Genom undertecknandet av FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet vill Skandiabanken skapa en positiv påverkan på samhället, arbeta mot målen i Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål. Undertecknandet innebär att Skandiabanken kommer att redovisa negativ och positiv hållbarhetspåverkan samt redovisa vilka hållbarhetsmål banken arbetar mot.
– Den konkreta effekten av undertecknandet blir att vi anpassar verksamheten ytterligare så att våra banktjänster inte bara skapar nytta för kunderna, utan också att det blir ett tydligare fokus på att skapa nytta för samhället och klimatet, säger Johanna Cerwall, VD för Skandiabanken
Banker har tillsammans med sina kunder en viktig roll att spela för att bidra med finansiering av samhällsutvecklingen i linje med Parisavtalet och FN:s hållbarhetsmål. Klimatförändringarna är efter FN:s senaste klimatrapport ännu mer akuta och hållbarhet måste genomsyra all verksamheten och Skandias kunder har höga förväntningar på bankens bidrag till samhällsutvecklingen.
– Med ett gemensamt ramverk kan vår bransch tillsammans agera och aktivt ta ansvar för att påskynda en hållbar utveckling. Ett konkret exempel är arbetet mot finansiell brottslighet som hela tiden måste intensifieras och utvecklas. Att vi även bedriver vår verksamhet med låg klimatpåverkan och utvecklar vårt fonderbjudande med hållbart fokus är av yttersta vikt för oss och våra kunder, säger Johanna Cerwall.
Skandiabanken erbjuder idag ett stort utbud med fonder som möter kunders olika hållbarhetspreferenser. Under våren 2021 har tre nya fonder lanserats som är indexnära och har hållbarhetsfokus. De nya fonderna kommer att utgöra en viktig pusselbit för Skandiabankens framtida kunderbjudande. Under 2021 inleddes även ett nytt samarbete med Hemma som vill skapa ekonomiska incitament för hushåll att investera i energieffektivisering och förnybar energi. Genom samarbetet får den som uppgraderar sitt hus med en hållbar energilösning finansiering och rabatterat bolån.