(Skrivet av Carl-Henrik Knutsson, styrelseledamot Proskandia)
Den webbsändning som genomfördes på septembers sista dag och skulle handla om hur coronakrisen slår mot pensionerna, kom verkligen vid rätt tidpunkt och fick därför ett breddat innehåll. Debatten om det pensionstillägg som regeringen nyligen föreslagit har nämligen blossat upp i media, bland annat mellan socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.
Webbsändningen, där bl.a. Ardalan Shekarabi deltog, hade arrangerats av Skandia och tidningen Fokus gemensamt. På bordet fanns den rapport som Skandia nyligen presenterat kring temat om hur coronakrisen slår mot pensionerna. Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, inledde med att ge en sammanfattning av rapporten.
– Den visar hur coronakrisen kan påverka de framtida pensionerna för 70-, 80- och 90-talister. För samtliga yrkesgrupper och generationer som har undersökts visar rapporten att coronakrisen påverkar de framtida pensionsinkomsterna negativt, oavsett hur länge krisen kommer att pågå.
Förslag om allemanspension
Det är de löntagare som befinner sig inom mittenskiktet av lönepyramiden som främst riskerar att komma dåligt ut ur dagens pensionssystem, åtminstone när man titta på pensionsnivån i förhållande till den lön man haft. För att kompensera för detta har Skandia som delrecept vid sidan om ett förlängt yrkesliv, att genom ett ökat eget pensionssparande bidra till att den framtida pensionen blir lika hög som om krisen aldrig hade inträffat.
– Vårt medskick till politikerna är vårt förslag till allemanspension, en ny bred sparform som ska ge större motståndskraft mot effekterna av både samhälls- och individuella kriser, underströk Mattias Munter.
Han hade en sedan en diskussion med Håkan Svärdman, samhällspolitisk chef på Forena, som gav sitt stöd till tanken på ett nytt privat pensionssparande.
– Eftersom större delen av risken idag ligger på mig som individ, är det också rimligt att jag får möjlighet att kunna buffra upp för kristider. Sedan har staten samtidigt ett ansvar för att kunna skapa krisdämpande effekter i det allmänna systemet.
Inte särskilt rationella
Håkan Svärdman konstaterade att vi som människor inte är särskilt rationella när det gäller den här typen av frågor. Därför är det så viktigt att pensionssystemet måste vara finansiellt stabilt och inte skapa stora förluster för pensionärerna.
Svärdman och Munter gick sedan över till att diskutera det föreslagna pensionstillägget. Mattias ansåg att det måste finnas en koppling mellan avgift och utfall.
– Det ska i utfallet synas bättre hur mycket man har jobbat under sitt yrkesliv. Problemet är att det föreslagna pensionstillägget faktiskt motarbetar detta, påpekade han.
Håkan Svärdman tog upp risken för att pensionstillägget blir permanent och såg de politiska svårigheterna i att ta bort det.
Lägre sårbarhet för pensionärerna
Sedan intogs scenen av socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och centerpartiets talesperson i pensionsfrågor, Solveig Zander, som under många år suttit i den parlamentariska Pensionsgruppen.
Ministern konstaterade att politikerna behöver ta tag i frågan om pensionssystemets underfinansiering. Det gäller att skapa en lägre sårbarhet för pensionärerna.
– Jag är öppen för en diskussion om vilka inkomster som är pensionsgrundande och hur vi kan skydda pensionärerna mot de effekter på framtida pensioner, som kan komma ut av t.ex. sjukdom och arbetslöshet.
Han lyfte fram att huvudsyftet med pensionssystemet är att leverera trygghet under människors ålderdom.
– Men vi får inte ut så mycket i pensioner, som vi skulle önska. Vi som företräder de politiska partierna har ansvar för detta. Pensionärerna måste få ut de pensioner som de är berättigade till. Så låt oss gemensamt ta tag i underfinansieringen, som bl.a. illustreras av att kvinnliga pensionärer idag inte får ut mer än genomsnittligen 11 600 kr per månad.
Pensionsgruppen står bakom förslaget om tilläggspension
Solveig Zander tog upp problemet med att många yngre löntagare inte är medvetna om sin egen pension. Hon betonade att pensionssystemet är tryggt och stabilt, men man måste veta hur det fungerar.
När det gäller det föreslagna pensionstillägget, konstaterade Solveig Zander att alla partier i Pensionsgruppen står bakom det, men att förutsättningen är att de grundläggande problemet med underfinansiering av pensionssystemet samtidigt blir löst.
– Där finns det finns två möjliga vägar att gå. Det ena är att höja avgiften från 17,21 procent till 18,5 procent. Den andra vägen är att göra en översyn av grundpensionen. Sedan måste vi se till att de går snabbare för de unga att ta sig igenom utbildningssystemet till ett första jobb och dessutom behöver vi någon form av incitament för ett privat pensionssparande.
Solveig Zander betonade att pensionstillägget inte får stoppa översynen av pensionssystemet. Hon kommer därför se till att pensionstillägget blir så kortvarigt som möjligt, eftersom hon menar att man måste lösa frågorna inom systemet.
– Det finns alltid ett hot mot Pensionsgruppen och det är att vi hela tiden måste bli överens om det som vi föreslår. Risken är att vi ändå gör för lite, när det behövs mer omfattande åtgärder.
Risk för att tilltron minskar
Ardalan Shekarabi försvarar pensionstillägget med att man här och nu måste lösa problemet för de bland landets ca 2 miljoner pensionärer som har alltför låg pension. Han menar att annars är risken stor för att tilltron till hela pensionssystemet minskar.
Han tycker också att det behövs en diskussion kring lösningar för ett privat pensionssparande och han välkomnar att Skandia och andra aktörer driver debatten.
Och socialförsäkringsministern ser även fram emot att det blir mer av politiska diskussioner.
– För mig är det viktigt att också expertmyndigheterna har rätt att i remissvar föra fram sina åsikter. Sedan är det politikerna som fattar besluten. Det är det vackra med demokratin, sa Ardalan Shekarabi till sist.
(Författare: Carl-Henrik Knutsson, styrelseledamot Proskandia)
Veta mera?
Så slår coronakrisen på pensionerna (rapport)
Diskussion på News55 (Jan Scherman och Mattias Munter)
Webinariet, på SvT Forum (2/10 kl 15)
Foto Ardalan Shekarabi: Kristian Pohl