Vid ProSkandias medlemsmöte i oktober, stod hållbarhetsfrågorna på agendan. Vi lät Skandias hållbarhetschef Helena Hagberg och chef för kapitalförvaltningen Lars Göran Orrevall utmanas av Johan Florén, hållbarhetschef på Sjunde AP-fonden (AP7) och Hans Beyer, hållbarhetschef på SEB berätta vad de gör just nu för att bidra till klimatomställningen.
På en punkt var alla eniga: våra politiker måste komma överens om tydliga mål och regelverk för hur vi ska nå målen för klimatomställningen, men själva färdplanen måste vara tidsmässigt realistisk så vi inte får chocker, lågkonjunktur och hot mot demokratin.
Se filmen från seminariet på vår hemsida eller på Youtube
ProSkandias vice ordförande Carl-Henrik Knutsson var med på mötet och ger oss den här rapporten:
Den fråga vi ställde oss vid seminariet var om Skandia ligger i framkant med att kombinera miljö och socialt värdeskapande med bra värdestegring på våra pensioner eller om det finns andra kapitalförvaltare att lära av? Och går det att vara optimistisk inför de hot världen står inför?
Vara föredöme när det gäller hållbarhetsarbete
Seminariet inleddes med att Skandias hållbarhetschef Helena Hagberg presenterade vad Skandia gör på det här området.
— Vi vill att Skandia ska vara ett föredöme när det gäller hållbarhetsarbetet. Det ska hålla en hög standard relativt vår bransch och i utvalda områden ska Skandia verka som en katalysator för positiv förändring, berättade hon.
Det här innebär att verksamheten ska bedrivas ansvarsfullt och bidra till ett hållbart värdeskapande. Dessutom ska hållbarhetsarbetet bidra till Skandias förmåga att hantera risker och ta vara på möjligheter.
Hållbarhetsarbetet på Skandia är ingen isolerad företeelse, utan ska ske integrerat och stärka arbetet mot de koncerngemensamma målen.
— Vägledande för oss är FN:s sjutton globala hållbarhetsmål, som är framtagna för att bland annat lösa klimatkrisen, utrota extrem fattigdom samt minska ojämlikheter och orättvisor i världen. (Länk till https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/)
På en direkt fråga av moderatorn Sophie Nachemson-Ekwall, konstaterade Helena att det inte räcker med att titta på några av de sjutton målen. Man måste titta på alla aspekter om man ska nå framgång.
Lanserat handlingsplan
Hållbarhetsfrågorna har under de senaste åren blivit alltmer aktuella, inte minst med tanke på klimatförändringarna. FN:s klimatpanels rapport 2021 är den senaste i raden av rapporter som belyser behovet av åtgärder och som också visar på hur angeläget hållbarhetsarbetet i Skandia (och andra försäkringsbolag) är.
Inom EU har man lanserat en handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxt. Den innehåller nya och uppdaterade regelverk för att hållbarhetsaspekter i större utsträckning ska integreras i ekonomiska verksamheter. Fokus är på att styra kapitalflöden till hållbara investeringar, hantera finansiella risker samt att främja transparens och långsiktighet.
— Vi har ett tydligt uppdrag från våra ägare, som till stor del även är våra kunder, att agera föredömligt i arbetet med hållbarhet. De ser hållbarhet som en av våra fyra värderingar och vill att vi ska vara föredömen i arbetet. Våra medarbetare ser det som viktigt att vi har en verksamhet med låg miljöbelastning, är utvecklande och där hälsa är i fokus, det vill säga att vi lever som vi lär.
De externa försäkringsförmedlarna granskar Skandias hållbarhetsarbete årligen, medan lagstiftare och tillsynsmyndigheter har ett ökat fokus på finanssektorns arbete för att hantera de finansiella risker som uppkommer av olika hållbarhetsfaktorer. Och kunderna sätter förtroende och ansvar högt på agendan och efterfrågar i allt högre utsträckning produkter och erbjudanden med hållbar inriktning.
— Att Skandia är ett hållbart företag är därför en viktig förutsättning för att vi ska kunna bedriva vår verksamhet långsiktigt. Inte bara för att möta lag- och tillsynskrav utan även för att vara ett attraktivt företag för medarbetare och kunder idag och i framtiden.
Strategiskt fokusområde
Helena berättar vidare att hållbarhet är ett strategiskt fokusområde för Skandia och att företagets hållbarhetsramverk hjälper till att prioritera och konkretisera.
Skandias Hållbarhetsramverk inkluderar de områden som är prioriterade i företagets arbete för att skapa trygghet för våra kunder på ett ansvarsfullt sätt. Fyra områden är i fokus – Hållbart Sparande, Ansvarsfulla banktjänster, Friska företag och Ett hållbart Skandia. De första tre av dessa fokuserar på kunderbjudandet och det sista inkluderar den egna verksamheten.
