På det sättet inledde Hans-Erik Andersson sitt anförande vid ProSkandias (av Corona-skäl senarelagd) föreningsstämma. Drygt 80 medlemmar hade kopplat upp sig till det digitala mötet, varav en person tog del av stämman ända från Italien!
Hans-Erik berättade att Skandia var tidigt ute med olika åtgärder för att bromsa smittan. Bland annat fick de medarbetare som varit på sportlovsledighet i Italien redan under sportlovet besked om att inte gå till jobbet när de kom hem, utan arbeta hemifrån under 14 dagar. En krisgrupp under ledning av VD tillsattes omedelbart och har nu även till uppgift att göra utvärdering av de insatser som gjorts för att lära för framtiden. Trots att många medarbetare arbetar på distans är stämningen bland personalen god, vilket åskådliggörs av höga siffror i medarbetarundersökningarna.
Fokus på tre områden
Skandias styrelse har under senare tid haft fokus på tre områden; effektivitet, distribution och hållbarhet.
För att förstärka fokus på hållbarhetsområdet har Skandia flyttat sin organisation för de här frågorna till kapitalförvaltningen. Här utövar företaget sitt inflytande genom att i första hand försöka få till stånd förändringar i de bolag som inte ligger i topp när det gäller hållbarhet. Lyckas man inte, kan det handla om att lämna vissa investeringar. Skandia letar aktivt efter långsiktiga hållbara investeringar då vi tror att dess kommer att generera god avkastning över tid.
Hans- Erik berättade också att Skandia nyligen beslutat att investera drygt 400 miljoner kr i statens första gröna obligation, där kapitalet är riktat mot poster i statens budget för bl. a. klimatinvesteringar, skydd av värdefull natur och järnvägsunderhåll.
– Vi har även lanserat en unik hälsoobligation tillsammans med Region Stockholm och SEB, som ska främja förebyggande åtgärder i regionen avseende behandling av diabetes (typ2). Återbetalning och ränta kopplas till uppnådda kostnadsbesparingar inom diabetesvården och på så sätt skapas en riskdelning mellan Skandia och regionen.
Hållbarhetsfrågorna kommer också att beröras vid ProSkandias höstmöte den 7 oktober, då bl.a. Skandias hållbarhetschef, Helena Hagberg, kommer att medverka.
Borde finnas privat pensionssparande
Hans-Erik har gjort jämförelser med andra styrelser och tycker att Skandia är den bästa styrelse han kunde sitta i. Valberedningen för styrelseval har startat sitt arbete med intervjuer av samtliga bolagsstämmovalda ledamöter. Detta kompletteras sedan med resultatet från styrelsens egenutvärdering för att se vilka kompetenser som eventuellt behöver förstärkas.
– Blickar jag framåt är det en fråga som jag gärna vill lyfta fram och det är att vi i Sverige borde återfå någon form av incitament för privat pensionssparande. Vi kommer att fortsätta att propagera för detta, avslutade Hans-Erik.
Trots det digitala mötets karaktär, märktes det tydligt att Hans-Eriks anförande var mycket uppskattat. En av deltagarna skrev t.ex. på chatten att det gav ett ”seriöst intryck. Mycket bra dragning. Känns bra att ha affärerna hos Skandia”.
Vid föreningsstämman omvaldes bl.a. styrelsen i sin helhet, med Hans G Svensson som ordförande. Även medlemsavgiften för 2021 blev oförändrad, 100 kronor.