Som så många andra möten detta år, fick även ProSkandias traditionella höstmöte en annorlunda gestalt i form av ett webbinar, skriver Carl-Henrik Knutsson, ledamot av ProSkandias styrelse.
Ändå var det ca 100 personer som loggade in på det digitala mötet. Kanske ett bevis för att datormognaden hos många av våra medlemmar är hög?
Hans G Svensson, ProSkandias styrelseordförande, inledde med att presentera den, vid årsmötet nyligen, omvalda styrelsen. Han kunde konstatera att hela styrelsen deltog vid höstmötet. Tyvärr har antalet medlemmar minskat till strax över 9000, vilket gör medlemsrekrytering till en viktig fråga för styrelsen. Ett starkt ProSkandia behövs, inte minst apropå den aktuella pensionsdebatten och då specifikt pensionstillägget, en fråga som Hans inte ansåg ha skötts väl av regeringen.
Deltagarna fick sedan lyssna till Skandias koncernchef Frans Lindelöv, när han berättade om de åtgärder som Skandia vidtagit under corona-epedemin.
– Redan på ett tidigt stadium, i slutet av februari och innan Folkhälsomyndigheten (FHM) kom med sina restriktioner, genomförde vi egna. Därefter har vi följt FHM:s restriktioner .
Entusiastiska medarbetare
Som ett exempel på snabba åtgärder, nämnde Frans att Skandia lyckades få ut 2000 s.k. VPN-linor till medarbetarna, så att alla skulle kunna arbeta hemifrån. Under hösten har man skapat möjlighet till att fler – på ett säkert och tryggt sätt – ska kunna nyttja Skandias fysiska kontor för sitt arbete, speciellt på L86.
Den åtgärden, tillsammans med flera andra, har gjort att medarbetarna känner att företaget tagit väl hand om dem under pandemin.
– Det är otroligt viktigt i sådana här situationer att vi har engagerade medarbetare.
Över förväntan
Skandia har genomfört stora informationsinsatser gentemot kunderna. Också portföljen har hållit ut mycket väl. Och även om det skett en viss nedgång av premieinbetalningarna – framförallt engångs – har dessa kommit in bättre än väntat.
–Jag är stolt över hur vi gemensamt har arbetat t under pandemin.
Därefter gick Frans Lindelöw över till att blicka framåt. Han noterade att kapitalmarknaden idag säger att de låga räntenivåerna kommer att bestå tio, kanske tjugo år framöver, vilket naturligtvis påverkar Skandias investeringar.
– Vi är också ute på barrikaderna när det gäller framtidens pensioner. Vårt budskap är tydligt och vi kan se att ministrarna gärna lyssnar på oss. Och vi kommer fortsätta att driva vår linje med bl.a. förslag om allemanspensionDet är ju lite märkligt att det är fullt avdrag på SMS-lån, men ingenting på privat pensionssparande.
Goda relationer med förmedlarna
Kvällens moderator, Sophie Nachemson-Ekwall (vice ordförande i ProSkandia), ställde frågan till Frans om man ska vara orolig för att säljmiljön på försäkringsmarknaden blir allt aggressivare. Det var något som Frans avfärdade.
– Vi har goda relationer med de externa förmedlarna och ett gott samarbetsklimat.
Halverade sjukskrivningar
Frans fick också en fråga om Skandias hälsoförsäkringar. Han konstaterade att dessa har fungerat väl och gett ett bra resultat: Under de senaste tolv åren har sjukskrivningarna hos Skandias kunder kunnat halveras – bl.a. via förebyggande insatser och rehab. Skandia äger t.ex. 20 procent av Sophiahemmet Rehab.
Frans betonade att sjukvårdsförsäkringen inte är något för enbart höginkomsttagare. I själva verket har de 200 000 personer som har en privat sjukvårdsförsäkring en snittlön på 44 000 kr i månaden.