Ingen konflikt mellan hållbarhet och avkastning
Scenen togs sedan över av Lars-Göran Orrevall, chef för kapitalförvaltningen på Skandia. Han konstaterade att den traditionella livförvaltningen är ett unikt och långsiktigt uppdrag.
Målsättningen är att maximera värdet för ägarna, dvs kunderna, genom att kombinera god avkastning med sunt risktagande samt vara ett föredöme inom hållbarhet.
Lars-Göran tog upp frågan om den ibland uppblossande konflikten mellan hållbarhet och avkastning. Han betonade att det här aldrig blir en konflikt i verkligheten, eftersom man investerar i tusentals olika verksamheter samtidigt.
— Dessutom behöver vi inte bara agera på börsen, utan har också möjlighet att göra direktinvesteringar. Det är något som har visat sig vara intressant, inte minst ur ett hållbarhetsperspektiv.
Han berättade sedan om hur begreppet hållbara investeringar förändrats under årens lopp. I slutet av 1990-talet handlade debatten mycket om att välja bort kontroversiella bolag och produkter. Under början av 2000-talet försköts den mot att man ville påverka bolag att förändra sin verksamhet. Numera har en förskjutning skett mot att välja in investeringar med positiva, mätbara hållbarhetseffekter, för att ge en påverkan på aktuella samhällsproblem.
Det är nu vi måste göra något!
— Rapporten från FN:s klimatpanel, liksom Parisavtalet från 2015, har satt fingret på att klimatförändringen är på allvar. Skandia har gjort en klimatscenarieanalys, vilken gav oss aha-upplevelsen att det är nu vi måste göra någonting åt detta.
En stor fråga i klimatdebatten är energisystemens betydelse. Idag sker 80 procent av all energiproduktion i världen via fossila bränslen. Dessa bränslen måste nu fasas ut. Problemet är att BNP-tillväxt och energikonsumtion är så tätt sammanknippade globalt, att bli tufft att genomföra utfasningen av fossila bränslen.
— Men vi på Skandia vill delta i den förändringen. Vi har bestämt oss för att fram till 2030 tillföra 40 miljarder kronor i tillgångar, som kan göra nytta i klimatomställningen.
Skandia ska också dra ner exponeringen i fossila bränslen till 75 procent. Men Lars-Göran tror inte på att gå ner med 100 procent, eftersom en del av dessa bolag kan bli nycklar i omställningen.
Kan man vara optimistisk?
I den efterföljande paneldebatten utmanades Skandia av dels Johan Florén, hållbarhetschef på Sjunde AP-fonden (AP7), dels Hans Beyer, hållbarhetschef på SEB.
Johan konstaterade först att det slog honom hur lika de tre företag är när det gäller hållbarhetsarbetet. Han lyfte sedan fram att en av de saker som påverkat AP7 är den rapport som det internationella energiorganet IEA presenterade i våras.
— Det blev väldigt konkret. I rapporten går man igenom, bransch för bransch, vad som behöver åtgärdas. Här finns också tydliga milstolpar.
Johan Florén tog också upp utmaningen med att AP7 i stort sett bara får placera i noterade tillgångar och i svenska obligationer, vilket begränsar möjligheten att fullt ut hitta bra hållbara placeringar.
Hans framhöll att från SEB:s sida vill man förstå sina kunder och vilken påverkan de har inom hållbarhetsområdet. Han berättade att man har gått igenom 85% av bankens hela utlåning, för att se vart företagen är på väg. Arbetet för bankens del går nu ut på att förflytta den bruna massan till att bli grön.
Som moderator ställde Sophie sedan frågan om hur rädda vi ska vara för alla hot som det rapporteras om.
Helena var optimistisk när hon hade lyssnat till de andra paneldeltagarna, som alla har lång erfarenhet av finansbranschen. Lars-Göran betonade att hållbarhetsarbetet inte kommer av sig själv och att det finns risker. Johan höll med Lars-Göran:
— Man ska inte vara dysterkvist, men det krävs att vi gör något. Ingen del av samhället kan stå utanför de förändringar som måste ske. Och politikerna måste fatta beslut, som gör att direktiv ändras.
Hans konstaterade å sin sida att de förändringar vi ser framför oss, är våldsamt beroende av den tekniska utvecklingen med därtill hörande lösningar. Staten måste också vara beredda att delta i riskdelning, ansåg han.
Även frågan om biologiska mångfalden berördes.
— Det är bara konstatera att den biologiska mångfalden är nödvändig att ta hänsyn till om vi ska klara klimatförändringarna. För Skandias del har vi bland annat tagit fram en obligation som ger pengar till arbetet med att bevara den biologiska mångfalden, berättade Lars-Göran.
Efter en intressant diskussion bad Sophie deltagarna att ge ett budskap till politikerna. Det blev samstämmigt: Ge oss tydliga spelregler!
Carl-Henrik Knutsson