I ett pilotprojekt ger Region Stockholm ut en hälsoobligation som ska förebygga diabetes typ 2. För projektet står Skandia som enskild finansiär. Denna finansiella obligationsmodell är den första kända i sitt slag, även internationellt. Personer i Stockholmsområdet i riskzon för diabetes typ 2 ska erbjudas insatser för att förebygga sjukdomen med hjälp av Hälsointegratorn, ett nyutvecklat digitalt verktyg.
Sjukvården står globalt och i Sverige inför stora utmaningar. Idag går stora delar av den offentliga vårdens resurser till att vårda de som redan är sjuka. Enligt Skandias årliga rapport Samhällsförlusten för sjukskrivningar skulle Sverige kunna spara över 20 miljarder kronor per år genom att arbeta mer med förebyggande insatser för att se till att minska inflödet av sjuka. Men i dagsläget läggs inom vården en alltför liten del på förebyggande insatser. Hälsoobligationen, som Skandia finansierar, är ett pilotprojekt som har potential att växlas upp i större skala och därmed stärka det viktiga förebyggande arbetet mot diabetes.
– Skandia har länge arbetat med förebyggande hälsoarbete. Vi har tillsammans med våra kundföretag mer än halverat sjuktalen bland de anställa på 13 år. Nu utvecklar vi vårt hälsoarbete ytterligare genom att koppla ihop avkastning och förebyggande hälsa genom en helt ny och innovativ hälsoobligation på diabetesområdet, säger Lars-Göran Orrevall, chef för Skandias kapitalförvaltning.
Vården för diabetes typ 2 kostar Region Stockholm cirka 2,5 miljarder kronor årligen. Med den nya hälsoobligationen skapas möjligheter att tillföra resurser i förebyggande syfte så att medborgare aktiveras i sitt eget hälsofrämjande istället för att hamna i vårdens omhändertagande. Med hjälp av Hälsointegratorn, ett nyutvecklat digitalt verktyg, kommer skräddarsydda insatser att erbjudas personer i Stockholmsområdet som är i riskzonen för diabetes typ 2.
Skandia finansierar ensamt hälsoobligationen med 30 miljoner kronor. Genom att koppla ihop återbetalning och ränta till hur väl vårdinsatsen faller ut, det vill säga hur väl det preventiva arbetet bidrar till kostnadsbesparingar inom diabetesvården, skapas en riskdelning. I Region Stockholms projekt fungerar Skandia som enskild finansiär medan SEB har tagit fram den finansiella modellen.
– Att få möjlighet att skapa avkastning på våra sparares pengar samtidigt som vi kan bidra till att färre personer utvecklar diabetes känns mycket angeläget, säger Lars-Göran Orrevall.