Omfattande stimulanser och högt ställda förväntningar har fått världens börser att stiga snabbt och högt. Frågan är om realekonomin kan leva upp till förväntningarna, skriver Skandia som den 29 september 2020 presenterade sina nya placeringsutsikter.
Efter vårens dramatiska tvärnit är den långa resan tillbaka igång. Hittills har det gått över förväntan och vissa börsindex har stigit till nya rekordnivåer. Redan nu syns dock vissa tecken på att tillväxten tappar fart samtidigt som smittspridningen ökar på nytt.
”Hittills har återhämtningen i ekonomin varit starkare än väntat, men det bygger i huvudsak på hävda restriktioner och mycket expansiv finanspolitik. Den stora prövningen för ekonomin kommer att ske under hösten. Än är det för tidigt att pusta ut”, säger Johan Lundqvist, ekonom på Skandia.
Skyhöga förväntningar
I Placeringsutsikter konstaterar Skandia att förväntningarna är höga. Kanske till och med skyhöga. Traditionella värderingsmått är uppe på de högsta nivåerna sedan IT-bubblan vid millennieskiftet.
”Den stora påverkan på bolagsvinsterna i år och den kompakta osäkerheten gör att man får tolka värderingsmåtten med viss skepsis. Med stark ekonomisk tillväxt nästa år är det rimligt att anta att bolagsvinsterna ökar kraftfullt. Det brukar vi se när ekonomin kommer på fötter efter en recession. Men det gäller att prognoserna håller hela vägen fram.”
Rätt risk viktigast
Valet av aktiemarknad kan ha stor betydelse för den långsiktiga potentialen i sparportföljen, men valet av hur stor risk man ska ha i portföljen är än viktigare. Traditionellt har räntefonder varit det naturliga valet för den som vill ha lägre risk. Men med den ytterst låga potential som de erbjuder fyller inte räntefonderna samma funktion som tidigare.
”För den som planerar behålla sina investeringar under lång tid och som inte besväras av stora svängningar under tiden är detta inget problem. Då är en portfölj bestående av mestadels, eller bara, aktier det givna valet. Men för den som antingen har en medellång placeringshorisont eller som eftersträvar en jämn utveckling i sin portfölj är det läge att se över sina val och överväga andra alternativ till räntefonder som till exempel företagsobligationer med låg risk”, säger Johan Lundqvist.