Som en effekt av en hög kollektiv konsolideringsgrad (KKG) höjde Skandia återbäringsräntan tillfälligt den 7–10 januari 2022 på traditionellt förvaltat försäkringskapital. Återbäringsräntan återgår till 5 procent från och med den 11 januari 2022.
Med den tillfälliga höjningen görs en preliminär fördelning på närmare 15 miljarder till kunderna under månaden, vilket motsvarar en genomsnittlig återbäringsränta på 43 procent under januari.
Värdet på kundernas försäkringskapital som finns vid januari månads start växer med cirka 3 procent (före avdrag för skatt och avgift) under månaden.
– Framgångsrik kapitalförvaltning tillsammans med fortsatt stark utveckling på marknaderna bidrar till att vi har fått en stark avkastning i portföljen. Det gör att vi tillfälligt kan höja återbäringsräntan kraftigt en femte gång under ett års tid. Det är ett styrkebesked och visar att vår traditionella försäkring är ett av de starkaste erbjudandena på marknaden, säger Frans Lindelöw, koncernchef på Skandia.
Anledningen till att Skandia kan välja att höja återbäringsräntan tillfälligt vid en hög KKG har att göra med rättvisa. Höjningen görs för att de sparare som varit med och byggt upp överskottet ska vara de som får del av det.
Vid utgången av november 2021 var KKG 113 procent. Eftersom KKG ligger på en hög nivå är det förenligt med Skandias riktlinjer för konsolidering att genomföra en kraftig tillfällig höjning av återbäringsräntan. Inbetalningar som gjordes före 8 januari har fått del av den tillfälliga höjningen. För inbetalningar från och med den 8 januari är återbäringsräntan 5 procent.
Om kollektiv konsolideringsgrad
Kollektiv konsolideringsgrad (KKG) är ett mått som visar relationen mellan de fördelningsbara tillgångarna och värdet av kundernas samlade försäkringskapital. Är KKG 100 procent motsvarar värdet på tillgångarna exakt kundernas försäkringskapital.
Mer att lära
Se också videon om hur Skandias återbäringshantering går till här och läs Harry Wides krönika om Principer och teknik för Skandias återbäringstilldelning.