Det pågår en global härdsmälta med nära och kära som får det svårt både av hälsoskäl och ekonomiskt. Ändå finns det en grupp som – än så länge – kan sitta någotsånär lugnt i båten: vi livförsäkrade och livsparare i Skandia. Det skriver ProSkandias ledamot Sophie Nachemson-Ekwall och tillägger att det därmed inte sagt att vi inte kommer beröras: -Men en sund kapitalförvaltning och företagskultur bäddar åtminstone för mer uthållighet än hos andra.
-Det känns bra att börja en text till våra 10 000 medlemmar med dessa ord, skrivna den 22 mars, när nya besked om nedstängningen av det svenska samhället kommit dagligen och kapitalmarknaden är på väg att upphöra att fungera. Skandia är med 2 miljoner pensions-och bankkunder en viktig aktör. Totalt förvaltas ett kapital som vid årsskiftet var värt närmare 700 miljarder kronor, varav 500 miljarder i traditionell förvaltning. Den s k solvensgraden, förhållandet mellan marknadsvärdet av ett bolags tillgångar och de garanterade utfästelserna, låg vid årsskiftet på 170 procent, vilket gör Skandia till ett av Sveriges starkaste livförsäkringsbolag.
Jag vill lyfta framförallt tre skäl till att vi som livförsäkringssparare i Skandia än så länge kan sitta hyfsat lugnt i båten, samtidigt som ProSkandia fortsätter att bevaka Skandia som vanligt:
För det första:
Det är stor dramatik på världens aktiemarknader. Stockholmsbörsen har från toppen i februari tappat mer än 30% och sedan årsskiftet är tappet 26%. Skandias strategi att investera i en mängd olika tillgångsslag gör samtidigt att den omedelbara börsexponeringen är ganska begränsad.
Enligt Skandias chef för kapitalförvaltningen Lars-Göran Orrevall så har Skandias portföljtapp hittills i år begränsats till ca 5 procent. Som jämförelse kan nämnas att katastrofåret 2008 sjönk Skandias värden med 13%, samtidigt som Stockholmsbörsen backade med 42%. Skandias tillgångar består till 20% av noterade aktier. För tolv år sedan var andelen 32%. Onoterade tillgångar, som råvarufonder, infrastruktur och riskkapitalbolag kommer successivt att påverkas av det försämrade ekonomiska klimatet, och Skandia har exempelvis en stor portfölj med företagsobligationer som inte fanns 2008.
Det viktiga är samtidigt att ha en uthållighet som är bättre än övriga försäkringsbolag, och då tänker jag inte bara på de svenska utan även utländska institutioner. Finansmarknaden är ju global (precis som corona-marknaden). Att ha mer uthållighet än andra gäller även i en lågräntemiljö med tydliga realekonomiska effekter, småföretagarkonkurser och massiva krav på finanspolitiska åtgärder som gör att nuvarande kris kan komma att skilja sig väsentligt från krisen 2008.
För det andra:
Det viktiga är Skandias förmåga att uppfylla sina åtaganden till kunderna och därtill säkerställa att alla behandlas rättvist. En gemensam buffert bestämmer nivån på återbäringsräntan men också uthålligheten vid finansiell turbulens där tillgångarna faller i värde. Måttet på den uthålligheten är Skandias kollektiva konsolideringsgrad, KKG, som visar relationen mellan de fördelningsbara tillgångarna och värdet av kundernas samlade försäkringskapital. Är KKGn 100 procent motsvarar värdet på tillgångarna exakt kundernas försäkringskapital.
Vid utgången av september förra året låg KKGn på 111, vilket ledde till att alla kunder som valt traditionell försäkring för sitt långsiktiga sparande fick en extra återbäring på 7 miljarder kronor motsvarande en genomsnittlig återbäringsränta på 22 procent för oktober. Vid årsskiftet låg KKGn på 110. Enligt lagen får inte KKGn vara för hög eller för låg: På samma sätt som en hög KKG kan leda till en extra fördelning av överskott så kan det omvända hända vid en låg konsolidering. Det betyder att det kan bli frågan om reallokering eller återtag, men det undslapp Skandia 2008, trots en period farligt nära gränsen 90. Finansinspektionen följer särskilt noga utvecklingen i försäkringsbolagen i oroliga tider.
