-2021 har börjat starkt på de finansiella marknaderna, säger Skandias koncernchef och vd Frans Lindelöw i en kommentar till årets första kvartalsresultat. Under årets första kvartal har aktieplaceringar, både noterade och onoterade, samt råvaruplaceringar stigit tvåsiffrigt.
Även krediter och infrastruktur har utvecklats bra under första kvartalet. Vår traditionella livportfölj har stigit med 6,0 procent. Den positiva utvecklingen är främst en följd av den pågående vaccineringen i världen, men även stora finanspolitiska stimulanser från exempelvis USA har påverkat många tillgångsslag positivt. Den ökade optimismen har också inneburit stigande obligationsräntor, vilket gett negativ avkastning på många ränteplaceringar.
Den goda avkastningen har medfört att vi kunnat höja den traditionella livportföljens återbäringsränta. Vid kvartalets inledning var återbäringsräntan 4 procent och som en effekt av en hög kollektiv konsolideringsgrad höjdes den tillfälligt på traditionellt förvaltat försäkringskapital i början av februari. Den tillfälliga höjningen innebar att 7 miljarder kronor fördelades till kunderna under februari, motsvarande en genomsnittlig återbäringsränta på 21 procent under månaden. Efter den tillfälliga höjningen kunde vi tack vare god avkastning höja återbäringsräntan den 1 mars från 4 till 5 procent. Det är glädjande att vi fortsätter att ge våra ägare och kunder en god och varaktig avkastning, vilket även speglas i en ytterligare tillfällig höjning av återbäringsräntan som vi gjorde i början av april.
Som en del av vårt fokus på hållbara investeringar investerar vi 1 miljard kronor i en social obligation som syftar till att stärka unga människor i Latinamerika och Karibien genom utbildning och arbete. Obligationen, som heter ”Education, Youth, Employment Bond”, är främst en investering i vår traditionella livportfölj men även i våra fonder. Den 5-åriga obligationen emitteras av Interamerikanska utvecklingsbanken och syftar till att finansiera insatser som ger vinster i form av stärkta lokalsamhällen och bättre förutsättningar för enskilda individer.
Under kvartalet fick vi även bevis på att vårt fokus på hållbara investeringar lyckats. Vår aktivt förvaltade aktiefond Skandia Sverige Hållbar fick högsta betyg, fem stjärnor, av det globala fondratinginstitutet Morningstar vilket endast ges till den tiondel av fonderna som presterat bäst i en fondkategori. Vidare blev Skandia Norden utsedd till årets bästa Nordenfond vid Morningstar Fund Awards 2021 samt så fanns Skandia Cancerfonden bland tre utvalda fonder i kategorin bästa svenska aktiefond. I februari utsågs vi till årets hållbara aktör inom hållbara investeringar av Söderberg & Partners. Utmärkelsen motiverades av att vi under en lång tid varit en ledande aktör inom hållbara investeringar och för att vi ständigt fortsätter att utveckla det.
Vi utvecklar kontinuerligt våra erbjudanden för att förbättra och förenkla för kunderna. Nu förenklar vi vårt tjänstepensionserbjudande med ”Skandia Tjänstepension med Hälsa”. Erbjudandet är utvecklat för att ännu tydligare inkludera vårt attraktiva hälsoerbjudande som särskiljer oss från våra konkurrenter och ger värde för både den anställde och företaget.
Årets första kvartal har inneburit en bra start på året för Skandia. Vi tar ansvar för att säkerställa god avkastning, bidra till ett hållbart värdeskapande och skapa trygghet för generationer, säger Frans Lindelöw.
Nyckeltal januari – mars 2021 (motsvarande period 2020 inom parentes):
Koncern/Livbolag
- Premier i koncernen uppgick till 9,9 (11,3) miljarder kronor.
- Tillgångar under förvaltning för koncernen uppgick till 757 miljarder kronor, jämfört med 714 miljarder kronor vid årsskiftet.
- Totalt förvaltat kapital i livbolaget uppgick till 551 miljarder kronor, jämfört med 519 miljarder kronor vid årsskiftet.
- Solvensgraden i livbolaget uppgick till 185 procent, jämfört med 171 procent vid årsskiftet.
Enligt våra erbjudanden
Traditionell förvaltning
- Totalt förvaltat kapital i den traditionella livportföljen uppgick till 541 miljarder kronor, jämfört med 509 miljarder kronor vid årsskiftet.
- Totalavkastningen uppgick till 6,0 (-4,4) procent under årets första kvartal. Femårsgenomsnittet uppgick till 7,7 procent.
- Kollektiva konsolideringsgraden uppgick till 114 procent, jämfört med 110 procent vid årsskiftet.
Fondsparande
- Tillgångar under förvaltning i fond- och depåförsäkring uppgick till 184 miljarder kronor, jämfört med 173 miljarder kronor vid årsskiftet.
Hälsa och trygghet
- Premier uppgick till 0,9 (0,9) miljarder kronor.
Bank
- Bolånevolymen uppgick till 77,8 miljarder kronor, jämfört med 75,8 miljarder kronor vid årsskiftet.