen av sparförsäkring med 20 procent jämfört med motsvarande period föregående år. Solvensgraden uppgick till 170 procent jämfört med 173 procent för 2017 och den kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 105 procent jämfört med 111 procent för 2017.
Mer om Skandias siffror för 2018 finns att läsa på Skandias hemsida.
I veckan kom även resultatet för Skandiabanken. Intäkterna under det fjärde kvartalet hamnade på 231 miljoner kronor, i stort sett oförändrat jämfört med samma kvartal året innan. Däremot slutade året med en förlust på 13 mkr, mycket som ett resultat av investeringar i ny IT. Volymen bolån, som nu är banken största verksamhet, hamnade på 60 miljarder kronor, jämfört med drygt 57 miljarder under 2017.
Skandiabankens vd Johanna Cerwall, är trots den svaga utvecklingen, nöjd. I en kommentar säger hon:
”Vi kan med glädje summera ett år som präglats av hög kundnöjdhet och ökade affärsvolymer. Det förbättrade bolåneerbjudandet som lanserades under sommaren har fallit mycket väl ut. Erbjudandet, som belönar kunder med tjänstepension i Skandia, har mottagits väl av såväl befintliga som nya kunder. Det har medfört ett högt inflöde av ansökningar och en ökad tillväxt. Volymen har växt med 4 procent under det fjärde kvartalet, vilket är mer än dubbelt så mycket som marknaden i sin helhet. Genom en förenklad kreditprocess i kombination med vår förbättrade prismodell förväntar vi oss ökade volymer i vår bolånestock framåt.”
Siffror kring Skandiabankens resultat finns på Skandias hemsida.
Sophie Nachemson-Ekwall