Utöver det är det viktigt att olika generationer av sparare behandlas lika, och historiskt har det varit lite si och så med det bland livbolagen. De senaste åren har ProSkandia inte haft skäl att ifrågasätta Skandias intentioner att agera rättvist. Det är just nu därför extra viktigt att Skandia snabbt kan uppdatera värdet på försäkringarna så att andra försäkringstagare som vill utnyttja den nya flytträtten inte kommer in ”till rabatt”, där vi som redan har en försäkring betalar. Läs gärna Harry Wides artikel på temat.
För det tredje:
I kristider – och när det vänder – är det viktigt att Skandia både står starkt, men också har gott rykte bland både kunder och anställda, så att bolaget kan dra fördelar av olika affärsmöjligheter. Mycket har gått Skandias väg här sedan it-kraschen 2001 och finanskrisen 2008. Under fjärde kvartalet fick Skandia högsta betyg, grönt betyg, i Söderberg & Partners årliga hållbarhetsanalys av pensionsbolagen och för andra året i rad kom Skandia etta i kategorin tjänstepension hos Svenskt Kvalitetsindex (SKI). Skandia har också ökat sitt engagemang i samhällsdebatten kring pensionssparande, något som ProSkandia efterfrågat under flera år.
Framförallt är Skandia lyhörd och snabbfotad. Skandiabanken var bland de första att erbjuda bolånekunder som råkar få ekonomiska problem på grund av uppsägning, varsel eller sjukdom amorteringsfrihet i upp till 6 månader. Det är ansvarsfullt. Nu kan vi hoppas på att Skandias hälsoförsäkring utvecklas med nya erbjudande och att Skandia kanske även tar chansen att trycka på för att tillfälligt anställda och gigare (som har korta uppdrag) ska få hållbara pensionslösningar och sjukförsäkring. Nu är alltså hög tid att stödja privata lösningar skattemässigt.
Skandia har också, i likhet med många andra tjänsteföretag, snabbt dragit ner på fysiska möten men också gjort upp en lista på personer som har samhällskritiska funktioner, om nu det blir en total nedstängning av exempelvis skolor och barnomsorg.
Till detta lägger vi att Skandia fortsätter att stärka sin bolagsstyrning. Som ny ledamot i styrelsen har föreslagits Klarnas finanschef Hanna Jacobsson, som bland annat arbetat som aktuarie på Skandia. Just gedigen försäkringskompetens är något ProSkandia under lång tid önskat i styrelsen. Dessutom har vår ordförande Hans G Svensson valts in i valberedningen till Skandias fullmäktige. 29 000 kunder röstade i fullmäktige – nytt rekord.
Nu finns det förstås anledning att alltid vara orolig och ingen kris är lik den andra. Blir det recession och t o m depression kommer vi alla att ha problem. Men även då börjar hjulen till slut snurra igen, och då kan det vara bra att lyssna till följande citat från Lars-Göran Orrevall:
”Världen befinner sig i en helt ny situation. Traditionell livförvaltning har funnits i långt över hundra år och överlevt både världskrig, depressioner och finanskriser. Även den här krisen kommer att övervinnas och Skandia Liv är finansiellt mycket stark.”
Här hittar du ett axplock av sådant som Skandia producerat på sin hemsida:
- Så påverkar krisen ditt sparande i Skandia av coronakrisen. Intervju med Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning Läs artikel här
- Säkerställ din pension i oroliga tider. Artikel med vår pensionsekonom Mattias Munter Läs artikel här
- Så påverkar krisen din pension som är mellan 55-65 år. Artikel med vår pensionsekonom Mattias Munter Läs artikel här
Sist, har du själv några tankar kring hur corona-krisen påverkar Skandia, maila oss gärna – eller än bättre – skriv en debatt-text. Du kan sända den till snachekw@gmail.com
Angående ProSkandias föreningsstämma, som är den 28 april, så försöker vi nu hitta nya former för den. Flera föreningar väljer att skjuta upp stämman, för att säkerställa att medlemmarna kan delta, andra planerar för enklare webbsända stämmor. Information kommer inom kort. Skandia har bolagsstämma den 6 maj och kommer att återkomma med information hur den hanteras.
Sophie Nachemson-Ekwall, vice ordförande ProSkandia
PS ProSkandias årsstämma är uppskjuten, läs mer här!