Många säger sig må bra när Skandia frågar i en stor opinionsundersökning, men skrapar man på ytan finns det många bekymmer. Det finns stora behov av förebyggande arbete för att dagens oro inte ska bli morgondagens hälsoproblem. Inte minst reser den psykiska ohälsan en varningsflagg.
Hälsan är en stor källa till oro. 45 procent av svenskarna säger att kroppen eller själen får dem att känna oro. Den egna ekonomin eller risken för att bli utsatt för våld och brott är väsentligt mindre oroväckande.
Många av de svarande uppger att de känner sig tämligen ensamma med sin oro, och var tredje arbetstagare tycker inte att de får tillräckligt stöd av sin arbetsgivare när det gäller deras mentala välmående.
–Det finns en underliggande hälsobomb i svaren och för många mår för dåligt. Sedan vår senaste mätning, för tre år sedan, uppger 20 procent fler att den psykiska hälsan är deras största hälsoutmaning. Numera är det lika många som säger sig ha psykiska som fysiska hälsoutmaningar, säger Kristina Hagström, Skandias hälsostrateg.
Pandemin har inneburit ytterligare bekymmer för arbetsgivarna att ta sitt arbetsgivaransvar och nästan en femtedel av de som arbetar hemifrån tycker inte att arbetsgivaren ger tillräckligt stöd under hemarbetet.
–Tjänstepensionen är den överlägset viktigaste personalförmånen, men 22 procent av arbetstagarna säger att sjuk- och hälsoförsäkringar är viktigare. Det är en tydlig signal om att tilltron till den offentliga vården är svag och att många efterlyser mer tillgänglighet, säger Kristina Hagström.
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Skandia mellan den 15 – 21 oktober 2020. Antal intervjuer var 1016 och deltagarfrekvensen var 62 procent.
För att ta del av hela undersökningen vänd er till Skandias presstjänst på press@skandia.se