När det gäller Skandias portfölj i kontorsfastigheter är Frans mycket nöjd. Även om den senaste tidens arbete hemifrån har varit påtaglig, tror han inte på att alla kommer att jobba hemifrån. Det fysiska mötet behövs och skapar behov av kontor.
Ett föredöme ifråga om hållbarhet
Frans Lindelöw banade sedan väg för nästa talare, genom att betona att pris, avkastning och hållbarhet är de tre områden som framåt kommer att stå i centrum för utvärderingen av Skandias sparerbjudande.
– De bolag som inte tar hänsyn till hållbarhet i sin strategi, kommer snart att vara ute, konstaterade han till sist och lämnade över ordet till Helena Hagberg, hållbarhetschef på Skandia:
– Skandia ska vara ett föredöme i vår bransch och hålla en hög standard när vi jämför oss med andra försäkringsbolag. Vi ska fungera som en katalysator för positiv förändring. Och vi har en bra historia, med t.ex. Idéer för livet som nyss fyllt trettio år. 2016 kom vi också med i tidningen Fortunes Change the World list, bl.a. för vårt framgångsrika arbete med att minska ohälsa.
Ingen kortsiktig trend
Det sker en snabb utveckling i omvärlden. En undersökning visade att 80 procent av kunderna vill spara sin tjänstepension hållbart. Samtidigt var det bara en tredjedel av svenska fondsparare som uppger att de fondsparar hållbart. Så frågan är hur vad som behövs för att de som vill pensionsspara hållbart också gör det?
Hållbarhet är ingen kortsiktig trend som går lite upp och ner. Redan nästa år kommer en ny EU-lagstiftning kring hållbarhet och investeringar. Där tar EU fram en taxonomi och där kommer bl.a. själva begreppet tydligare att definieras, vilket klart tyder på att det här är långsiktiga frågeställningar.
– För Skandias del handlar det om investera det kapital som vi fått förtroende för på ett bra och hållbart sätt, sa Helena.
För Liv-portföljen innebär det att man kan investera på ett lite annorlunda sätt än vad man kan i fonder. Helena pekar på den hälsoobligation tillsammans med Region Stockholm, som ska främja förebyggande åtgärder i regionen avseende behandling av diabetes (typ2). Återbetalning och ränta kopplas till uppnådda resultat vilket bidrar till kostnadsbesparingar inom diabetesvården och på så sätt skapas en riskdelning mellan Skandia och regionen.
Transparens viktig
Klimatfokus för Liv-portföljen avspeglar sig bl. a. i att Skandia investerat 425 miljoner i statens första gröna obligation och i att man har sjösatt en klimatfärdplan som ska minska Skandia Livs innehav i fossila bränslen med 75 procent fram till 2025.
När det kommer till Skandia Link skapas fler hållbara och fossilfria fonder, där alla egna fonder ska ha hållbarhetsfokus år 2025 och målet är att detsamma ska gälla en tredjedel av Skandia Links fonder.
– Det är viktigt att transparensen från Skandias sida är hög. Det gäller både ifråga om hur vi ser på hållbarhet och vilka resultat som uppnås, betonade Helena Hagberg.
I den efterföljande frågestunden frågade Sophie Nachemson-Ekwall om det inte finns en risk att välja bort alla bolag som har en verksamhet vi inte gillar. Där sa Helena Hagberg att Skandia inte väljer bort kategoriskt. Ta spelbolagen som exempel:
– Vi kan investera i bolag som tar sitt ansvar, genom att t.ex. aktivt arbeta mot sådana saker som penningtvätt och spelmissbruk, sa hon till sist.
Carl-Henrik Knutsson, ledamot av ProSkandias styrelse
Övrigt material
- Se miniseminarium om ”Trygghetsplanering” med fokus på förmånstagare med Skandias privatrådgivare Michael Huss.
- Se Helena Hagbergs presentation här. (pdf)