Skandia höll nyligen ett digitalt seminarium kring pensioner, samma dag som företaget hade publicerat sin rapport om riktåldrar. Seminariet hölls i samarbete med tidskriften Fokus, vars chefredaktör Jon Åsberg var moderator. Deltagare var flera namnkunniga personer med erfarenhet av pensionsfrågan, bl.a. socialförsäkringsminister (s) Ardalan Shekarabi, skriver Carl-Henrik Knutsson, ledamot av ProSkandias styrelse.
Effekter för 70-, 80- och 90-talister
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, inledde med att kort presentera rapporten om riktåldrar, som har tagits fram av den parlamentariska pensionsgruppen. För att bättre matcha pensionerna med den ökande medellivslängden står nu det svenska pensionssystemet inför en förändring med införandet av riktåldrar för den allmänna pensionen. Riktåldrarna syftar till en stegvis höjning av pensionsåldern i landet.
Rapporten visar effekten som införandet av riktåldrar kan få på de framtida pensionerna för 70-, 80- och 90-talister i olika yrken samt hur deras respektive pensioner påverkas av en tidigare eller senare pension.
– Ju yngre jag är, desto högre pensionsålder behöver jag nu anpassa min planering och mitt sparande till. Att jobba till riktåldern har naturligtvis en tydligt positiv effekt på pensionerna, men avgörande blir hur människors beteende, hälsa och vilja att jobba längre också förändras, sa Mattias Munter.
Mattias pekar på att det behövs ett ökat fokus på när inträdet på arbetsmarknaden sker, vilket i Sverige har förskjutits allt längre fram för akademikerna. Det gör att arbetslivet blir kortare – vilket medför risk för lägre pension – eller att många tvingas arbeta längre för att få den pension man vill ha.
Ett annat verktyg för att förbättra sin pension, är den allemanspension som Skandia föreslår.
Olika syn på vilka olika åtgärder som behövs
Nästa talare var socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (s), som har noterat att det under senare tid blivit mer och mer kritik mot det nuvarande pensionssystemet.
– Vi måste hitta en väg för att höja pensionerna för låg- och medelinkomsttagare. Avsättningarna är för låga och regeringen vill öka pensionsavgiften.
När det gäller riktåldrarna menade han att det idag finns en stor risk för att människor för att arbetsmiljön inte är tillräckligt bra.
– Politiken måste bland annat vidra åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, så att människor orka arbeta längre
Maria Malmer Stenergard (m), ordförande i Socialförsäkringsutskottet, tyckte det var bra att den parlamentariska pensionsgruppen tagit fram riktåldrarna. Hon menade att Skandias rapport visar på att systemet fungerar för den som gjort rätt.
– Men den viktigaste frågan för ett väl fungerande pensionssystem, är att kvinnor måste bli mer jämställda. Det är också nödvändigt att det blir mer attraktivt för äldre att stanna kvar på arbetsmarknaden.
Tveksamhet kring privat pensionssparande
I den efterföljande diskussionen mellan Ardalan Shekarabi och Maria Malmer Stenergard, pekade socialförsäkringsministern på att höginkomsttagarna kompenseras av höga avsättningar till tjänstepensionerna, vilket inte gäller för låg- och medelinkomsttagare. Genom en höjning av avgiften till det allmänna pensionssystemet, förbättras kopplingen mellan inkomst och pension.
Maria Malmer Stenergard, å sin sida, sa att avgiften redan är hög jämfört med OECD. Hon vill därför fokusera på att det ska bli mer lönsamt för individen att jobba mer och längre. Nyckeln till detta är lägre skatt.
Båda två var lite avvaktande till att dra igång en diskussion kring privat pensionssparande. Shekarabi vill i första hand lösa andra frågor, framförallt kring den allmänna pensionen. Malmer Stenergard sa sig vara öppen för en lösning, men konstaterade samtidigt att frågan inte är enkel.
Kritik mot pensionstillägget
En fråga som både Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv, och Dan Wallberg, pensionsexpert på PTK, var överens om, är att det omstridda pensionstillägget inte är bra.
– Vi har ett av världens bästa pensionssystem och det är tråkigt att man har saboterat det med pensionstillägget, sa Bettina Kashefi. Man tappar kopplingen mellan inkomst och pension.
Dan Wallberg lade till:
– Pensionssystemet fungerar bra generellt sett, men det måste anpassas. Det är dock synd att införa pensionstillägget, eftersom det strider mot principen att pensionssystemet ska hållas borta från budgeten.
Även Daniel Barr, generaldirektör för Pensionsmyndigheten, tillhör dem som är kritiska mot pensionstillägget.
– Om man vill höja pensionerna, hade det varit bättre att göra det inom systemet, konstaterade han.
Och Frans Lindelöw, VD för Skandia, hade samma uppfattning.
– Det hade varit en styrka om pensionssystemet hållits utanför politiken, ansåg han.
Både Daniel Barr och Frans Lindelöw var överens om vikten av Skandias rapport kring riktåldrarna. Daniel Barr ansåg att det är en bra och pedagogisk rapport.
– Dilemmat är att majoriteten vill gå i pension vid 65 års ålder, men är inte beredda att dra konsekvenserna av det, sa Frans Lindelöw till sist.
Hela seminariet finns att ta del av på https://www.skandia.se/om-oss/nyheter/skandia-live/