För att anpassa sig till rådande ränteläge har Skandia beslutat att sänka kalkylräntan från 6,5 procent till 6 procent. Justeringen medför att Skandia nu räknar på en lägre räntenivå när kunder ansöker om ett bostadslån.
Kalkylräntan är den ränta som låntagare ska klara av att betala för bostaden när banken gör en beräkning på hushållets ekonomi. En sänkning av kalkylräntan gör att Skandia räknar på lägre räntenivåer vid en ansökan om bostadslån.
– Med en sänkning av kalkylräntan anpassar vi våra kalkyler till att överensstämma bättre med en realistisk räntemiljö framöver. Mycket pekar på låga räntor under en lång tid framöver och då är det naturligt att vi som bank anpassar våra kalkyler efter det, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.
Skandia har flera gånger belyst svårigheterna för unga att komma in på bostadsmarknaden. Skandia presenterade i mitten av maj rapporten ”Amorteringstrappa – en lösning för unga vuxnas etablering på bostadsmarknaden” som exemplifierar hur flexiblare amorteringskrav skulle ge fler unga en möjlighet att etablera sig på bostadsmarknaden.,
– Vi har följt debatten om bankernas kalkylräntor under en längre tid och har övervägt beslutet noga. I oktober 2019 gjorde vi en justering från 7 till 6,5 procent och nu gör vi ytterligare en. Vi sänker kalkylräntan för att anpassa våra kalkyler efter vår långsiktiga bedömning av bolåneräntorna framåt. Enligt våra analyser innebär sänkningen till 6 procent ändå att vi behåller en bra säkerhetsmarginal i det fall räntorna skulle stiga avsevärt. Justeringen medför att vi nu räknar på lägre räntenivåer, exempelvis vid en ansökan om ett första bostadslån, säger Johanna Cerwall och fortsätter:
– Däremot efterfrågar vi fler initiativ från politiskt håll för att råda bot på svårigheterna att få lån till sin första bostad. Finansinspektionens detaljerade kreditregler får konsekvenser för unga som inte är rimliga. Regelverken behöver bli mer flexibla och ta hänsyn till varje enskild individs livssituation för att fler ska kunna ta sig in på bostadsmarknaden, säger Johanna Cerwall.